kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 8 Mart 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Talabani onuruna yemek

Yeni Haber
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani'ye, iki ülkenin geleceği birlikte inşa etmek ve ikili ilişkilere ortak bir vizyon kazandırmak için çaba göstermesi gerektiğini söyleyerek, "Adımlarımızı küçük hesaplar peşinden değil uzun vadeli geniş düşünerek atmak gerektiğine inanıyorum" dedi.

Başbakan Erdoğan, çalışma ziyareti için Ankara'da bulunan Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani onuruna Başbakanlık Resmi Konutu'nda yemek verdi. Çok sayıda bakanın da katıldığı yemekte bir konuşma yapan Erdoğan, Irak heyetinin 2004'ün Eylül ayından sonra gerçekleşen ziyaretinden dolayı memnuniyet duyduklarını söyleyerek, hassas bir dönemde gerçekleşen ziyaretin iki ülke arasındaki ilişkilere katkıda bulunacağına inandığını belirtti.

Erdoğan, Irak'ın Türkiye'nin tarihinde ve kalbindeki yerin özel olduğunu ifade eden Erdoğan, "Irak'ın her bir vatandaşı bizim kardeşimizdir, akrabamızdır. Bizim, kardeşlerimiz ve akrabalarımız arasında herhangi bir ayrım yapmamız mümkün değildir. Biz, tarih boyunca birlikte sevindik birlikte üzüldük" dedi.

"TÜRKİYE'NİN GİZLİ GÜNDEMİ YOK"

Türkiye'nin hiçbir zaman Irak'a karşı bir gizli gündeminin olmadığına işaret eden Erdoğan, şöyle dedi:

"Irak halkının ve hükümetinin milli mutabakatı için elimizden gelen katkıyı yaptık, yapmaya da devam edeceğiz. Irak'ta demokrasinin tüm kurallarıyla yerleşmesi bizi sevindirir. Hali hazırdaki tedhiş ortamı dikkatimizi temel meselelere çevirmekten bizi alıkoyabilir. Ancak hukukun üstünlüğü, düşünce ifade özgürlüğü, yolsuzlukla mücadele adil ve şeffaf seçimler etkin siyasi partiler etkin medya demokrasinin olmazsa olmazlarıdır"

"TİCARET HACMİNİ 25 MİLYAR DOLARA ÇIKARMALIYIZ"

Başbakan Erdoğan, iki ülke ekonomisi somut biçimde birbirine eklemlendiği zaman ortaya çok büyük bir sinerjinin çıkacağını da söyleyerek, mevcut olumsuz koşullara karşın iki ülke arasındaki ticaret hacminin 3 yıldır üst üste 3 milyar dolar seviyesine ulaştığını belirtti. Bu rakamı 10 milyar-25 milyar dolara kadar yükseltmenin siyasi liderlerin halklarına borcu olduğunu kaydeden Erdoğan, "Sözünü ettiğim hedef gerçekçidir. Yarının Ortadoğusunu bugünden kurmak da bu sayede elimizdedir. Global terörle mücadelede bugün hür ve medeni dünyanın birinci gündem maddesidir. Terörle mücadele seçimle işbaşına gelen her hükümet için nesnel bir gerçeklik olduğu kadar aynı zamanda ahlaki bir yükümlülüktür. Türkiye'nin PKK terör örgütüne karşı yürüttüğü mücadeleyi de bu çerçevede değerlendirmek gerekir" dedi.

"GELECEĞİ BİRLİKTE İNŞA ETMELİYİZ"

Erdoğan sözlerini şöyle tamamladı :

"Bugün inanıyorum ki Türkiye Irak ilişkilerinde yeni bir sayfa açmaya gerekli siyasi iradeyi ortaya koymaya muktediriz. Geleceği birlikte inşa etmek, ikili ilişkilerimize ortak bir vizyon kazandırmak için çaba göstermeliyiz. Adımlarımızı küçük hesaplar peşinden değil uzun vadeli geniş düşünerek atmak gerektiğine inanıyorum."

ERDOĞAN'IN TALABANİ ONURUNA VERDİĞİ YEMEK SONA ERDİ

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani'nin onuruna verdiği öğle yemeği sona erdi.

Başbakanlık Resmi Konutu'ndaki yemek yaklaşık 2 saat sürdü.

Yemeğe Talabani ve beraberindeki heyette yer alan Iraklı bakanların yanı sıra Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, İçişleri Bakanı Beşir Atalay, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, Başbakanlık Müsteşarı Efkan Ala, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Egemen Bağış, Başbakanlık Başdanışmanı Ahmet Davutoğlu, Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Büyükelçi Ertuğrul Apakan ve Türkiye'nin Irak Özel Temsilci Vekili Elçi Murat Özçelik de katıldı.

AJANSLAR