kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 26 Şubat 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Çatışmalar yoğunlaştı PKK'ya 'kaç' talimatı

Zülfikar Ali AYDIN
Kara harekâtı PKK'nın üstlendiği Zap Vadisi'ndeki Nerveh, Basyan ve Şeladıza'da yoğunlaştı. PKK'nın lider kadrosu Güneş Operasyonu'na karşı "Kaçın" talimatı verdi..
İLİŞKİLİ HABERLER
Çatışmalar yoğunlaştı PKK'ya 'kaç' talimatı
Türkiye'nin Uludere-Çukurca-Şemdinli arasındaki 8 ayrı noktadan M-60 tankları, Süper Cobra helikopterleri ve savaş uçakları eşliğinde başlattığı, operasyon Kuzey Irak'taki Zap, Avaşin, Basyan, Avagüze bölgelerinde yoğunlaştı. PKK'nın bulunduğu noktalar ile doğal arazi yapısından yararlanarak saklandığı bölgelere kış şartları nedeniyle, Süper Cobra helikopterleri desteğinde nokta operasyonları düzenleniyor. Hava operasyonlarından korunmak için sığınak kazan ve derin vadiler ile dağlık alanlardaki mağaraları kullanan PKK'lılar, kara harekâtının ardından üstlendikleri yerleri terk etti. Yerel kaynaklardan edinilen bilgilere göre, kara harekâtı ihtimaline karşı daha önce merkez kamplarını boşaltan PKK'lılar daha Güney'deki Barzan bölgesi ile Sengesor arasında kalan sınırın daha iç kesimlerindeki hat üzerine yerleşti.

CEPHE SAVAŞI İSTEMİYORLAR
1995'te yapılan "Çelik -1 Operasyonu" nu sırasında Ali Haydar Kaytan, Osman Öcalan ve Şemdin Sakık, Türk Silahlı Kuvvetleri'ne karşı "Cephe Savaşı"nı deneyince 400 PKK'lı öldürülmüştü. PKK cephe savaşında büyük kayıp verdiği için "Güneş Operasyonu" ile taktik değiştirdi. PKK, üstlendiği bölgelerde Türk askerlerine karşı koymak yerine kaçmayı tercih ediyor. PKK'nın lider kadrosu da militanlarına "Kaçın" emrini verdi.

GİZLİ KÖY VE EVLERE SIĞINDILAR
Çukurca-Şemdinli-Yüksekova hattında bulunan Nerveh ve Oramar bölgesindeki dağlık alanlarda üstlenen PKK'lılara F-16'lar tarafından yapılan bombardıman görüntülendi. Sabahın erken saatlerinde başlayan operasyon sırasında sınırda konuşlanan topçu birlikleri de ateş desteği verdi. F-16 bombardımanında Zap, Nerveh, Avagüze, Duteze, Kani Sarke, Şivye, Reznor bölgeleri hedef alındı. Operasyon bölgesinde sivillerin zarar görmediği belirtildi. Havadan desteklenen operasyon nedeniyle kaçan PKK'lıların sıcak temastan kurtulmak için bulundukları bölgeleri terk ettikleri belirtildi. PKK operasyon nedeniyle riskin arttığı noktalarda kimi militanlarını üslenilen bölgelerde bulunan ve halen bir bölümünün kontrolündeki köyler ile yerleşim merkezleri üzerinden gizli ev ya da bürolarına gönderiyor. Buna göre İran sınırı yakınlarındaki Hınerek ile Zap Vadisi ve Kandil ile Kaledıza arasındaki sınıra paralel bölgelerde toplam 300 köyden yaklaşık 50'si PKK tarafından çeşitli amaçlarla kullanıyor.

LİDER KADRO SAKLANIYOR
Bunun dışında ise Mergasor, Barzan, Deralok Şeladıza, Amediye gibi bölgelerde, örgütün dağ ile kent merkezleri arasında irtibat noktası olarak kullanılan onlarca merkez bulunuyor. Örgütün lider kadrosunun da halen Çemço, Kaledıza, Mergasor ve Hakurk arasındaki gizli merkezlerde bulundukları ve Kürt gruplar ile ABD'lilerin kendilerini yakalayarak Türkiye'ye teslim etme ihtimaline karşı saklandıkları ileri sürülüyor.