kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 19 Şubat 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

MHP lideri Bahçeli’den itidal çağrısı

Yeni Haber
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, türban tartışmaları nedeniyle yaşanan gerginliğe karşı halka itidal çağrısında bulundu.

"İdam sehpalarının hatırlatıldığı, kefenlerin çağrıştırıldığı, beyaz çarşafla yola çıkma edebiyatı ile demokrasi dışı yöntemlerin ima edildiği bu ortamda aziz milletimiz adeta cepheleşmeye çağrılmakla ve taraflar arasında saf tutmaya davet edilmektedir" diyen Bahçeli, halka, artan gerilimler karşısında itidal tavsiye etti, tahriklere ve tuzaklara karşı çok dikkatli olmalarını önerdi. Bahçeli, 15 Şubat'ta Güneydoğu'daki eylemler sırasında yaşanan bayrak indirme olayına da sert tepki gösterdi. Bahçeli, "benzerleri işgal kuvvetlerinde bile görülmeyen bu alçakça saldırı bölücülüğün hangi seviye ve cürete ulaştığını göstermesi bakımından bu konuyu anlamakta direnenler için ibret verici olmuştur. Dört bir yandan sahnelen ihanet oyunu ne hazindir ki, AKP tarafından sadece izlenmekte, hiçbir tepki verilmemekte, gereken önlemler bir türlü alınmamaktadır" dedi.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, partisinin Meclis grup toplantısında son siyasi gelişmeleri değerlendirdi. Toplum hayatında yaşanan her sorunun, siyasetin ilgi alanına girmesi gerektiğini belirten Bahçeli, partisinin, kamuoyunu meşgul eden sorunların çözümü için kendisinden beklenen desteği ve yapıcı katkıyı bugüne kadar ki uygulamalarıyla ortaya koyduğunu söyledi. MHP'nin tüm uzlaştırma çabalarına rağmen son zamanlarda toplumsal kutuplaşma ve ayrıştırma senaryolarının sahnelenmeye çalışıldığı tehlikeli bir gerilim sürecine girildiğini ifade eden Bahçeli, AKP ve CHP'yi eleştirdi.

DEMOKRASİ DIŞI YÖNTEMLER

Bahçeli, "millet olarak müşterek değerlerimizin etrafında birlik olmamız gereken kritik bir zamanda, Adalet ve Kalkınma Partisi ile Cumhuriyet Halk Partisi'nin sahneledikleri cepheleştirici siyaset taktikleri, zaten hassas bir dengede duran huzur ve güven ortamını yeni bir sıkıntılı istikamete yönlendirmiştir" dedi. Gelinen noktada siyasetçilerin siyaset kurumu ile devlet kurumları arasında bir "siyasi düello" ortama yaratma gayreti içine girdiğini belirten Bahçeli şunları söyledi:

"İdam sehpalarının hatırlatıldığı, kefenlerin çağrıştırıldığı, beyaz çarşafla yola çıkma edebiyatı ile demokrasi dışı yöntemlerin ima edildiği bu ortamda, aziz milletimiz adeta cepheleşmeye çağrılmakta ve taraflar arasında saf tutmaya davet edilmektedir. İstismar alanları alabildiğine geniş, ancak siyasal etikleri iyiden iyiye çürümüş olan bu felaket tellalları, korku tacirliği yaparak bir yandan milletimizin gönlüne perde çekmeye çalışmakta, diğer yandan ise demokrasimizin olgunlaşması ve geleceğini tehlikeye atmaktadır. Türkiye, geçmişinde, siyaset kurumunun başı çektiği kutuplaşmaların ülkemizi nasıl bir darboğaza sürüklediğinin hazin örnekleri ile doludur. Değerlendirme yanlışı yaparak milletin kendisine verdiği iktidar gücünü müebbet bir kudret sananların, demokrasi dışı müdahalelere nasıl çanak tuttuğu da yakın tarihimizden bilinmektedir. Bu nedenle iktidar partisi ile ana muhalefet arasında ibret verici bir biçimde cereyan eden siyasal çekişmeler, hem toplumsal müsamahayı aşındırıp hoşgörüyü ortadan kaldırmakta, hem de toplumun demokrasiye olan inancını ve güvenini derinden sarsmaktadır. Çatışmadan beslenen bu ortamın Türk siyaseti üzerindeki etkisinin azaltılması ve bu alışkanlıkların ortadan kaldırılması için Milliyetçi Hareket üzerine düşen sorumluluğun farkında ve bilincindedir. Buna rağmen, siyasette, üniversitede ve medyada yer tutmuş Milliyetçi Hareket hasımlarının politik duruşumuzu anlamak istemeyişlerindeki ısrara rağmen, partimiz milletimiz ve devletimizin varlığını ve geleceğini korumak için üstüne düşen sorumluluğu yerine getirmeye sonuna kadar kararlıdır."

Önümüzdeki dönemde uzlaşma ve anlaşmaya, sağduyu ve soğukkanlı davranmaya ihtiyaç duyulacağının bir gerçek olduğunu kaydeden MHP lideri, artan gerilimler karşısında halka itidal tavsiye ettiklerini, tahriklere ve tuzaklara karşı çok dikkatli olma önerisinde bulunduklarını söyledi.

KİMSEDEN ÖĞRENECEĞİMİZ BİRŞEY YOKTUR


Kendilerini bugüne kadar Türk milleti için doğru ve yararlı olacağına inandıkları konuları açık ve yüksek sesle söylemekten hiçbir gücün alıkoyamadığını ve buna cesaret edemediğini belirten Bahçeli, "Unutulmamalıdır ki, MHP'nin hiçbir şerefli mensubunun demokrasi bezirgânlarından, özgürlük tüccarlarından, inanç pazarlamacılarından alacağı ve öğreneceği hiçbir şey yoktur ve asla da olmayacaktır" dedi. Grup konuşmasında, partisinin muhalefet anlayışına yönelik eleştirilere de yanıt veren Bahçeli, "bu muhalefet anlayışımıza karşı, geleneksel çatışma anlayışını aşamamış mihraklarca ağır bir karara kampanyası başlatıldığı, yaptığımız her hamlenin etkisizleştirilmeye çalışıldığı, girişimlerinin yapay tartışmalarla sulandırılmak istendiği görülmektedir. Bu durumu partimize yönelik olarak aşılamamış önyargıların yanı sıra geleneksel kirli muhalefet alışkanlıklarından kurtulamamış zihniyetlerin siyasal miyopluğunun bir sonucu olarak görmek gerekmektedir" dedi.

DEMOKRASİ İÇİN GÜÇLÜ MUHALEFET ŞART

Demokrasilerin ancak muhalefetin varlığı ile anlam kazandığını, demokratik kararların ancak muhalefetin katkıları ile bir değer kazandığını kaydeden Bahçeli, demokrasinin yaşatılabilmesi için güçlü bir muhalefetin her zaman gerekli olduğunu söyledi. Muhalefetin görevinin her şeye karşı çıkmak, her türlü öneriyi gözü kapalı reddetmek ve ağır politik demagojilerle cevap vermek olmadığını kaydeden Bahçeli, MHP olarak iktidarı uyaracak, eleştirecek, yol gösterecek etkin ve kararlı bir muhalefet anlayışı benimsediklerini söyledi. Bahçeli,"Milliyetçi Hareket olarak, demokrasilerde hiçbir siyasal hareketin sonsuza kadar iktidar ya da muhalefet olarak kalamayacağı gerçeğinden hareketle, er ya da geç iktidarın muhalefet, muhalefetin iktidar olacağını biliyor ve bunu belirleyecek olan milletimizin engin sağduyusu ve isabetli tercihine sonuna kadar güveniyoruz" dedi.

Modern demokrasilerde devletin egemenlik yetkisini milletten aldığını kaydeden Bahçeli, "siyasetimizin ekseninde de burada söz konusu olan, fert-millet ve devlet arasındaki denge ve uyumun sürdürülmesi esastır. Bu aynı zamanda milliyetçiliğimizin siyasetteki doğal bir yansımasıdır. Bugün bu tür yönetim kaygıları bulunmayanlar ile devlet ve millet ihtilafından siyasal menfaat umanlar elbette ki bu vakıayı kabullenmek istemeyeceklerdir. Ancak bizler başkaları nasıl hareket ederse etsin, kim ne söylerse söylesin yalnızca doğrular ifade etmek üzerine kurulu milliyetçi muhalefetimizi sonuna kadar muhafaza edeceğimizi, kamuoyuna bir kez daha duyurmak istiyorum. Bizler hiçbir kararlık mihrak ve hiçbir yabancı güç ve dayatmaya aldırmadan yalnızca büyük Türk milletinden aldığımız kudret, muhteşem tarihimizden edindiğimiz ilhamla varız ve her zaman da burada olacağız" diye konuştu.

BAYRAK İNDİRME OLAYINA SERT TEPKİ

MHP lideri grup konuşmasında, Güneydoğu'da 15 Şubat'taki eylemler sırasında yaşanan bayrak indirme olayını da değerlendirdi. Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluş felsefesiyle sorunu olanların ve Türk milletine karşı hasmane duygular besleyen mihrakların saldırı ve tacizlerinin artık sabırları taşıracak boyutlara ulaştığını ifade eden Bahçeli, şöyle konuştu:

"Benzerlerine işgal kuvvetlerinde bile görülmeyen bu alçakça saldırı bölücülüğün hangi seviye ve cürete ulaştığını göstermesi bakımından bu konuyu anlamakta direnenler için ibret verici olmuştur. İmralı canisinin yakalanışını sözde protesto eden bölücüler, Türkiye'nin bir bölgesinde kepenkleri kapattırmışlar, yollara barikat kurmuşlar, sokağa döktükleri yandaşlarını güvenlik güçleriyle çatıştırmışlardır. Bu gelişmelerin, bölücülüğün siyasi uzantısı olduğu gün gibi ortada olan bir partinin, tek bayrak, tek millet, tek vatan kabullerimizi eleştirileri ile eş zamanlı gerçekleşiyor olması bu odakların asıl niyetlerini açığa vurması açısından önemlidir. Ancak daha önemli olan bu vahim hadiselerin, Türkiye'yi yönetme iddiasında bulunan siyasal iktidarın gözler önünde açıkça cereyan ediyor olmasıdır. Türkiye hükümetten umudunu kesmiş, kronikleşen sorunlarından kurtulmak için çare aramaktadır. Türk milletinin kültürel ve moral direnci, sorumluluk mevkiinde bulunan siyasi iktidar tarafından adım adım tahrip edilmiş durumdadır. Dört bir yandan sahnelenen ibret oyunu ne hazindir ki, AKP tarafından sadece izlenmekte, hiçbir tepki verilmemekte, gereken önlemler bir türlü alınmamaktadır. Üniter devlet yapısını bir fantezi ya da farazi bir durum olarak değerlendirenler, bilmelidirler ki; Türk milleti namus bildiği aziz vatanın her karışına sahip çıkacak cesarete Türk milliyetçileri ise yeri ve vakti geldiğinde müdahale edecek şuur ve inanca sahiptir."

ABD BAYRAKLARININ TAŞINMASI CİDDİ BİR KIRILMA OLARAK DEĞERLENDİRİLMELİ

MHP lideri grup konuşmasında Kosova'nın bağımsızlığını ilan etmesini de değerlendirdi. Bağımsızlık kararının Kosova halkına hayırlı olmasını dileyen Bahçeli, "ancak medyaya yansıyan görüntülerden, kutlamalarda bulunan Kosovalı göstericilerin ABD bayraklarını da taşıyor olmaları bağımsızlıklarına gölge düşürecek ciddi bir kırılma olarak değerlendirilmelidir" dedi. Bahçeli, yarın Meclis Genel Kurulu'nda görüşülecek olan Vakıflar Yasası konusunda ise hükümete sert eleştirilerde bulundu. Bahçeli, "Milliyetçi Hareket Partisi olarak, Cumhuriyetimizin varlığına dönük, açık bir saldırı ve ihanet olduğuna inandığımız Vakıflar Kanunundaki değişikliğe karşı kararlı ve tavizsiz muhalefetimizi sonuna kadar sürdüreceğiz. Aziz milletimiz, bize hükümet olma imkanı verdiği takdirde bu değişiklikleri eski haline getireceğimizi buradan açıkça belirtiyor, değişiklikten yararlanmak için pusuda bekleyen mihrakları da şimdiden uyarıyorum" diye konuştu.

(ANKA)