kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 22 Mart 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Avrupa, astronot arıyor

Yeni Haber
Avrupa Uzay Kurumu'na (ESA) bağlı Avrupa Astronot Merkezi, 15 yıl aradan sonra tekrar astronot arıyor. Seçilecek astronotlardan birinin Ay'da yürüme şansını da yakalaması bekleniyor.

İngiliz The Guardian gazetesinin haberine göre, Avrupa Astronot Merkezi (EAC) astronot arıyor. EAC, en son 15 yıl önce astronot almıştı. Gazete, "EAC'nın bu hareketi, uzay araştırmasında büyük değişikliklerin olduğu bir döneme denk geldi." yorumunda bulundu.

Gazete varolan uzay mekiklerinin 2010 yılında artık kullanılmayacağını hatırlatarak yeni bir dönemin başlayacağını kaydetti. Gazete, NASA'nın uzay mekikleri yerine kullanmayı planladığı Orion için denemelere gelecek yıl başlayacağını da belirtti. Uzay mekikleri Discovery ve Atlantis'in yerini alacak olan yeni kuşak Orion uzay mekiği ile NASA, Ay'a tekrar astronot göndermeyi planlıyor. Orion illk uçuşunu Uluslararası Uzay İstasyonu'na 2014'ten önce, Ay'a ise 2020'den önce yapacak. Gazete, Avrupa'nın da bu gelişmelere ortak olmak istediğini yazdı.

Köln'deki EAC'nin Astronot Bölüm Başkanı Gerhard Thiele, Guardian'a yaptığı açıklamada, "Astronot tayfamızın yaş ortalaması 50. Bu yaş ortalaması ile geleceğe ayak uyduramayız." dedi. Thiele, 4'ü yedek olmak üzere toplam 8 astronot aradıklarını kaydetti. Thiele, seçilecekler arasından bir kişinin Ay'da yürüme şansını yakalayabileceğini de ifade etti. EAC, 50 bin kadar başvurunun olmasını bekliyor. Thiele, önemli olanın kişinin "takım oyuncusu olabilmesi" olduğunu vurguladı. Thiele, "Stres altında sakin kalabilmeleri ve operasyonel olarak teknik bilgiye hakim olmaları lazım. Ancak önemli olan kişinin, takım oyuncusu olması. Bütün bu senaryoda küçük bir parça olduklarını bilmeleri lazım." şeklinde konuştu.

CİHAN