kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 24 Mart 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Leonid Rozhetskin

Bir haftada 3 Rus muhalif öldürüldü

İki Dağıstanlı gazetecinin ölümü için ülke polisi 'Bağlantılı değil' dedi. İşadamının öldürüldüğü Letonya'daki polis ise 'Siyasi olabilir' dedi, KGB imasında bulundu..
Eski KGB ajanı Alexander Litvinenko'nun öldürülmesinden sonra Rusya'nın adı yine cinayetlerle anılıyor. Bu kez ikisi, Devlet Başkanı Vladimir Putin ve yönetimine muhalif gazeteci, biri de yine Putin muhalifi milyoner bir işadamı. Gazetecilerin ikisi de, Rusya'nın şiddet olayları ve çatışmaların eksik olmadığı Dağıstan bölgesinden.

'BAĞLANTI YOK'
İlk kurban, televizyon muhabiri İlyas Shurpayev (32) oldu. Başkent Moskova'daki evinde cuma günü ölü bulunan Shurpayev, devlet televizyonu Kanal 1'de çalışıyordu. Çeçenistan üzerine bir haber hazırlayan muhabir, boğazı kemerle sıkılıp birçok kez bıçaklanarak öldürüldü. İkinci kurban, Dağıstan devlet televizyonunun başına getirilen Gazi Abashilov (58) oldu. Başkent Makaçkala'da otomobilinde silahlı saldırıya uğradı. Dağıstan Enformasyon Bakanı Eduard Urazayev ve polis, iki cinayetin bağlantılı olmadığını, durumun tesadüf olduğunu açıkladı.

'TERS DÜŞMÜŞTÜ'
Bakan Urazayev, Moskova'da öldürülen gazeteci Shurpayev'in "Kremlin'in sözcüsü gibi çalışan bir kanalda görevli olduğunu ve haberlerinde de kanalın resmi politikasının dışına çıkmadığını" söyledi. Ancak köşe yazarı Abashilov'un "sık sık yetkililerle ters düştüğüne" dikkat çekti.

GAY KULÜBE GİTTİ
Üçüncü kurban, dünya jet sosyetesinden Leonid Rozhetskin. Geçen pazar Letonya'da Rozhetskin ve iki erkek arkadaşını evinden alıp başkent Riga'da gay kulübün önünde bıraktığını söyleyen taksici, işadamını sağ gören son kişi oldu. Kulüp yetkilileri ise Rozhetskin'in o gece hiç uğramadığını söyledi. Evinde kan izleri ve dağılmış mobilyalar bulan polis, 3 senaryo üzerinde duruyor.

'KGB' İMASI
İlki, işadamının özel hayatı yüzünden aşırı sağcı bir grubun hedefi olmuş olabileceği. İkincisi, iş bağlantıları yüzünden kiralık katillerce öldürüldüğü. Üçüncüsü ise kendisinin bir nedenle ortadan kaybolmak istemiş olacağı... İngiltere'deki City AM gazetesinin sahibi olan Rozhetskin cinayetiyle ilgili Letonya polisi, İngiltere ile temasa geçti. İngiliz gazeteleri, işadamının ölümünün siyasi olabileceğini öne çıkardığı haberlerde "Letonya yetkilileri Londra'da operasyon yapan KGB ajanlarının, Moskova'ya dönmeden önce Letonya'ya uğramış olabileceğini söylüyor" diye yazdı.

Leonid Rozhetskin
Medya patronu. ABD vatandaşı. Putin muhalifi. Letonya'daki malikanesinden kayboldu. Geride sadece kan izleri ve kırılıp dağılmış mobilyalar bulan polis, öldürülmüş olduğundan şüpheleniyor. Natalya Belova adlı eski bir mankenle evliydi. 2 milyon dolarlık malikanesi ülkenin en pahalı emlağı.

İlyas Shurpayev
Rus devlet televizyonu Kanal 1'de çalışıyordu. Moskova'da bıçaklandı.

Gazi Abashilov
Dağıstan devlet televizyonunun başındaydı. Arabasında silahlı saldırıya uğradı.
Haberin fotoğrafları