kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 19 Şubat 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Karayolları kar altında

Yeni Haber
Yurdun büyük bir bölümünü etkisi altına alan kar yağışı hayatı olumsuz etkilerken, yoğun kar yağışı ve tipi nedeniyle, Türkiye genelindeki birçok karayolu ulaşıma kapandı.

Karayolları Genel Müdürlüğünden yapılan yazılı açıklamaya göre, Akşehir-Bağkonak, Hadim-Bozkır, Taşkent-Sarıveliler, Yozgat-Sivas ayrımı-Çekerek, Ankara-Kırşehir ayrımı-Hirfanlı, Kırşehir-Ankara ayrımı-Çiçekdağı, Pınarbaşı-Kaynar-Şarkışla, Gürgentepe-Gölköy, Gölköy-Mesudiye, Aydıncık-Çekerek, Zile-Çekerek, Yozgat-Boğazlıyan, Kırşehir-Aksaray, Sungurlu-Boğazkale ayrımı-Alaca-Aydıncık, Erzincan-Erzurum ayrımı-Pülümür-Tunceli, Dereli-Şebinkarahisar, Iğdır-Ağrı il sınırı-Cumaçay, Kağızman-Tuzluca ayrımı-Cumaçay, Erzurum-Çat-Karlıova, Karayazı-Elmalıdere, Şavşat-Ardahan, Suşehri-Reşadiye ayrımı Koyulhisar-Mesudiye, İnegöl-Bozüyük ayrımı-Domaniç, Şebinkarahisar-Alucra, Kangal-Divriği, Sivas-Kangal ayrımı-Gürün, Suşehri-Zara, Suşehri-Şebinkarahisar, Zara-İmralı-Refahiye, Sivas-Erzincan ayrımı-Kelkit yolları kar ve tipi nedeniyle ulaşıma kapalı bulunuyor.

Çatalzeytin-Türkeli-Ayancık yolu 12. kilometresindeki deniz tahribatı nedeniyle ulaşım tek şeritten sağlanıyor.

Antakya-Yayladağ yolunun 39. kilometresindeki heyelan nedeniyle ulaşım Görentaş-Yaloz köy yolundan sağlanıyor.

DOĞU'DA SİBİRYA SOĞUKLARI

Sibirya üzerinden gelen alçak basınç sisteminin etkisi altında olan Doğu Anadolu Bölgesi'nde toplam 2 bin 118 köy yolunda ulaşım sağlanamıyor.

Meteoroloji Bölge Müdürlüğü yetkililerinden alınan bilgiye göre, kar yağışı ve bazı yerlerde tipinin etkili olduğu bölgede, gece en düşük hava sıcaklığı eksi 6 dereceyle Erzurum ve Erzincan'da ölçüldü. Diğer illerde ise gece en düşük hava sıcaklığı Kars ve Ağrı'da eksi 3, Ardahan'da eksi 2 ve Iğdır'da ise eksi 1 derece olarak kaydedildi.

Bugün beklenen en yüksek hava sıcaklıklarının da Erzurum'da 1, Erzincan'da 3, Ağrı ve Kars'ta 2, Iğdır'da 5 ve Ardahan'da 0 derece olması tahmin ediliyor.

Şehir merkezlerindeki kar kalınlıkları da Erzurum'da 24, Erzincan'da 20, Kars'ta 47, Ağrı'da 40 ve Ardahan'da ise 33 santimetre olarak ölçüldü.Yetkililer, bölge genelinde bugün ve yarın kar yağışının aralıklarla
devam edeceğini belirterek, daha sonra gündüz hava sıcaklıklarında 2 ile 3 derece, gece hava sıcaklıklarında ise 6-8 derecelik düşüş beklendiğini ifade etti.

KÖY YOLLARI


İl Özel İdareleri Genel Sekreterliklerinden alınan bilgiye göre, bölge genelinde toplam 2 bin 118 köy yolu, kar yağışı ve tipi nedeniyle ulaşıma kapalı durumda bulunuyor.

Ulaşıma kapalı olan Ardahan'da 66, Iğdır'da 43, Erzurum'da 521, Muş'ta 310, Bingöl'de 285, Tunceli'de 210, Erzincan'da 413 ve Kars'ta 270 köy yolunda çalışmaların aralıksız devam ettiğini belirten yetkililer, bazı köy yollarında tipi nedeniyle çalışmalara ara verildiğini kaydettiler.

KARA YOLLARI


Bölgede kar yağışı, çığ veya tipi nedeniyle birçok kara yolunda da ulaşım sağlanamıyor.Muş-Kulp kara yolu, 40. kilometresindeki çığ nedeniyle dün ulaşıma kapanırken, Varto-Karlıova kara yolu ise kar yağışı ve tipi nedeniyle ulaşıma kapalı durumda bulunuyor.

Kara yolları Ardahan 126. Şube Şefi Ümit Yıldırım, gece etkili olan kar yağışı ve tipi nedeniyle Ardahan-Şavşat kara yolunun Sahara mevkisinden itibaren ulaşımın sağlanamadığını söyledi.

Yıldırım, etkili kar yağışı ve tipi yüzünden görüş mesafesinin olmadığı yolda, yol açma çalışmalarına şimdilik ara verdikleri ifade etti.
Tunceli'de ise Tunceli-Pülümür kara yolunun 45. kilometresinde meydana gelen çığ, Tunceli-Ovacık kara yolu ise kar kayması nedeniyle ulaşıma
kapandı.

Karayolları 86. Şube Şefliğine bağlı ekiplerin, söz konusu yolları ulaşıma açmak için çalışmalarına aralıksız devam ettikleri bildirildi.
Öte yandan, Erzincan-Gümüşhane, Tekman-Gökoğlan, Karayazı-Elmalıdere, Tekman-Hacıömer, Karayazı-Göksu-Karaçoban, Erzurum-Çat-Karlıova, Pasinler-Narman ve Köprüköy-Hınıs kara yolları da kar yağışı ve tipi nedeniyle ulaşıma kapalı durumda.

Kara Yolları Bölge Müdürlüğü yetkilileri, bölge merkezi, 9 şube ve 24 bakım eviyle 24 saat esasına göre çalışmaların sürdüğünü ifade ettiler.

TREN YOLU

Bu arada, kar yağışı tren yolu ulaşımını da olumsuz etkiledi. Erzurum ve Doğu Ekspresi trenlerindeki yolcular için son durak Erzincan Garı.
Söz konusu trenlerdeki yolcular, Erzincan'dan itibaren kara yoluyla ulaşımlarını sürdürmeye çalışıyor.