kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 19 Şubat 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Kara harekatı seçeneği masada

Yeni Haber
Dışişleri Bakanı Ali Babacan, Türkiye'nin PKK'ya karşı Kuzey Irak'a kara harekatı seçeneğinin masada olduğunu belirterek zamanlama ve mevsim koşullarının önemine işaret etti.

Televizyon kanallarının haberlerine göre, Moskova'ya giderken gazetecilerin sorularını yanıtlayan Babacan, ABD ile son dönemde artan temasların nedenin sorulması üzerine de, "(ABD ile) Terörle mücadelede işbirliği içindeyiz, bugün olanlar (temaslar) normaldir" dedi.

Babacan ayrıca, PKK'nın Irak merkezi hükümeti tarafından desteklenmediğine işaret ederek, Kuzey ırak Bölgesel Yönetimi Lideri Mesut Barzani'den de "PKK'yı terör örgütü olarak kabul etmesini" istedi.

KOSOVA'NIN TANINMASI

Dışişleri Bakanı Ali Babacan, Türkiye'nin Kosova'yı tanımasına ilişkin mektubun dün Kosovalı yetkililere faksla iletildiğini, mektubun aslının ise bugün bir büyükelçi tarafından Kosova yönetimine teslim edileceğini bildirdi.

Babacan, iki günlük ziyaret için Moskova'ya hareketinden önce Esenboğa Havalimanında düzenlediği basın toplantısında, Kosova'nın bağımsızlığının ilanıyla beraber Kosova Cumhurbaşkanının ve Kosova Başbakanının ortaklaşa imzaladığı bir mektubun kendilerine geldiğini ve bu mektubun cevabını da dün derhal onlara ulaştırdıklarını belirtti.

Dışişleri Bakanı Babacan, "Bizim Kosova'daki temsilcimiz kendilerine elden bu mektubun cevabını verdi, benim onlara yazdığım mektubu ulaştırdı. Ancak tahmin edersiniz ki, dakikalarla olan bu hızlı tanıma ve mektup ulaştırma işleminde biz kendilerine bunu bir faksla ilettik. Bu mektubun aslını benim görevlendirdiğim bir büyükelçimiz, bugün bizzat elden götürecek ve Kosova'daki yetkililere ayrıca mektubun aslını teslim edecek" diye konuştu.Bu arada mektubun aslının, Büyükelçi Mehmet Taşer tarafından Kosovalı yetkililere iletileceği öğrenildi.

"SIRBİSTAN İLE İLİŞKİLERİMİZİN GELİŞMESİNE ÖNEM VERMEKTEYİZ"

Babacan, Sırbistan'ın Ankara'daki büyükelçisini geri çekmesine dair bir soru üzerine, "Sırbistan'ın Ankara'daki büyükelçisini geri çektiğine dair kendilerine gelen resmi bilgi bulunmadığını" kaydetti.Sırbistan'ın Balkanlar'ın geleceğiyle ilgili önemli rolü ve aynı zamanda önemli sorumluluğu bulunan bir ülke olduğunu vurgulayan Babacan, "Biz Sırbistan ile olan ilişkilerimizin ve işbirliğimizin önümüzdeki dönemde daha da gelişmesine önem vermekteyiz" dedi.

"TÜRKİYE, KOSOVA'YI TANIYAN İLK ÜLKELER ARASINDA"

Babacan, bir başka soru üzerine, Türkiye'nin, Balkanlar'da bağımsızlığını ilan eden diğer ülkelerde olduğu gibi, "Kosova'yı da tanıyan ilk ülkeler" arasında yerini aldığını söyledi.Türkiye'nin, daha önce Balkanlar'da bağımsızlığını ilan eden ülkeleri "ilk tanıyan ülke" olduğu bilgisinin doğru olmadığını da ifade eden Babacan, şöyle devam etti:

"Türkiye, ilk ülkeler arasında yer almıştır, ancak birinci sırada olduğu bilgisi doğru değil. Bu konular tabii sıralamada da hangi kriteri baz
aldığınıza bağlı. Bununla ilgili ilk gayri resmi açıklamayı mı baz alacaksınız, resmi açıklamayı mı baz alacaksınız, mektupların teslim ediliş tarihini mi baz alacaksınız? Yani burada, kaçıncı sırada tanımayla ilgili pek çok farklı kriter kullanılabilir, ama ben şunu rahatlıkla söyleyebilirim ki, Balkanlar'da bağımsızlığını ilan eden diğer ülkelerde olduğu gibi Türkiye, Kosova'yı tanıyan ilk ülkeler arasında, ilk ülke grubunda yerini almıştır."

KIBRIS

Babacan, Kıbrıs'a ilişkin bir soru üzerine, Kıbrıs Rum yönetiminde şu anda bir seçim döneminin olduğuna işaret ederek, "Takdir edersiniz ki, onlar açısından iç hassasiyeti olan böyle bir konuda seçim döneminde fazla bir açıklama yapmayı uygun görmüyorum" dedi.Kıbrıs Rum yönetimindeki seçimlerden sonra hangi lider işbaşına gelirse gelsin, Türkiye'nin Kıbrıs ile ilgili yaklaşımının ve KKTC'nin Kıbrıs ile ilgili çözümde nasıl bir çizgi izleneceğine dair yaklaşımının belli olduğunu kaydeden Babacan, "Biliyorsunuz biz burada siyasi eşitlik temelinde iki kurucu devletin söz konusu olduğundan, bir ortaklık devletinden bahsediyoruz, BM parametrelerini baz alarak. BM'de oluşan müktesebatı göz önünde tutan bir çözümün gerçekçi bir çözüm olacağına inanıyoruz" diye konuştu.
Bu konuda daha detaylı açıklamaları Rum kesimindeki seçim döneminden sonra yapmayı uygun gördüğünü kaydeden Babacan, seçimlerden sonra Kıbrıs ile ilgili yeni bir çözüm döneminin başlayacağını ümit ettiklerini, bu konuda çabaları olacağını, ancak biraz daha sabretmeleri gerektiğini söyledi.

CHENEY'NİN OLASI ZİYARETİ

Babacan, ABD Başkan Yardımcısı Dick Cheney'nin Türkiye'yi ziyaret edeceğine dair haberlerin hatırlatılması üzerine, Cheney'nin olası ziyaretiyle ilgili kesinleşmiş bilgisi bulunmadığını belirtti.Türkiye ile ABD arasındaki ilişkilerin çok boyutlu olduğuna dikkat çeken Babacan, şunları kaydetti:

"Özellikle geçen yılın kasım ayından bu yana terörle mücadele konusunda farklı bir işbirliği başlatmış durumdayız. Bunun iyi sonuçlarını da
görüyoruz. ABD ile Türkiye arasındaki üst düzey ziyaretler son 5-6 aydır yoğunlaşmış durumda. Bu çerçevede üst düzey ziyaretler her zaman
olabilir, bunlar siyasi seviyede olabilir, bürokratlar seviyesinde olabilir, silahlı kuvvetler mensupları arasında olabilir. Bunların hepsi
önümüzdeki dönemde olabilir."

MOSKOVA ZİYARETİ

Dışişleri Bakanı Babacan, Moskova ziyaretine ilişkin olarak da, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un daveti üzerine Rusya'ya resmi ziyarette bulunmak üzere Moskova'ya gittiğini söyledi. Lavrov'un 2006 yılında Türkiye'yi ziyaret ettiğini hatırlatan Babacan, ziyaretinin bu çerçevede iade-i ziyaret olduğunu kaydetti.

Türkiye'nin Rusya'nın dostluğuna ve işbirliğine önem verdiğini ifade eden Babacan, aynı zamanda Rusya'yı stratejik öneme sahip bir komşu ve
dünyada önemli bir aktör olarak gördüklerini belirtti.Babacan, dışişleri bakanı olarak Rusya'ya yapacağı ilk ziyaret çerçevesinde Lavrov ile yararlı görüşmeler yapacağına olan inancını da dile getirdi.

Dışişleri Bakanı Babacan, ziyaret kapsamında siyasi, ekonomik ve kültürel alanlar ile enerji alanında ikili ilişkiler başta olmak üzere, ortak ilgi alanlarına giren konuları ele alacaklarını kaydetti.Rusya'da 2008 yılının Türk Kültür Yılı olarak belirlendiğini hatırlatan Babacan, bu bağlamda pek çok faaliyetin düzenleneceğini bildirdi.

Babacan, Lavrov'un yanı sıra Rusya Federasyonu Karma Ekonomik Komisyonu Eş Başkanı, Sanayi ve Enerji Bakanı Viktor Hristenko ile de görüşeceklerini, bu çerçevede iki ülkenin ekonomik ilişkileriyle, enerji konularını ele alacaklarını söyledi.Dışişleri Bakanı Babacan, temasları çerçevesinde Moskova'da yerleşmiş Türk vatandaşları ve iş adamlarıyla bir araya geleceğini sözlerine ekledi.

AJANSLAR