kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 8 Mart 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Berdeli kabul etmedi 17 yaşında öldürüldü

Erdal ATAY
Batman'da 17 yaşındaki Lalihan İlhan, berdelle evlenmek istemediği amcasının oğlu tarafından öldürüldü. Lalihan'ın nüfusa kayıtlı olmadığı, 'resmen' yaşamadığı ortaya çıktı..
Dünya Kadınlar Günü'ne bir gün kala Güneydoğu'nun kadınlar açısından en zor kentlerinden biri olan Batman'da berdel cinayeti işlendi. 17 yaşındaki bir genç kız, berdel usulüyle evlendirilmek istendiği, ancak kabul etmediği amcasının oğlu tarafından bıçaklanarak öldürüldü. Töreye karşı çıktığı için gencecik yaşta öldürülen Lalihan'ın nüfusa kaytılı olmadığı ve resmen "yaşamadığı" da ortaya çıktı. 17 yaşındaki Lalihan İlhan'ın ağabeyi, amcasının kızı ile evliydi. Ailesi, Lalihan'ı da amcasının oğlu Abdurrahman İlhan ile berdel usulüyle evlendirmek istedi. Ancak Lalihan, kardeş gibi bir arada büyüdükleri kuzeni ile evlendirilmek istenmesine şiddetle karşı çıktı ve böyle bir evlilik yapmayacağını söyledi. Yörede "Koçer" olarak isimlendirilen göçebe bir ailenin kızı olan Lalihan'ın bu alışılmadık tepkisi, ailede şaşkınlıkla karşılandı.

ÇAMAŞIR ASARKEN ÖLDÜRDÜ
Bu duruma öfkelenen damat adayı Abdurrahman İlhan, önceki akşam Hilal Mahallesi 3718'inci sokakta bulunan amcasının evine gelerek, damda çamaşır asan Lalihan'ın yanına gitti. Reddedilmenin öfkesiyle çılgına dönen Abdurrahman İlhan, genç kıza "Benimle evleneceksin, yoksa seni öldürürüm" dedi. Ancak Lalihan, kesinlikle evlenmek istemediğini yineledi. Çıkan tartışmanın kavgaya dönmesi üzerine Abdurrahman İlhan, pantolonunun arka cebinde bulunan çakıyı çıkarıp genç kıza defalarca sapladı. Kanlar içinde yere yığılan Lalihan, olay yerinde can verdi. Olaydan sonra suç aletiyle birlikte polise giden Abdurrahman İlhan, "Ben öldürdüm" diyerek teslim oldu. Lalihan İlhan'ın cansız bedeni ise otopsi için Batman Devlet Hastanesi morguna kaldırıldı. Burada yapılan otopsinin ardından Lalihan, ailesi tarafından toprağa verildi. Suçunu itiraf eden Abdurrahman İlhan ise çıkarıldığı nöbetçi mahkeme tarafından tutuklanarak cezaevine gönderildi.

ZATEN YAŞAMIYORDU
Nüfusta kaydı bile bulunmadığı, yani "resmen" yaşamadığı belirlenen Lalihan'ın, Dünya Kadınlar Günü öncesi umutlarıyla birlikte hayatını kaybetmesi sevenlerini yasa boğdu. Cinayette azmettirme olup olmadığının belirlenebilmesi için gerekli soruşturmanın sürdüğü bildirildi.