kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 12 Mart 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
EMRE AKÖZ

Özkök gibi Büyükanıt'a da 'dinci' diyorlardır

Genelkurmay Başkanı Org. Yaşar Büyükanıt'ın, CHP lideri Deniz Baykal ve MHP lideri Devlet Bahçeli ile girdiği polemiği baştan beri tuhaf buluyorum.
Daha önce de yazdım: Askeriye işinden biraz olsun anlayan bir kişi... "Bu tip bir operasyonun" kısa süreceğini bilirdi... Zaten CHP milletvekili, emekli büyükelçi Şükrü Elekdağ gibi, daha operasyonun başında, " Bu 8-9 günü geçmez " diyenler oldu...
Asker olmayan bir kişi bu tahmini yapabiliyorsa... Asker kökenli birçok yetkilisi olan partiler haydi haydi yapar.
O halde... Genelkurmaya yöneltilen... " Niye daha uzun kalmadın?.. Niye içeride parça bıraktın?.. Nasıl olur da PKK'ya paye verirsin " gibi eleştirilerin anlamı neydi?
Muhalefetin bir numaralı görevi soru sormaktır! Bu sorular mantıksız olabilir. Cevaplarsın, olur biter.
Peki... Tarihsel olarak, askeriye ile aynı mevzide olmaya hevesli bu iki parti... Nasıl oldu da Org. Büyükanıt'ın " sürekli ve ısrarlı " hedefi haline geldi?
Geçen hafta taraflar kapıştı... Hemen tüm kamuoyu ayıpladı... Kısa bir sessizlikten sonra Büyükanıt tekrar parladı. Niye?
Ben... 27 Nisan ( 2007 ) gece yarısı bildirisinde de ilham alarak... Org. Büyükanıt'ı zor durumda bırakan "asıl" eleştirinin dışarıdan değil, içeriden geldiğini düşünüyorum.
Yani Büyükanıt "aslında" Baykal'a ve Bahçeli'ye değil... Onların dile getirdikleri türden eleştiriler yapan, daha alt düzey subaylara cevap vermekte...
Tahminimin dayanağı şunlar:
- Askeriye bünyesinde muhalefeteleştiri ... " Niye daha sert, daha milliyetçi, daha laik olmadın " şeklinde yapılır. Gerçek olmasa dahi üzerine ABD'nin gölgesi düşmüş... Beklenenden daha kısa sürmüş... Teknik ve siyasi bilançosu kuşkularla dolu bir operasyon... Kim bilir ne fırtınalar koparmıştır!
- Eski başkanlardan Org. Hüseyin Kıvrıkoğlu, "Ben Hilmi Özkök'ün GK Başkanı olmasını istemiyordum" diye açıklama yaptı. Niye istememiş? Efendim, " irtica ile mücadelede yetersiz buluyormuş " onu. Bu demecin asıl hedefi, bence şu an emekliliğini sürdüren Özkök değil, görevi başındaki Büyükanıt'tır...
Sonbahardaki PKK saldırılarından sonra Hükümet (ve ABD) ile işbirliği yapan komuta kademesi muhakkak ki eleştiri alıyordur.
Malum " darbe günlüklerinden " hareketle eminim ki Büyükanıt için de, " Özkök gibi dinci çıktı " diyenler vardır! Eminim, çünkü: O âlemlerin jargonunda; hükümetle takışmıyorsan, darbe numaraları içine girmiyorsan, " dinci " oluyorsun.
- Tahminimin son ayağını ise, bazı subayların internet sitelerine düşen, "darbe" imalarıyla dolu konuşmalarının ardından... GK 2'nci Başkanı Org. Ergin Saygun'un yorumu oluşturuyor: "Bu ses kayıtlarının Yüksek Askeri Şura ( YAŞ ) öncesinde gündeme gelmesi dikkat çekici. Montaj olabilir. İnceliyoruz."
Ben size söyleyeyim: Bakış açıları, üslup ve vurgulamalar; o konuşmanın " gerçek kadar gerçek " olduğunu gösteriyor. Yani: " Bu kişiler öyle laflar eder mi? " Eder! " Peki hakikaten ettiler mi? " Bilmiyorum.
Son bir spekülasyon ve hatırlatma: "Yüksek Askeri Şura, Genelkurmay Başkanı'nın istemi üzerine de o yıl içerisinde ayrıca toplanabilir." (YAŞ Kanunu, madde 4.) Aman sicillere dikkat!