kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 19 Şubat 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

100 aydından Gül'e: DTP'yi ciddiye alın

Barış ERDOĞAN HABER MERKEZİ
Bir grup akademisyen ve sivil toplum örgütü temsilcisi dün Cumhurbaşkanı Gül'e 100 aydının imzasını taşıyan mektup verdi. Mektupta "DTP siyasi aktör olsun" dendi..
Kürt sorununa barışçıl bir çözüm bulunması için bir mektup kaleme alan yüz kadar akademisyen, yazar ve sivil toplum örgütü temsilcilerini Cumhurbaşkanı Abdullah Gül dün Huber Köşkü'nde kabul etti. Cumhurbaşkanı'yla görüşmeye Prof. Dr. Gençay Gürsoy, Prof. Dr. Turgut Tarhanlı, Prof. Dr. Mithat Sancar, Prof. Dr. Erol Katırcıoğlu, Prof. Dr. Tahsin Yeşildere, Prof. Dr. Binnaz Toprak, Diyarbakır Barosu Başkanı Sezgin Tanrıkulu, Kadın Merkezi Başkanı Nebahat Akkoç, İbrahim Bekir, eski Mazlum- Der Başkanı Yılmaz Ensaroğlu ve Osman Kavala katıldı. Cumhurbaşkanı'nın sorunun çözümünde daha aktif tavır almasını isteyen aydınlar DTP'nin kapatılması girişiminin demokrasiyi zedeleyeceğini ve sorunu içinden çıkılmaz bir hale getireceğini savundular. Aydınlar mektupta şu ifadelere yer verdiler: "Yargıtay Başsavcılığı, DTP'nin ülkenin bölünmez bütünlüğü için tehlike oluşturduğu görüşünde. Biz, asıl tehlikenin iki milyona yakın oy almış ve TBMM'de yasalara uygun şekilde var olan bir siyasi partinin kapatılmasıyla ortaya çıkacağını düşünüyoruz. Bu ülkede kendi kimlikleriyle siyaset yapmak isteyen Kürtler yaşıyorsa, partileri de olacaktır. Bu demokratik ilkeyi bir an önce kabullenmek, siyasal ortamı rahatlatacağı gibi değişim sürecine de ivme kazandıracaktır."

'TEK TİP VATANDAŞ'
Aydınlar Kürt sorununun siyasi taraflarından DTP'nin ciddiye alınmasını da talep ettiler ve "Kürt sorunu hakkında Amerikalılarla, Avrupalılarla konuşulurken konunun doğrudan muhatapları olan Kürtlerin, DTP milletvekillerinin, belediye başkanlarının görüşlerine başvurmaktan kaçınıldığını gözlemliyoruz. Bu yok sayma halini haksız, incitici, kaygı verici buluyoruz" dediler. Aydınlar sorunun temelinde farklılıkları kabul etmeyen, tek tip ve itaatkâr vatandaş isteyen, kendisi gibi düşünmeyeni affetmeyen bir zihniyet olduğunun altını çizdiler. 100 aydın sorunun çözümünün ise yargı kararlarında değil siyasi kararlılıkta aranmasını önerdiler.

'İTİRAFÇILIK' ÇÖZMEZ
Silahlı eylemlerin bir an önce sona erdirilmesini isteyen ve bu amaçla Başbakan Erdoğan'ın ifade ettiği "silahsızlandırma" kavramına önem veren aydınlar, teröristleri isteklerini silahla değil demokratik yollarla savunabileceklerine ikna için çok boyutlu projeler hazırlanması gerektiğinin altını çizdiler. Aydınlar "PKK'nın silahsızlandırılması için 'itirafçılık' gibi, kişinin kendini aşağılanmış hissedeceği kavramlarla değil, toplumsal barış ve mutabakat projesi tasarlamak gerekir" dediler.