kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 22 Mart 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Bollywood'dan sıkılanların yeni adresi: 'Tollywood'

Yeni Haber
Hindistan'a gelen yabancı turistler, Bombay'daki dünyaca ünlü sinema sektörü Bollywood'u ziyaret ettikten sonra, soluğu Haydarabad'taki 'Tollywood'da alıyor.

Çin Uluslararası Radyosu'nun haberine göre, ülkenin ortasında yer alan Haydarabad eyaletindeki Ramoji sinema kenti, dünyadaki en büyük film üretim merkezi olmak için aday.

Tollywood adı verilen Ramoji sinema kenti, yılda 1.5 milyon turist ağırlıyor.

Bu sayı, Hindistan'daki en ünlü tarihi yerlerden biri olan Tac Mahal'ı ziyaret eden turist sayısının yarısı kadar. Ancak yabancı turistlerin çoğu, Ramoji sinema kentini hiç duymamış. Buraya gelenler genellikle yerli halk.
Hindistan'daki medya devi Ramoji Rao, bu sinema kentini 1996 yılında kurdu.Şu anda 70 yaşında olan Ramoji Rao, hâlâ sinema kentindeki bir evde oturuyor.

Ramoji, ilk başta film çekimi için yapıldı. İki yıl sonra sinema kenti turistlere açılmaya başladı.

Bu kentte yılda en az 100 film çekiliyor. Sinema kentinde "İntihar Köşesi" diye adlandırılan uçurum ve sarp kayalıklarla dolu bir yapay körfez var. Filmlerdeki sevgililerin aşk için intihar ettiği görüntüler çoğunlukla burada çekiliyor. Tollywood'da ayrıca turistlerin dinlemeleri için otel, ata binmeleri ve kayak yapmaları için eğlence alanı ve film bilgileri veren bir bina bulunuyor.

Bombay'daki Bollywood, Hint filmlerinin üretim merkezi iken,Haydarabad'daki Tollywood ise, Hindistan'da konuşulan ikinci büyük lehçe Telugu dilinin çekim merkezi sayılıyor.

Yılda ortalama 150 filmin üretildiği Tollywood, Bollywood'un hemen arkasında yer alıyor. Bollywood'da yılda 800 Hint filmi çekiliyor. Bu rakam, ABD'deki Hollywood'u çoktan aştı. Ancak turistler için Bollywood hala gizemli bir örtü içinde. Çünkü Bollywood'daki 6-7 büyük film şirketinin hiç biri dışa açılmamış durumda.

AA