kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 21 Mart 2008, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

"Sanal su" mucidine ödül

Yeni Haber
İngiliz Profesör John Anthony Allan, su ile ilgili konuların anlaşılması ve iletilmesindeki başlıca etkenlerin anlatıldığı 'Sanal Su' kavramı ile 2008 Stockholm Su Ödülü'ne layık görüldü. Allan'ın, Sanal Su kavramı, tarım, iklim değişiklikleri, ekonomi ve siyasete suyun etkisini ortaya koyuyor.

Londra King's College ve Oryantal Afrika çalışmaları üyesi 71 yaşındaki Profesör, 1993 yılında yaptığı bir çalışma ile Sanal Su'yu tanıtmış ve insanların su içtiğinde ya da duş aldığında sadece su tüketmediğini iddia etmişti.

Profesöre göre sanal su ile suyun, gıda ve tüketici ürünlerinin üretiminde nasıl bir rol oynadığını tespit etmek mümkün. Mesela sabah içilen bir kahvenin ardında kahve tanelerinin yetiştirilmesi, paketlenmesi ve taşınması için harcanan su 140 litre'yi buluyor. Bu da sadece kahve içerken su tüketmediğimizi ortaya koyuyor. 140 litre su İngiltere'deki normal bir insanın bir günde içme ve ev ihtiyaçları için kullandığı suya karşılık geliyor. Bildiğimiz bir hamburgerin de hazırlanması için 2 bin 400 litre suya ihtiyaç var.

Araştırmalara göre Amerikalılar her gün Çinliler'in üç katı yani 6 bin 800 litre Sanal Su tüketiyor.

Sanal Su'yun küresel ticari politika ve araştırma üzerinde önemli etkiye sahip olduğu ve özellikle su sıkıntısının bulunduğu bölgelerdeki su politikası ve idaresi hususunda yeni bir devir açtığı ifade ediliyor.

Geçen yıl yapılan bir araştırmaya göre 2020 yılı itibariyle Afrika kıtasında 250 milyon insanın su kıtlığıyla karşı karşıya kalacağı tahmin ediliyor. ABD, Arjantin ve Brezilya gibi ülkelerin nasıl ve neden her yıl milyarlarca litre su 'ihraç' ettiği, Japonya, Mısır ve İtalya gibi ülkelerin ise yine her yıl milyarlarca litre suyu 'ithal' ettiğini izah etmesinden dolayı suyun daha iktisatlı kullanmanın gerekliliğinin bir kere daha ortaya çıktığı belirtildi.

Ortadoğu'daki su kıtlığını da inceleyen Profesör Allan, yerel su azlığı üzerindeki baskıyı azaltma amacıyla gıda yoluyla alternatif su 'kaynağı' olacak Sanal Su ithalatı teorisini de geliştirdi.

Stockholm Su Vakfı tarafından verilen ödül, 1990 yılından bu yana her yıl su ile ilgili önemli aktivitelerde bulunan şahıs, organizasyon ya da enstitütülere veriliyor. Aktivitelerin eğitim, bilinçlendirme, insan ve uluslararası ilişkiler, araştırma, su idaresi ya da su yardımı gibi konuları kapsaması gerekiyor. Ödülün kazanan kişiye ayrıca 150 bin dolar da para veriliyor. Profesör Allan'ın ödülünü 21 Ağustos'ta İsveç'in Stockholm kentinde Kral Carl Gustaf'tan alacağı bildirildi.