kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 28 Şubat 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

"Kıdem tazminatı fonu desteklenmeli"

Yeni Haber
İstanbul Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkanı Murat Yalçıntaş, kıdem tazminatında tüm kesimleri mutlu edecek bir düzenlemenin, ekonomideki istikrarın devamı için yaşamsal önem taşıdığını ifade ederek, kurulması öngörülen "Kıdem Tazminatı Fonu"nun desteklenmesini istedi.

Yalçıntaş, yaptığı açıklamada, "Kıdem tazminatı konusunun, çalışma hayatı ve sosyal güvenlikle ilgili diğer mevzuatla birlikte ele alınarak çelişkilerden uzak, verimli bir sisteme kavuşturulması öteden beri iş hayatının beklentisidir" dedi.

Bu bağlamda, işletmelerin önemli sıkıntılarından birisinin kıdem tazminatı sorunu olduğunu vurgulayan Yalçıntaş, bu sorunun "Kıdem Tazminatı Fonu" kurulması yoluyla çözüme kavuşturulabileceğini savundu.

Yalçıntaş, şu görüşleri dile getirdi:

"İş güvencesi ve işsizlik sigortasının mevzuatla düzenlendiği bir ortamda, mevcut kıdem tazminatıyla ilgili kazanılmış hakların korunması koşuluyla, Kıdem Tazminatı Fonu'nun kurulmasında faydalar var. 4857 Sayılı İş Yasası'nın geçici 6. maddesi ile öngörülmüş olan Kıdem Tazminatı Fonu'nun kurulmasıyla, işverenin kıdem tazminatını ödeyememe durumuna düşmesi halinde yaşanan sıkıntıların da önüne geçilerek, kıdem tazminatı güvence altına da alınmış olacak böylece işçilerin mağduriyetleri de önlenecektir."

"KIDEM TAZMİNATI YÜKÜ İŞSİZLİĞİ VE KAYIT DIŞINI ARTIRIYOR"

İTO Başkanı Murat Yalçıntaş, Dünya Bankası verilerine göre Türkiye'de 20 yıllık hizmet karşılığı 20.1 aylık ücrete esas kıdem tazminatı ödemesi yapılırken, OECD ülkelerinde ortalama 6.1 aylık, AB ülkelerinde ise ortalama 6 aylık ücret kadar kıdem tazminatı ödemesi yapıldığını anlattı. Yalçıntaş, "İstihdam üzerindeki diğer yüklere kıdem tazminatı yükünün de eklenmesi, ülkemizde işgücü istihdamını zorlaştırmakta, kayıt dışı istihdama neden olmakta ve işletmelerimizin rekabet gücünü zayıflatmaktadır" dedi.

Yalçıntaş, Kıdem Tazminatı Fonu'na karşı yükümlülüklerin getirilmesinde ve işveren payının ödenmesinde Amme Alacaklarının Tahsili Hakkındaki Kanun'un uygulanması ve fonun yönetiminde özerk yapının oluşturularak şeffaflığın sağlanmasının, işçi kesiminin bu düzenlemeye karşı duyduğu güvensizliği büyük ölçüde gidereceğini vurguladı.

Başkan Yalçıntaş, Fon'a ödenecek prim oranlarının belirlenmesinde de; hem Fon'un aktüeryal dengelerinin korunmasını sağlayacak, hem de işveren üzerindeki ağır kıdem tazminatı yükünün makul bir düzeye çekilebileceği bir oranın belirlenmesi gerekliliğinin de göz ardı edilmemesinin uygun olacağını kaydetti.

(ANKA)