kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 28 Şubat 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Komisyonda "memura kıyak" tartışması

Yeni Haber
Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasasında değişiklik öngören tasarıyı görüşen Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu'nda "memura kıyak" tartışması yaşandı. AKP'li komisyon üyesi Alaaddin Büyükkaya'nın "sosyal demokratlar sadece kamu görevlileriyle ilgileniyor" şeklindeki sözleri, CHP'li üyelerin tepkisine yol açtı.

CHP Trabzon Milletvekili Akif Hamzaçebi, AKP'li Büyükkaya'nın sözlerine "kıyak kelimesi bu parlamentoya yakışan bir kelime değil. Sözlüğe bakılırsa ne kadar utanç verici bir kelime olduğu görülür. Sizin özür dilemenizi beklemiyorum. Size gereken cevabı memur sendikaları verecek ama parlamento mensubu olarak sizi kınıyorum" şeklinde tepki gösterdi.

Milletvekili maaş artışları ve sağlık harcamalarıyla ilgili alt komisyon raporuna korsan bir şekilde düzenleme eklenmesi nedeniyle yoğun tartışmalara yol açan Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası yasasında değişiklik öngören tasarının görüşmelerine Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu'nda devam ediliyor.

Tasarının sigortalı sayılacaklara ilişkin 2'nci maddesiyle ilgili görüşmeler sırasında, AKP ile CHP arasında "memura kıyak" tartışması yaşandı. 2'nci maddeyle ilgili konuşan AKP İstanbul Milletvekili Alaattin Büyükkaya, bütçeden memurlara yüzde 50'nin üzerinde transfer yapıldığını belirterek bir günlük genel müdürlük ya da daire başkanlığı yapan bir kişinin yüksek seviyede emekli maaşı almasının hakkaniyete uymadığını söyledi.

Büyükkaya'nın "sosyal demokratlar sadece kamu görevlileriyle ilgileniyor, memurlar dışındaki insanlar onların kapsamında değil" şeklindeki sözlerine ise CHP'li komisyon üyeleri sert tepki gösterdi.

HAMZAÇEBİ: SİZE CEVABI MEMUR SENDİKALARI VERECEK

Büyükkaya'nın sözlerine, CHP Malatya Milletvekili Mevlüt Aslanoğlu, "yapmayın Sayın Büyükkaya, resmen hakaret ediyorsunuz" diyerek tepki gösterirken, CHP Trabzon Milletvekili Akif Hamzaçebi de, Büyükkaya'nın son iki gündür devlet memurlarına kıyak yapıldığını savunduğunu belirterek "kıyak kelimesi bu parlamentoya yakışan bir kelime değil.

Sözlüğü bakılırsa bunun ne kadar utanç verici bir kelime olduğu görülür. Devlet memurunu böyle bir kavramla yan yana getirmeyi utanç verici buluyorum. Sizden özür dilemenizi beklemiyorum. Size sendikalar gerekli cevabı verecektir.

Ama parlamento mensubu olarak sizi kınıyorum'' dedi. Hamzaçebi, tasarının 2'nci maddesinde Anayasa Mahkemesi'nin iptal gerekçelerinin dikkate alınmadığını belirterek, yeniden Anayasa Mahkemesi'ne başvuracaklarını söyledi.

"HEDEF GÖSTERİYORSUNUZ"


Hamzaçebi'nin sözlerinin ardından yeniden söz alan AKP'li Büyükkaya ise CHP'nin siyaset anlayışının hedef göstermek olduğunu belirtirken Hamzaçebi de "Sizin yandaşınız olan bir gazete hedef gösterdi, Danıştay'da cinayet işlendi" diyerek itiraz etti. Büyükkaya ise ''Kimin ne yaptığı Ergenekon'la ortaya çıktı" dedi.

MHP DE TEPKİ GÖSTERDİ

Büyükkaya'nın sözleri MHP'li milletvekillerinin de tepkisine yol açtı. MHP Konya Milletvekili Mustafa Kalaycı, uzun yıllar devlet memurluğu yaptığını ve memuriyetten geldiğini belirterek "bu sözlerinizden, uzun süre devlet memurluğu yapmış biri olarak incindim" dedi. Kalaycı, Büyükkaya'nın sözlerine AKP'lilerden tepki gelmemesini de eleştirerek "memur düşmanlığı yapıyorsunuz" dedi.

"TASARI İÇİME SİNMİYOR"

Sosyal güvenlik yasasının sadece memurlar için olmadığını herkesi ilgilendiren bir yasa olduğunu ifade AKP'li Büyükkaya, tasarının eşitsizlikleri gidermediğini belirterek "daha ilk konuşmamda söylemiştim, bu tasarı içime sinmiyor" dedi. CHP'li milletvekilleri ise Büyükkaya'ya "verilecek önergelere destek verin, değiştirelim" karşılığını verdi.

Büyükkaya, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'e her kesimin emekliliğiyle ilgili bir tablo hazırlandığını ve kamuoyuna açıklanması önerisi getirdi. Büyükkaya'nın sözlerine CHP Muğla Milletvekili Gürol Ergin de tepki gösterdi. Gürol, Büyükkaya'nın konuşması sırasında "sen bunları malı götürenlere söyle" diye tepki gösterirken, Büyükkaya da ''Bunları kim yapıyorsa, ondan Allah da sormalıdır, bu devlet de sormalıdır'' dedi.

CHP'li Ergin ise ''Bunu Allah'a havale etmeyin, o zaten soracak. Siz de bu dünyada sorun'' karşılığını verdi. AKP ve CHP'liler arasındaki tartışma, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanvekili Altan Karapaşaoğlu'nun müdahalesi ile son buldu. Komisyonda tasarının 2'nci maddesi üzerindeki görüşmeler sürüyor.

ANKA