kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 14 Mart 2008, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

AKP, gecekonduya elektrik affı getiriyor

ZÜBEYDE YALÇIN
AK Parti'li İnan'ın hazırlayıp, parti grubunca onaylandıktan sonra Meclis'e sunduğu yasa teklifine göre kaçak binalara da elektrik bağlanacak..
Kaçak bina ve gecekonduların önlenmesi için birkaç yıl önce çıkartılan yasa deliniyor. Yerel seçimlere bir yıl kala AK Parti Mersin milletvekili Ömer İnan'ın hazırladığı, parti grubunun da onayından geçip Meclis Başkanlığı'na sunulan yasa teklifi ile kaçak yapılara ve bunların altındaki işyerlerine elektrik bağlanacak. Kamu görevlileri de 5 yıla kadar hapis cezası almaktan kurtulacak. Meclis Başkanlığı'na sunulan teklif, İmar Kanunu'nun 31. maddesinde değişiklik yapıyor. Teklif yasalaştığında, ruhsat verilmeyen yapılara elektrik bağlanabilecek. Mevcut yasaya göre kaçak binalara su, kanalizasyon ve elektrik verilmiyordu. Kaçak binalar ve gecekondulara su ve kanalizasyon hizmeti verilmemesi kuralı ise yasada korundu.

GEREKÇE: ÇİFTE KAÇAK
Teklifin gerekçesinde, yapı kullanma izni almayan binalara elektrik bağlanması yasak olunca kaçak elektrik kullanımının kaçınılmaz hale geldiği savunuldu. Gerekçede "Bir şekilde kaçak elektrik kullanımı tespit edilse bile kanuni abonelik yapma ve elektriksiz bir hayatın da sürdürülme imkânı bulunmaması sebebiyle tüketici tekrar kaçak elektrik kullanımına yönelmekte" denildi. Yapılacak bu değişiklik ile Türk Ceza Kanunu'na, kaçak yapılaşmayı önlemek için konulan hükümler de delinmiş olacak. TCK'nın 184. maddesi yapı ruhsatı olmayan binalara elektrik, telefon, su bağlayan tüm kamu görevlilerine bir ila 5 yıl arasında hapis cezası verilmesini öngörüyor.