kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 27 Mart 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Sağduyu çağrısına destek

Erdoğan: Öncülük etmeye hazırız...
Başbakan Tayyip Erdoğan, Türkiye'nin en büyük 7 sivil toplum kuruluşunun başlattığı, "Türkiye İçin Sağduyu" çağrısına destek vererek, "Ortak aklın oluşmasına öncülük etmeye hazırız" dedi. Erdoğan, muhalefet liderleriyle toplantı yapmaya da açık olduğunu belirtti. Başbakan Erdoğan, resmi ziyarette bulunmak üzere geldiği Arnavutluk'ta gazetecilerin sorularını yanıtladı. Erdoğan, sivil toplum örgütlerinin girişimiyle ilgili şunları söyledi: "Doğrusu ben televizyonda içeriğini dinledim. İçerik itibariyle katılıyorum, memnuniyetle karşılıyorum. Bu konuda her zaman atılması gereken adımı attık. Hatta daha da ileriye giderek ülkemin kazanacağı yerde bizim kaybetmeye hazır olduğumuzu da söyledim. Böyle bir ortak aklın oluşması sürecine öncülük etmeye hazırız, böyle bir girişime de teşekkür ediyorum."

GÜL'E DESTEK VERDİ
Başbakan Erdoğan, bir gazetecinin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün CHP Genel Başkanı Deniz Baykal ve bazı liderlerle görüşmesi ve "Siyasette bir gerilim olduğu aşikâr. Bunun dağıtılması için başka ne yapılabilir?" sorusuna, "Herhalde Sayın Cumhurbaşkanı da bu tür bir hassasiyet içinde bu tür bir girişimde bulunmuştur. Cumhurbaşkanlarımızın geçmişten bugüne bu tür anlarda devreye girmesi doğaldır. Temennim odur ki hayırlı olur" yanıtını verdi. Erdoğan, "Bu gerilimin azaltılması konusunda muhalefet liderleriyle toplantıya açık olabilir misiniz acaba?" sorusu üzerine ise, "Hiçbir zaman kapalı olmadım ki hep açığım" dedi.

Toptan: Sivil inisiyatifi yürekten destekliyorum
Parlamento'da gazetecilerin sorularını yanıtlayan Meclis Başkanı Köksal Toptan, sivil inisiyatif uzlaşma çağrısının sorulması üzerine, "Yürekten destekliyorum. Türkiye'nin gerçekten akıla, sağduyu ile davranmaya ihtiyacı var. Herkesin böyle sağduyu çağrılarına uymaya ihtiyacı var. Demokratik ortamın gereklerindendir uzlaşma. Zaten siyasi parti liderlerinin önceki gün yaptığı konuşmaları tek tek ele aldığınızda, bu çağrı herkeste görülmektedir" dedi. Toptan, "Parti kapatmaya ilişkin Anayasa değişikliğine karşı mısınız" sorusuna ise "Anayasa değişikliğine karşı değilim. Çok kolay parti kapatılmamalı. Ancak zamanlamasını biraz tartışmakta fayda var" diye konuştu.

'Kapatma davası AB üyeliğini olumsuz etkiler'
AB-Türkiye Karma Parlamento Eşbaşkanı ve Avrupa Parlamentosu Yeşiller lideri Joost Lagendijk, AK Parti hakkında açılan kapatma davasının, Türkiye'nin Avrupa'daki ve Amerika'daki imajına zarar vereceğini söyledi. Avrupa Parlamentosu Yeşiller lideri Lagendijk, "Dava Türkiye'nin reform sürecini yavaşlatacak ve 2008 Türkiye'nin AB üyeliği açısından kayıp bir yıl olacak. Umuyorum ki bu kapatma davası bir an önce son bulur. Tüm bunlar pek çok belirsizlik yaratıyor. Türkiye'nin AB'ye üyeliğe karşı olan kesimler müzakerelerin durdurulmasını öneriyorlar. Nisan ayında yapılması planlanan görüşmelerin iptal edileceğine dair söylentiler çıkmış durumda" dedi.

CHP: AKP'ye telkinde bulunmaları lazım
Sivil toplum örgütlerinin sağduyu çağrısı CHP kanadında yeterli bulunmadı. CHP Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Özyürek, "İyi niyetli bir girişim, ancak Türkiye'deki gerilimin nedenlerini doğru teşhis edemediklerini düşünüyorum. Türkiye'de gerilimi düşürmek isteyenlerin AKP'ye telkinde bulunmaları gerekir" dedi. Özyürek, yaşanan gerilimin iktidarla muhalefet arasındaki tartışmadan çıkmadığını, AKP'nin, anayasanın temel kurallarını hiçe saymasından kaynaklandığını belirterek şunları söyledi: "AKP, üzerinde hepimizin yemin ettiği anayasanın temel ilkelerini, özellikle laiklik ilkesini hiçe sayan davranışlarda bulunuyor. Bu büyük gerilime yol açıyor."

MHP, DTP ve DSP de çağrıya destek verdi
Diğer parti temsilcilerinin çağrıyla ilgili görüşleri şöyle:
DSP Genel Başkanı Zeki Sezer: Kritik süreç başladığında biz bu çağrıyı yapmışştık. O gün siyasette bu sağduyu çağrısı karşılık bulmamıştı ama bugün, sivil toplumda karşılık bulmasını çok önemsiyorum.
MHP Genel Başkan Yardımcısı Tunca Toskay: MHP yapıcı ve sağduyulu bir yaklaşım sergiliyor. Kimse sesini çıkarmazken, sayın Bahçeli çözüm önerisini 15 Mart'ta tartışmaya açtı. Sivil toplum örgütlerinin girişimini destekliyoruz.
DTP Grup Başkanvekili Selahattin Demirtaş: Bu çağrılara kulak vermek gerekir. Elbette demokratik rekabet sürecek, ancak kamplaşmaya sürükleyecek eylem ve söylemlerde bulunmak doğru değil.
Haberin fotoğrafları