kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 22 Mart 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

NATO'da 'En Büyük Zirve'

Yeni Haber
NATO, Nisan başında tarihin en büyük zirvesini gerçekleştirecek. Aralarında Türkiye'nin de bulunduğu NATO üyesi 26 ülkenin katılacağı Bükreş'teki zirveye 24 devlet başkanı, 26 hükümet başkanı ile 87 bakan katılacak. Zirvede Türkiye'yi Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan temsil edecek.

NATO'nun genişlemesi ve Afganistan gibi önemli konuların gündeme geleceği Romanya'nın başkenti Bükreş'teki zirve, yoğun katılımla gerçekleştirilecek. Aralarında ABD Başkanı George W. Bush'un da bulunacağı zirvede 24 devlet başkanı, 26 hükümet başkanı ile 87 bakan yer alacak. Zirvede Türkiye'yi Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan temsil edecek.

Toplam 3 bin delegenin yer alacağı zirve, 3 bin 500 medya mensubu tarafından izlenecek. Ayrıca zirveye Gürcistan ve Ukrayna ile NATO üyeliği müzakeresi yapılmasına karşı çıkan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in de katılacağı belirtiliyor.

ZİRVENİN GÜNDEMİ

Bükreş zirvesinde Arnavutluk, Hırvatistan ve Makedonya'ya NATO üyeliği için resmi davet yapılması öngörülüyor. Ancak Yunanistan'ın "kendi topraklarına ve tarihine ait olduğunu" savunduğu "Makedonya" isminin bir ülkeye verilmesine karşı çıkması nedeniyle bu konuda Yunanistan ile Madekonya arasında uzlaşı sağlanması için yapılan çabaların sonuçsuz kalması halinde Atina'nın Makedonya'nın NATO üyeliğini veto edebileceği belirtiliyor.

Zirvenin gündemindeki bir diğer konu ise, Ukrayna ve Gürcistan'ın NATO üyeliği olacak. Rusya daha önceden bu iki ülkenin NATO üyeliğine yeşil ışık yakılması durumunda Gürcistan'ın bölünebileceği, Ukrayna'nın da nükleer füzelerin hedefi haline gelebileceği tehdidinde bulunmuştu.

AFGANİSTAN'A ASKER GÖNDERİLMESİ KONUŞULACAK-

Nato Zirvesindeki bir diğer önemli gündem maddesi ise Afganistan'da muharip asker gücünün artırılması olacak. Bükreş'teki NATO Zirvesi'nde üye ülkelerden Afganistan'daki asker sayısını artırmalarını talep edilmesi beklenirken, konuyla ilgili Türkiye'nin tutumunun bu süre içerisinde netleşmesi öngörülüyor.

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt, hafta başında yaptığı açıklamalarda TSK'nın sürdürdüğü terörle mücareleye dikkat çekerek Afganistan'a ek asker gönderilmesine karşı çıkmış ancak bunun ardından Dışişleri Bakanı Ali Babacan, hükümetin kararını önümüzdeki dönemde vereceği söylemişti.

NATO Zirvesinin gündemini oluşturan bir diğer konu ise ABD'nin İran tehdidine karşı Polonya ve Çek Cumhuriyetinde kurmak istediği füze savunma sistemleri olacak. ABD söz konusu iki ülkeye uzun menzilli füze sistemini kurmak isterken, NATO'nun Türkiye, Yunanistan ve Romanya gibi ülkelerde kısa menzilli füze sistemini kurması da tartışılacak.

(ANKA)