kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 21 Mart 2008, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Kıbrıs'ta barışa doğru

Yeni Haber
KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat ve Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas, günledir beklenen görüşme için bugün BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Temsilcisi ve BM Barış Gücü (UNFICYP) Misyon Şefi Michael Möller'in ara bölgedeki ikametgahında bir araya geldi. Taraflar Lefkoşa'daki Lokmacı kapısının kısa sürede karşılıklı geçişlere açılması konusunda anlaştı.

Möller'in Lefkoşa ara bölgede bulunan ikametgahına, görüşme için önce Hristofyas, bundan yaklaşık 3 dakika sonra da Talat geldi. Liderleri Möller karşıladı. İki lider daha sonra dışarı çıkarak, basına birlikte görüntü verdikten sonra görüşmeye geçtiler.

Liderler görüşmeye başlamadan önce bir Türk gazetecinin, "İçeride 8 Temmuz Annan planı karışımı bir kahve mi, yoksa Brezilya kahvesi mi içeceksiniz" diye sorması üzerine Hristofyas, "içeride Kıbrıs kahvesi içeceklerini" söyledi.

Görüşmede, KKTC Cumhurbaşkanı Talat'a BM ve AB ile Müzakerelerden Sorumlu Özel Temsilcisi Özdil Nami, Hristofyas'a başkanlık komiseri Yorgos Yakovu eşlik ediyor.

TUTUMLARINI ÖLÇECEKLER

Kıbrıs Türk tarafı, görüşmeden, Rum tarafındaki lider değişikliğinin ve değişen söylemlerin politikalarına ne oranda yansıdığını saptamaya çalışacak.

Kıbrıs sorununa çözüm arayışları çerçevesinde yeni bir görüşme sürecinin başlangıcı olarak değerlendirilen görüşme, Rum tarafında yapılan liderlik seçimlerinin ardından başa gelen Hristofyas ile Talat'ın ilk kez iki lider olarak bir araya gelecek olması açısından da önem taşıyor.

Kıbrıs Türk tarafı, yeni Rum yönetimi lideri Hristofyas'ın çözüme ilgisinin bundan sonraki süreci de büyük ölçüde belirleyeceğine inanıyor ve bugünkü görüşmede, bu ilginin hangi düzeyde olduğunu ve kapsamlı çözüm müzakereleriyle ilgili tutumunu saptamaya çalışacak.

Cumhurbaşkanı Talat, görüşmede, Hristofyas'a Türk tarafının tutumunu izah ederek, kapsamlı çözüm müzakerelerinin en kısa zamanda başlaması ve kapsamlı çözüme en kısa zamanda ulaşılması gerektiğini aktaracak.Görüşmenin gündemi açık olacak ve liderler birbirlerinin tutumlarını ölçmeye çalışarak, nabız yoklayacaklar. Hristofyas, önceki gün düzenlediği basın toplantısında, Talat'la yapacağı ilk görüşmenin ''araştırma niteliği'' taşıyacağını söylemişti.

GAZETECİLERDEN LİDERLERE BARIŞ KALEMİ

Öte yandan, Talat ve Hristofyas'a ''Kıbrıs'ta barışın mimarları'' olmaları çağrısı yapan Kıbrıs Türk Gazeteciler Birliği, Cumhurbaşkanı Talat'a görüşmeye gelmeden önce, barış görüşmelerinde kullanmaları için barış mesajlı bir kalem verdi.

Birlik, Hristofyas'ın kalemini de dün Rum lidere ulaştırmak üzere AKEL yetkilisine teslim etmişti.

Kıbrıs Türk Gazeteciler Birliği Başkanı Osman Kurt ile Genel Sekreter Özgül Gürkut Mutluyakalı dün öğleden sonra Güney Kıbrıs'taki AKEL partisi Genel Merkezi'ne giderek, Kıbrıs sandığı içinde barış mesajlı kalemi ve zeytin dalını Dimitris Hristofyas'a ulaştırmak üzere AKEL Merkez Komitesi, Politbüro Üyesi Yannakis Kolokasidis'e vermişti.Birlik'ten yapılan açıklamada, bugünkü görüşmenin ''adada kalıcı barışa giden yolun mihenk taşı olması umudu'' dile getirildi.

(AA)