kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 20 Mart 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Çocuklar çok zeki oldukları için, onlarla nasıl konuştuğunuza ve sözlerinize dikkat edin. Çocuk sizi model alır, bunu unutmayın!

Siz değişirseniz, o da değişecektir!

ESRA TÜZÜN
ESRA TÜZÜN
* Çocukluk çağının önemi yalnızca hayatın ilk yılları olması değildir. Bu yıllarda edinilen davranışlar yaşam boyu süren alışkanlıklar halini alır.

* Çocukluk çağı dediğimiz ilk 10 yıl, kişilik gelişimi için önemlidir. Yaşama sağlıklı başlamak, ruhsal ve bedensel gelişimin olumlu bir seyir izlemesini sağlar.

* Çocuklarımızın hareket ve davranışlarının başlıca sorumlusu bizleriz. Onların her davranışı bizim ya da eşimizin ona olan davranışlarıyla ilgilidir. Biz sinirli ve öfkeli davranıyorsak, onlar da sinirli ve öfkeli davranacaktır.

* Çocuklarımızda sevmediğimiz ve tasvip etmediğimiz davranışlar gözlemlediğimizde, önce kendi davranışlarımızı gözden geçirmeliyiz. Kendimize, 'Ben nerede hata yaptım?' sorusunu sormalıyız.

* Biz söylediklerimizden çok yaptıklarımızla çocuklarımıza örnek oluyoruz. Onlara karşı davranışlarımızı düzelttiğimizde, onların davranışlarının da düzeleceğini sakın unutmayın.

* Davranış konusunda yalnızca eşinizi suçlamak yerine, 'benim de şu davranışlarım hatalı' diye düşünüp bunları değiştirmeye çalışın. Bunu yaparsanız, çocuğunuzun davranışlarının da olumlu yönde değiştiğini göreceksiniz.

* Çocuklar çok zekidir. Bu yüzden onlara söylediğiniz her sözü inceden inceye planlayın. Çünkü siz, söz ve davranışlarınızla onlara model oluşturuyorsunuz. Örnek alınan model kötü olursa, ortaya çıkan insan da kötü olacaktır.

* Hiçbir zaman 'artık çok geç' diye düşünmeyin. Hangi yaşta olurlarsa olsunlar biz davranışlarımızı değiştirdiğimizde, çocukların da davranışları değişecektir. Unutmayın ki çocuklar, kötü davranışlarını sürdürme konusunda sandığınız kadar ısrarlı değillerdir.