kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 26 Şubat 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Ankara Üniversitesi Cebeci Kampusü'nde türbanlı öğrenciler okula alınmadı.

Bildiri savaşı

ANKARA
YÖK Başkanı Özcan "Türbanlıyı alın" açıklaması yapınca dokuz YÖK üyesi bir bildiri hazırlayarak "Yasa çıkmadan olmaz" dedi. Özcan yeni bir açıklamayla rektörleri uyardı: Suç işliyorsunuz..
'Açıklama yetki saptırması'
YÖK Başkanı Yusuf Ziya Özcan'ın rektörlere gönderdiği "türbanlı öğrencileri alın" yazısı 10'uncu Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer döneminde atanan YÖK üyelerinin tepkisini çekti. Muhalif üyeler Prof. Engin Ataç, Prof. Atilla Eriş, Prof. İsa Eşme, Prof. Mustafa İlhan, Prof. Tunçalp Özgen, Prof. Ali Ekrem Özkul, Bülent Serim, Prof. Fikret Şenses ve Prof. Necmi Yüzbaşıoğlu bütün gece çalışarak bir bildiri yayımlama kararı aldı. Bildiride, sınır ötesi operasyonun sürdüğü bir dönemde üniversitelerde kargaşaya yol açacak hassas bir konuda YÖK üyelerine danışılmadan açıklama yapılması eleştirildi. Ardından Özcan'ın "yeni düzenlemeye gerek yok, İnkılap Kanunları yeterli" sözleri hatırlatılarak, "Bu sözlerle yükseköğretim kurumlarında kılık kıyafetle ilgili Anayasa Mahkemesi'nin içtihatlarıyla oluşturulan hukuki durum ortadan kaldırılmak istenmektedir" eleştirisi yapıldı.

'GEREKÇELER YANLIŞ'
Meclis'in yasayı çıkarmadan YÖK'ün ve üniversitelerin bu konuda düzenleme yapma yetkisi bulunmadığı ileri sürülen bildiride şu görüşlere yer verildi: "Hiçbir kimse veya organın kaynağını Anayasa'dan almayan bir devlet yetkisini kullanamayacağı Anayasa'nın 6. maddesinin amir hükmü gereğidir. Bu nedenle, Anayasa'nın söz konusu hükümleri uyarınca YÖK Başkanlığınca yapılan bu açıklama yetki saptırılması niteliğinde olup hukuken yok hükmündedir." Anayasa değişikliklerinin Anayasa Mahkemesi'nin kararını ortadan kaldırmadığını savunan üyeler, "Aksine yorum ve değerlendirmeler Anayasa'nın teklif dahi edilemeyen hukuk devleti ve laiklik ilkesine açıkça aykırı düşecektir" dedi.
Haberin fotoğrafları