kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 28 Mart 2008, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

'Pişman değilim'

SADİ TEKELİOĞLU
Dünya genelinde dinmeyen bir kriz olan Hz. Muhammed'e hakaret içerikli karikatürleri basan Danimarkalı gazeteci, SABAH'a konuştu: Demokrasilerde hakarete uğramama hakkı yoktur..
Flemming Rose. Danimarka'nın en deneyimli gazetecilerinden biri. Ülkenin önde gelen gazetesi Jyllands Posten'in kültür editörü. Ve dünyayı saran büyük bir krizin odağındaki isim... Rose, Türk basınına verdiği ilk röportajında karikatür fikrinin, "Hz. Muhammed'in hayatını anlatan bir çocuk kitabı yazan Kare Blutgen'in, çizer bulamamasıyla" ortaya çıktığını anlattı. "Bu haberi öğrenince bir grup çizerden Hz. Muhammed'i kendi gördükleri gibi çizmelerini istedim. Benim bir yazımla yayımlanacaktı" diyen Rose, sonrasında yaşananları anlatıp sorularımızı yanıtladı:

'ÖLÜ ASKER YAYIMLAMAM'

*
Çizerlerden biri benim hazırladığım metni çok sert buldu, bir diğeri de çok yumuşak. Projede bu nedenlerle yer almadılar. Karikatürleri hakaret olarak çizmediler, ben de hakaret olsun diye yayınlamadım. Bazı Müslümanlar kendi sınırlarının başkalarının da sınırları olmasını istediği ve buna karşı olduğum için yayınlama kararı aldım.

* Sorumlu yayıncılık deyince yayının çizgisi, hitap ettiği kesim ve editör olarak vicdanımı anlıyorum. Örneğin gazetemde pornografik fotoğraflar yayımlanmaz, ölü bir askerin fotoğrafını da yayımlamam.

* Bir sanatçı bir şey yapmak ister de bunu kendi prensipleriyle bağdaştıramadığı için yapmayı reddederse buna diyecek bir şeyim olamaz. Ancak bir şey yapmak isteyip korktuğu için yapamıyorsa bunu kabul edemem.

İNSAN HAYATININ DEĞERİ

*
(Başbakan Erdoğan, "Kutsalıma dokundurtmam. Saygı gösterilmesini beklerim" demişti) Kamusal ve toplumsal alanda kutsal olarak görebileceğim şeylerden bahsediyorsanız, bunların benim için kutsal olması başkaları için de olacağı anlamına gelmez. Başbakanınızın Avrupa gezilerinde din eleştirisinin suç olmasını istemesini tuhaf karşıladım. Avrupa geleneğiyle hesaplaşmaya kalktı, bu bir sorun.

* (Karikatürler sonrası iş dünyası büyük zarara uğradı, yüzlerce kişi işsiz kaldı. Karikatüristler saklanmak zorunda kaldı. Gösterilerde 130 kişi öldü. Bu sonuçları görünce değer miydi diye sormak istiyorum). Genel olarak pişmanlık duymuyorum. Ancak şunun altını çizmem gerek. Hiçbir karikatür masum bir insanın hayatından daha değerli değil. Ama sonuçları tamamen karikatürlere bağlamak istemiyorum. Gösterilere katılanların az bir kısmı karikatürleri gördü. Bu da olayın politik nedenle kullanıldığını akıllara getiriyor.