kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 19 Şubat 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

"Üçlü toplantı" iptali tartışılıyor

Yeni Haber
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Almanya Başbakanı Angela Merkel ve Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ile "üçlü toplantı"yı iptal etmesi, Ankara'da dış politika konularını yakından izleyen çevrelerde tartışılıyor. Kararda Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin Ocak sonunda Avrupa konulu toplantıda yaptığı konuşmanın rol oynadığı öne sürülürken kimi kaynaklar, toplantının gerçekleşememesini "talihsizlik" olarak nitelendirdi.

Başbakan Erdoğan'ın daha önce çok ilgi gösterdiği ve çeşitli vesilelerle hakkında kamuoyunu bilgilendirdiği "üçlü toplantı"dan vazgeçmesini değerlendiren bir Türk yetkilisi, "Başbakan bu kararı, toplantının Türkiye'nin AB üyeliği sürecine somut bir katkı yapmayacağına inandığı için verdi" dedi

KARAR MUHATAPLARA BİLDİRİLDİ

Bu arada, Başbakan Erdoğan'ın Merkel ve Sarkozy ile görüşmekten vazgeçtiğini kamuoyuna açıklamasından önce kararın muhataplarına iletildiği öğrenildi.

Ancak, "üçlü toplantı" konusunda "resmi" bir karar bulunmadığı ve üç ülke arasında yapılan temasların "gayri resmi" düzeyde gerçekleştiği için "resmi bir iptal"ın söz konusu olmadığı da vurgulanıyor.

Son Almanya ziyareti sırasında Başbakan Erdoğan ile düzenlediği ortak basın toplantısında Angela Merkel'in, toplantı ile ilgili "olumlu" mesajlar verdiğine dikkat çekiliyor.

Merkel ise, "üçlü toplantı"nın iyi bir toplantı olacağı, Türkiye'nin AB süreci konusunda "belirsizlik" istemedikleri, Almanya'nın "ahde vefa" ilkesine bağlı olduğu mesajını vermişti.

"YAPILAMAMASI TALİHSİZLİK"


Konuya yakın kaynaklar da, toplantının yapılamamasını "talihsizlik" olarak nitelendirirken "Toplantı gerçekleşeydi Türk tarafı için olumlu unsurları olabilirdi. Müzakereler sürecindeki bundan sonra atılacak adımların belirlenmesi açısından bir fırsat oluşturabilirdi" görüşünü dile getirdiler.

Buna karşın, Başbakan Erdoğan'ın önümüzdeki dönemde Merkel ve Sarkozy ile "ikili bazda" görüşmeleri için yeni fırsatlar olacağı da vurgulanıyor.

Başbakan Erdoğan'ı toplantıdan vazgeçiren gelişmelerin başında Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin konuşma ve açıklamalarının geldiği öne sürülüyor.

Bu çerçevede, Ocak sonunda düzenlenen Avrupa konulu toplantıdaki konuşmasında Türkiye'nin AB üyeliğine yeniden karşı çıkarak "Türkiye'nin Avrupa'da yeri yok" iddiasını tekrarladığına ve "imtiyazlı ortaklık" ısrarını sürdürdüğüne dikkat çekiliyor.

Öte yandan, Erdoğan'ın Sarkozy ile yaptığı görüşmelerde bu medya aracılığıyla konuşulmamasını istediği, Sarkozy'nin ise buna uymadığı ifade ediliyor.

Bunun yanısıra da Almanya'da hükümet dışındaki kimi sağcı politikacıların Türkiye'ye yönelik olumsuz tavırları ve Alman kamuoyunun tepkilerinin de Başbakanın toplantının "yararlı" olmayacağı kanısına varmasında etkisi olabileceği de öne sürülüyor.

(ANKA)