kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 3 Mart 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Milletvekili emekli maaşlarının fazla olması normal

ECEVİT KILIÇ
ECEVİT KILIÇ
* Daha önce Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilen Sosyal Güvenlik Tasarısı Meclis'te görüşülmeye devam ediyor. Hangi önemli değişiklikleri içeriyor?
Aslında esasa yönelik bir değişiklik yapmadık. Yasanın dört ana parametresi var. Emeklilik yaşının 65 olması. İkincisi prim ödeme gün sayısının 9 bin olması. Bir de aylık bağlama oranı var. O da dünya standartlarına çekildi. Sonuncusu ise güncelleme katsayısı. Emekli olacak vatandaşa aylık bağlanırken maaşların dünden bugüne güncellenmesini düzenleyen bir madde var. TÜFE artı gelişmişlik hızının yüzde 30'unu emekli aylıklarına yansıtacağız. Böylece emekli aylıklarını enflasyona ezdirmeyeceğiz. Ama tasarıda teknik olarak bazı konularda değişiklik var. Örneğin alt komisyonda köy muhtarlarıyla ilgili bir düzenleme yapılmış. Köy muhtarları sistemin dışına çıkarılmış. Biz de Plan ve Bütçe Komisyonu'nda öneri getirdik. Muhtarların tarım sigortalılar kapsamına alınmasını öngördük. Muhtarlar, 15 günlük prim ödeyerek bir aylık sigortalı olacak. Böylece Genel Sağlık Sigortası kapsamında yer alacaklar.

HABERİM YOKTU
* Milletvekillerine getirilen ayrıcalıklar nedeniyle eleştiriler var...
Tasarıyı Meclis'e gönderirken emekli olamayan milletvekillerine temsil tazminatı verilmesiyle ilgili bir düzenleme yaptık. Parlamentoda bu düzenlemeler çıkartıldı ve daha sonra da milletvekillerinin alt komisyonda yeni bir düzenleme eklediğini öğrendim. Komisyon çalışmalarına hiç müdahil olmadım. Çünkü orada tüm parti temsilcileri var. Ama temsil tazminatı milletvekillerinin anayasal bir hakkı. Sadece son iki senedir ödenmiyordu.

* Normal bir emeklinin aldığı maaş ile emekli milletvekilinin aldığı maaş arasındaki fark büyük bir uçurum değil mi?
Türkiye'de ücretlerin belli bir noktaya taşınması hepimizin arzusu. Ama bu eleştiriler milletvekillerinin konumlarını dikkate almadan yapılıyor. Bununla birlikte ücretlerde bir adalet sağlanmalı bakış açısını ise her yerde değerlendirmeye açığız.