kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 22 Mart 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Bakan Günay: Kapatma davasının Ergenekon'un rövanşı olduğunu söylemedim

Yeni Haber
Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, AKP ile ilgili açılan kapatma davasına ilişkin yaptığı açıklamaların çarpıtıldığını savunarak, "Hiçbir yayın organına Ak Parti hakkında açılan kapatma davasının Ergenekon soruşturmasının rövanşı olduğu konusunda bir söz söylemedim" dedi.

Kültür ve Turizm Bakanı Günay, basın yayın kuruluşlarına yaptığı açıklamaların çarpıtıldığı gerekçesiyle, Bakanlıktaki makamında ajanslara ve TRT'ye konuyla ilgili açıklama yaptı. Günay, geçen hafta içerisinde AKP'yle ilgili iddianamenin kamuoyuna duyurulması üzerine yaptığı açıklamaların çarpıtıldığını ve haksız yorumlarla yer aldığını savundu. Günay, "Bu haksız yorumların devam etmemesi ve gerçeğin bilinmesi için açıklama yapmak ihtiyacı duydum. Hiçbir yayın organına Ak Parti hakkında açılan kapatma davasının Ergenekon soruşturmasının rövanşı olduğu konusunda bir söz söylemedim" dedi.

Günay, söz konusu tartışmaların 17 Mart 2008'de NTV'de Murat Akgün ile yaptığı söyleşide ortaya çıktığını kaydederek, burada Akgün'ün "MHP ile yeni bir anayasa değişikliği pazarlık süreci olup olmayacağı" sorusu üzerine verdiği cevaplardan kaynaklandığını anlattı. Günay, söyleşide MHP ile yapılmış bulunan bir parlamento oydaşmasının zamansız olduğu görüşünü ilettiğini ve bir parti ile özel düzenleme yapmak yerine bütün parlamentoya sunmanın daha doğru olduğunu belirttiğini söyledi. Günay, söyleşide konuştuklarını yeniden dile getirerek şunları söyledi:

"O yüzden özel düzenlemeler yapmayalım. Özel düzenlemeler yaptığımız zaman yeni tartışmalara vesile olabiliriz. Asıl önemli tartışmaların önünün kesilmesine katkı yapabiliriz kaygısı taşıyorum. Kastettiğim Ergenekon soruşturmasıdır. Açıklıkla söylüyorum aslında ilginç bir şey oldu Türkiye birkaç aydan bu yana fevkalade önemli devletin içine kadar sızmış bir çeteleşme meselesi ile mücadele eşiğine gelmişken başka gündemlere kaydık bir miktar ve şimdi de yeni bir gündeme kaydık. Hukuk devletini kurmak için devletin yapması gereken büyük bir hesaplaşma bir yandan sürüyor. Ama kamuoyunun oldukça gözünden ve gündeminden kaçırıldı"

Günay, söz konusu açıklamaların çarpıtıldığının görüldüğünü ifade ederek, "Görüldüğü üzere sözlerim Ergenekon soruşturmasını gündemden düşüren olayların kapatma iddianamesiyle değil çok daha öncesinde başlayan bir sürece ilişkin olduğuna işaret etmektedir" diye konuştu.

Aynı akşam Haber 24 televizyonunda son birkaç aydan bu yana yaşanan rejim ve laiklik tartışmalarının asıl önemli gündemi ve soruşturmaları ikinci planda bırakmasından duyduğu rahatsızlığı ifade ettiğini kaydetti. Günay, "Açıklamalarımda Ak Parti ile ilgili iddianamenin zamanlamasıyla Ergenekon soruşturması arasında doğrudan bağ kuran hiçbir ifade yoktur" dedi.

Yargıtay Başsavcısı'nın zamanlamasında bir kasıt görmediğini NTV'deki programda da anlattığını belirten Günay, "14 Mart akşamı iddianameye karşı görüşlerimi açıklarken kullanmış olduğum "Önemli yerlere sızma' sözcüğü ile kastettiğim de siyasal ortam ve telkinlerin yarattığı sürece vurgu yapmaktır" diye konuştu.

Günay, söz konusu açıklamaların görüntülerinin televizyonlardan ve Bakanlıktan alınabileceğini de kaydetti.

Bakan Günay, Cumhuriyet Başyazarı ve İmtiyaz sahibi İlhan Selçuk'un sabaha karşı evinden alınmasını, "Talihsiz bir gelişme ve talihsiz bir rastlaşma" olarak değerlendirirken, kamuoyunun da olayı kaygıyla izlediğini söyledi. Ergenekon operasyonunun tamamının dışardan izlediği bir süreç olduğunu ifade eden Günay, "Ama Türkiye'nin duayen bir gazetecisinin sabaha karşı evinden alınmasından üzüntü duydum. En kısa zamanda temenni ederim ki bu olaylarla ilişkisinin olmadığı kanıtlanır, sağlığına ve özgürlüğüne kavuşur" dedi.

Günay açıklamalarının sonrasında gazetecilerin sorularını yanıtlamaktan kaçındı. (ANKA)