kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 25 Mart 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Başbakan Erdoğan, Cheney'e ABD'deki seçim sürecini ve Demokratların adayının kim olacağını sordu.

6 yıl sonra 6 saat

Duygu GÜVENÇ ANKARA
ABD Başkan Yardımcısı Cheney eşi ve kızıyla 6 saatliğine Ankara'ya geldi. Cheney, Afganistan için Türkiye'den beklenenin aksine muharip güç talebinde bulunmadı, bu da Ankara'yı rahatlattı..
ABD Başkan Yardımcısı Dick Cheney, 6 yıl aradan sonra 6 saatliğine Ankara'ya geldi. Ankara'ya son ziyaretinde Saddam'a karşı operasyon için destek arayan Cheney bu defa, Irak'ın geleceği için destek istedi. Eşi Lynne ve Yakın Doğu'dan sorumlu Müsteşar Yardımcısı kızı Elizabeth ile uçaktan inen Cheney önce Çankaya Köşkü'ne gitti. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile bir saati aşan görüşmesinin ardından Genelkurmay Başkanı Org. Yaşar Büyükanıt ile yine Pembe Köşk içerisinde ayrı bir odada görüştü. Cheney daha sonra da Başbakan Erdoğan ile bir araya geldi. Görüşmede ele alınan konular şöyle:
TERÖR: İki ülke arasında Irak ve Afganistan'da süren teröre karşı işbirliğinin devam edeceğini belirten Cheney, PKK'ya karşı istihbarat desteğinin de süreceğini belirtti.
IRAK: Cheney, Irak'ta göreceli olarak istikrarın arttığını vurguladı. Irak'ta, ABD'nin varlığının bundan sonra da yeni düzenleme ile devam edeceğini belirten Cheney, "Bu sürece Türkiye'nin desteği önemli" mesajı verdi. Türkiye'nin Bağdat'ın yanı sıra Kuzey Irak yönetimi ile de ilişki kurmasını istedi. Cumhurbaşkanı Gül ise bu sözlere, "Kuzey-Güney-Merkez bizim için farketmez. PKK ortadan kalktığında o ilişkiler çok daha iyi hale gelecek" karşılığını verdi.
AFGANİSTAN: Türkiye ve ABD, Afganistan'da istikrar için ISAF'ın rolünün devam etmesinin önemli olduğunu vurgularken, Cheney muharip güç talebinde bulunmadı, bu da Ankara'yı rahatlattı. Genelkurmay Başkanı Org. Yaşar Büyükanıt da Türkiye'nin Afganistan konusundaki asker göndermeme kararının, geçerli olduğunu "Bu silahlı kuvvetlerin değil devletin politikasıdır. Bunu söylemekle yetiniyorum'' sözleriyle dile getirdi.
PAKİSTAN: Afganistan'ın Pakistan'ın geleceğinde de önem taşıdığını belirten iki ülke, bu süreçte Pakistan'a destek olunmasında da anlaştı.
SURİYE- İRAN: Cheney, İran'ın silahlanmasından duyduğu kaygıyı da dile getirdi. Cheney İran ile Türkiye'nin imzalama aşamasında olduğu doğalgaz anlaşmasından rahatsızlık duyduklarını belirterek, İran'ın bölgede güçlendiğine işaret etti.

ERDOĞAN: TALEP OLMADI
Öte yandan Başbakan Erdoğan dün Bosna-Hersek'e giderken Afganistan için ek asker talebi gelmediğini belirterek "Bunun cevabını daha önce verdiğimiz halde inanılmadı. Böyle bir talep olmamıştır" dedi.