kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 2 Mart 2008, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Cumhuriyetçi-Demokrat mücadelesi her yerde

KAYA GENÇ
Türkiye'de olduğu gibi ABD'de de 'Cumhuriyetçiler' ve 'Demokratlar' arasında büyük bir politik çekişme var. Bu salı günkü Ohio seçimleri öncesinde Türkiye'nin önde gelen 'demokrat' ve 'cumhuriyetçi' köşe yazarlarına sorduk: Barack Obama mı, Hillary Clinton mı, John McCain mi, yoksa Ralph Nader mı? ..
Adayların profili ve politikaları

BARACK OBAMA (DEMOKRAT)
* Barack Obama, (tam ismi Türkçede Burak Hüseyin Obama olarak okunabilir) 1961'de Honolulu'da doğdu. 6-10 yaşları arasında Cakarta'da annesi ve Endonezyalı üvey babasıyla birlikte yaşadı. New York'ta, Columbia Üniversitesi'nden mezun oldu. Chicago Üniversitesi'nde dersler verdi, sivil haklar alanında uzman bir avukat olarak çalıştı. 1997'den 2004'e kadar Illiniois Senatosu'nda görev yaptı.

* Obama, sivil hakları güçlendirmeyi, işe alım sürecindeki ayrımcılığı kaldırmayı, farklı ırklara karşı nefret içeren eylemlerin cezalarını artırmayı, Amerikalıların ırksal bilgilerine göre muamele görmelerine tamamen son verilmesini, Amerikan kapitalizmini güçlendirmeyi, orta sınıf vatandaşlara vergi indirimi yapmayı, iflas hukukunda reform yapmayı, Irak'taki işgali bitirmeye çalışıp askerlerin Amerika Birleşik Devletleri'ne döndürülmesini vaat ediyor.

HILLARY CLINTON (DEMOKRAT)
* 1947 yılında Illinois'de doğan Hillary Clinton, Yale Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden 1973'te mezun olduktan sonra avukat olarak çalışmaya başladı. Daha sonra Arkansas'a taşındı, 1975'te Bill Clinton'la evlendi. Rose Law Firm'ün ortağı oldu, Wal-Mart gibi büyük market zincirlerinin yönetim kurulunda görev yaptı. Kocasının Amerikan Başkanı olduğu dönemde hazırladığı ve bütün Birleşik Devletler yurttaşlarına sağlık hizmeti sunulmasını öngören 'Clinton sağlık sigortası planı', ABD Kongresi'nde reddedildi.

* Clinton, Irak'taki savaşın hemen bitirilmesini, Irak'taki kalıcı Amerikan üslerinin kaldırılmasını, orta sınıfın daha düşük vergilerle güçlendirilmesini, her Amerikalıya ucuz sağlık hizmeti sağlanmasını, küresel ısınmaya karşı alternatif ve temiz enerji kullanımının artırılmasını vaat ediyor.

JOHN MCCAIN (CUMHURİYETÇİ)
* Panama Kanalı'nda bulunan Coco Solo Amerikan Hava Üssü'nde, 1936 yılında doğan John McCain'in babası Deniz Kuvvetleri'nde askerdi. 1967 yılında Vietnam savaşına katıldı, Hanoi'de komünistler tarafından yakalandı. 1968 yılı ağustos ayından itibaren yoğun biçimde işkence gördü, beş buçuk yıl süren tutsaklığından sonra Nixon tarafından karşılandı. Irak'a daha çok Amerikan askeri gönderilmesini, Amerikan ordusu ve polis kuvvetlerini güçlendirmeyi, şirketlerin daha az vergi vermelerini öneriyor.

RALPH NADER (BAĞIMSIZ)
*1934 yılında Connecticut'ta doğan Ralph Nader, başkanlık yarışının en yaşlı adayı. 1955'te Princeton Üniversitesi'nden mezun oldu. Otomobil endüstrisine açtığı savaşla adını duyurdu, kapitalizmin yarattığı sorunlar olarak gördüğü pek çok çevre ve tüketici sorununu sürekli gündemde tuttu.

* ABD'nin Ortadoğu politikasının tamamen değişmesini, nükleer enerjiye son vermeyi, ordu bütçesini azaltmayı, herkese sağlık hizmeti verilmesini, şirketlerin birer kişiymiş gibi yasal haklara sahip olmalarına son vermeyi vaat ediyor.
Haberin fotoğrafları