kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 8 Mart 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Bakoyanni'den türbana destek

Yeni Haber
Yunanistan Dışişleri Bakanı Dora Bakoyanni, türbanı bilinçli olarak takan kadınların kendilerini ifade ettiğini söyledi ve "Bu bir yasak olmamalıdır. Bu onların hakkıdır. İnsanların belli hakları ellerinden alınmamalıdır" dedi.

Bakoyanni, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla AKP genel merkezinde düzenlenen 4. Yerel Yönetimlerde Kadın Şurası'na katıldı. Şurada bir konuşma yapan Bakoyanni, 8 Mart'ta burada olmanın çok önemli olduğunu belirtti. Gerek iş gücü piyasalarında gerek sivil toplumda ve siyasi sistem içinde kadınların rolünde ilerleme sağlandığını belirten Bakoyanni, "Sizin gibi kadınların artık kendini toplum içinde aktif hale getirdiğini görüyorum. Uzun bir yol kat ettik. Ama kat edilecek daha çok yol var" dedi.

Bakoyanni, dünyanın birçok yerinde kadınların kadın oldukları için istismar edildiklerini söyleyerek, kız çocuklarının kötü evlat olarak muamelesi gördüğünü ve sosyal hayattan izole edildiğini ifade etti. İş yerlerinde ve sosyal hayatta kadınların hala geride olduğunu belirten Bakoyanni, Türkiye'de Başbakan Erdoğan'ın liderliğinde bir vizyon olduğunu belirtti. Bakoyanni şöyle konuştu:

"Erdoğan'ın uygulamış olduğu siyasi felsefeyle birlikte kadının ülke içindeki haklarının yükseldiğini görüyoruz. Mustafa Kemal Atatürk'ün de önceliklerinden biri kadın haklarının yükselmesiydi. Kadın hakları Cumhuriyetin kurucusu Atatürk tarafından ülkenin temel taşlarından biri olarak yerleştirilmiştir."

Batı dünyasının İslam dinine basma kalıp düşüncelerle yaklaştığını kaydeden Bakoyanni, sözlerini şöyle sürdürdü:

"İslam dini kadına erkek gibi muamele etmekte. Tarihsel bağlar söz konusu olduğunda Hıristiyanlıkla İslam arasında çok fark yok. Dini metinlere, tarihsel metinlere baktığınızda esas olan bunları nasıl yorumladığınızdır. Hem Hıristiyanlık hem İslam insana insan olduğu için belli hakları ve sorumlulukları yöneltmektedir. Belli platformlarda İslam'dan gelenlerle tanışma fırsatı bulduk. İslam'ın bir hoşgörü dini olduğunu söylüyorlar bunu da görüyoruz. Bilinçli olarak baş örtüsü takan kadınların kendini ifadesidir, bu bir yasak olmamalıdır. Onların hakkıdır. İnsanların belli hakları, öğrenim hakları ellerinden alınmamamıdır. Açık toplumlarda haklar hukuklar garanti altına alınır."

Türkiye'nin AB'ye katılmasının bölgedeki refah ve istikrara katkıda bulunacağını belirten Bakoyanni, "Ortak bir Avrupa geleceği bizi beklemektedir. Kadınlar buna öncülük edecektir. Biz Türkiye'yi AB'nin tam üyesi olarak görmek istiyoruz. Bu olduğu zaman çok büyük bir mutluluk yaşanacaktır" dedi. Bakoyanni, kadınlara çağrıda bulunarak yerel yönetimlere aktif olarak katılmalarını istedi.

(ANKA)