kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 12 Mart 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Danıştay'dan YÖK Başkanı'na 'durdurma'

ANKARA
Danıştay Özcan'ın, türbanın serbest bırakılması için rektörlere gönderdiği genelgenin yürütmesini durdurdu. Kararın gerekçesinde genelge çıkarma yetkisinin YÖK Genel Kurulu'nda olduğu belirtildi..
İLİŞKİLİ HABERLER
Danıştay'dan YÖK Başkanı'na 'durdurma'
Anayasa değişikliğinin ardından türbana ilk fren, Danıştay'dan geldi. CHP'nin başvurusu üzerine Anayasa Mahkemesi, anayasa değişikliğini incelerken Danıştay, YÖK Başkanı Yusuf Ziya Özcan'ın, kız öğrencilerin üniversitelere başörtülü alınması talimatını içeren genelgesinin yürütmesini, "Bu konuda işlem yapma yetkisi YÖK Genel Kurulu'nundur" diyerek durdurdu. Üniversitelerde başörtüsünü serbest hale getirmek için yapılan Anayasa değişikliği 23 Şubat'ta yürürlüğe girdikten iki gün sonra Özcan tüm rektörlere bir "yazı" göndererek, başörtülü öğrencilerin üniversitelere alınmaları için ayrıca bir yasal düzenleme yapılmasına gerek olmadığını, anayasa hükümlerinin doğrudan uygulanmasını istemişti. Özcan'ın genelge niteliğindeki bu yazısının iptali ve yürütmesinin durdurulması için Tüm Öğretim Üyeleri Derneği ile Gazi Üniversitesi ve ODTÜ Öğretim Elemanları Dernekleri Danıştay'a başvurmuştu.

KARAR GEREKÇESİ
Başvuruyu görüşen Danıştay 8'nci Dairesi, davanın ilk aşamasını sonuçlandırdı ve oybirliğiyle aldığı kararla, genelgenin yürütmesini durdurdu. Kararın gerekçesinde öncelikle Özcan'ın yazısının bir genelge olduğu tespiti yapıldı. Kararda, rektörlüklere gönderilen yazının ertesi gün YÖK'ün internet sitesine konulmuş olmasının bu yazının genelge olduğu gerçeğini değiştirmediği vurgulandı. Danıştay 8'nci Dairesi, genelgenin içeriğinde, "Bazı kız öğrencilerin başlarını örtmekte kullandıkları kıyafetler nedeniyle eğitim ve öğretim hakkını kullanamadıklarının belirtildiğini" hatırlattı. Kararın aynı bölümünde, genelgede "Anayasa değişikliğine göre uygulama yapılmasının yükseköğretim kurumlarının yöneticilerinin görev ve yetki alanında olduğunun" hatırlatıldığına yer verildi. Daire, genelgenin bu haliyle yükseköğretimin planlanması, düzenlenmesi ve yönetilmesine yönelik olduğunun altı çizildi ve bunun tek başına YÖK Başkanı'nın yetkisinde olmadığı vurgulandı. Kararda, böyle bir kararı YÖK Genel Kurulu'nun verebileceğine dikkat çekildi. Danıştay'ın türbanla ilgili kararını değerlendiren AK Parti Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ "Bu karar anayasa değişikliği ile ilgili bir değerlendirme içermiyor" dedi.
Haberin fotoğrafları