kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 11 Mart 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Eski DEP'lilere 6'şar ay hapis

Yeni Haber
Kapatılan DEP'in eski milletvekilleri Hatip Dicle ve Selim Sadak, ''PKK terör örgütünün amacı doğrultusunda suç ve suçluyu övdükleri'' gerekçesiyle 6'şar ay hapis cezasına çarptırıldı.

Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesindeki davanın bugünkü duruşmasına, sanıklar ve avukatları katılmadı.

Cumhuriyet Savcısı Mustafa Bilgili, terör örgütünün yayın organı olan ve Avrupa'dan yayın yapan Roj TV'ye 19 Eylül 2005 tarihinde çıkan Hatip Dicle'nin, televizyonda terör örgütü üyelerine ''gerilla'' diyerek hitap ettiğini ve bunların siyasi sürece katılmasını istediğini belirtti. Savcı Bilgili, Dicle'nin, terör örgütü elebaşı Öcalan'a ''sayın'' şeklinde hitap ederek, ''Öcalan'ın üzerinde devam eden tecrit uygulamalarının Kürt halkı tarafından kabul edilmediği'' şeklinde beyanatta bulunduğunu anımsattı.

Savcı Bilgili, Selim Sadak'ın ise 21 Eylül 2005 tarihinde Roj TV'de terör örgütü PKK'nın 15, 16 yıldan beri savaş yaptığını söylediğini, ayrıca terör örgütü elebaşı Öcalan'a ''sayın'' diye hitap ettiğini aktardı.

Cumhuriyet Savcısı Bilgili, Hatip Dicle ve Selim Sadak'ın, 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) 215. maddesinde düzenlenen ''suçu ve suçluyu övme'' suçundan cezalandırılmalarını talep etti.

Mahkeme Heyeti Başkanı Kadir Kayan, Dicle ve Sadak'ın, sübut bulan ''yasa dışı silahlı bölücü PKK terör örgütünün amacı doğrultusunda suç ve suçluyu övmek'' suçundan eylemlerine uyan TCK'nın 215. maddesi uyarınca, ''suçun işleniş biçimi, suçun işlendiği zaman ve yer, kastın ağırlığı, bahse konu terör örgütünün eylem yoğunluğu'' nazara alınarak 6'şar ay hapis cezasına çarptırılmalarına karar verildiğini açıkladı. Mahkeme, sanıkların geçmişteki halleri göz önüne alındığında ileride bir daha suç işlemeyecekleri konusunda yeterli kanaat edinilemediği gerekçesiyle Dicle ve Sadak'ın, TCK'nın 51. maddesi gereğince cezalarının ertelenmesine yer olmadığına karar verdi.

Mahkeme ayrıca CMK'nın 231. maddesindeki hükmün açıklanmasının geriye bırakılmasının, sanıkların daha önce kasıtlı bir suçtan mahkum olmaları sebebi ile uygulanmasına yer olmadığını kararlaştırdı.

(AA)