kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 8 Mart 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Talabani’nin ziyaretinde Irak’ın yeni bayrağı da ilk kez başka bir ülkede dalgalanmış oldu. Esenboğa ve Çankaya Köşkü’nde Irak’ın yeni bayrağı dalgalanırken protokol yoluna Irak’ın bayrakları asılmadı.

Kürt kedisi demedim Irak kedisi dedim

Duygu GÜVENÇ ANKARA
Irak Devlet Başkanı Celal Talabani, geçen yıl PKK'lıların teslimiyle ilgili tepkilere yol açan "Kürt kedisi bile vermem" sözüne açıklık getirdi: "Yanlış anlaşıldı. Ben Irak'ın devlet başkanıyım. Irak kedisi dedim"..
İLİŞKİLİ HABERLER
Kürt kedisi demedim Irak kedisi dedim
Celal Talabani son olarak 2003 yılında Irak Yürütme Konseyi Başkanı olarak geldiği Ankara'ya bu defa Cumhurbaşkanı sıfatıyla ve Türkiye'nin Kuzey Irak'taki kara operasyonundan 8 gün sonra ayak bastı. 75 yaşındaki Talabani, Saddam'ın eski Boeing uçağıyla geldiği Ankara'ya elinde baston ile indi. Talabani, çalışma ziyaretiyle ağırlandı ancak protokolde ilginç uygulamalar dikkat çekti. Önce uzun bir süre baş başa görüşen iki Cumhurbaşkanı, daha sonra heyetlerarası görüşmeye geçti.

ORTAK VİZYON İÇİN PKK ŞARTİ
Gül, görüşmede terör örgütünün Irak'taki barınmasına son verilmesi halinde ortak vizyon oluşturmayı önerdi. Bunun için iki ülke arasında ziyaretlerin de hemen başlaması kararlaştırıldı. Gül, "Vizyonumuz, ulusal uzlaşısını tamamlamış, komşularıyla barışık ve müreffeh bir Irak" dedi.

ATALAY DOSYA VERDİ
İçişleri Bakanı Beşir Atalay da terör örgütü mensuplarının Irak'taki faaliyetlerini gösteren ve Interpol tarafından aranan Irak'taki PKK'lıların listesinin de bulunduğu dosyayı sundu. Talabani ve Gül birbirine "Sayın Cumhurbaşkanı" diyerek hitap etti. Talabani, Gül'ü Bağdat'a davet etti ve Gül de prensipte bu daveti kabul ettiğini iletti. Talabani, Gül ile ortak basın toplantısında geçen yıl PKK liderlerinin teslim edilmesiyle ilgili sarfettiği "Kürt kedisi bile vermem" sözlerini hatırlatan soru üzerine şunları söyledi: "Yanlış bir anlama söz konusu. Ben Kürt kedisi değil, Irak kedisi dedim. Ben Irak cumhurbaşkanıyım. Ve bir Iraklıyı, Türkiye gibi dost ülke de olsa, teslim etmek Irak anayasasına aykırıdır."

'KÜRT YÖNETİMİ BASKI YAPTI'
Talabani, Kürt yönetimiyle ilgili eleştiriler üzerine "Biz komşularımıza karşı kendine güvenli bölge oluşturan ve silahlı eylemlerde bulunan gruba tabii ki karşıyız, buna müsaade etmeyiz. Bölgedeki Kürt yönetimi, burada bulunan PKK unsurlarına baskı yaparak ya silahlarını bırakmalarını ya da bölgeyi terk etmelerini iletti, istedi" dedi. Gül, akşam Köşk'te Talabani onuruna yemek verdi. Talabani yemekteki konuşmasında sık sık Türk askerine, Türk halkına teşekkür etti. CHP lideri Deniz Baykal ve DTP'li Ahmet Türk'e teşekkür bölümü konuşma metninden çıkarıldı.
Haberin fotoğrafları