kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 17 Şubat 2008, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Devlet Tiyatrosu başka Şehir Tiyatrosu başka

* Devlet ve Şehir Tiyatroları oyuncuları için bir yılda belli sayıda oyunda oynamak gibi bir şart yok. Bu, kadrolu oldukları için kadrodaki seçime bağlı bir durum. Bazen hiçbir oyunda bile rol almayabiliyorlar.

* Oyuncuların dışarıda görev almaları, herhangi bir dizide oynamaları için, sadece ilgili yönetim kuruluna dilekçe vermesi yeterli.

* Bugün İstanbul Şehir Tiyatroları'nda 1200 YTL civarında maaş alınıyor; yılda altı ikramiye veriliyor. Devlet Tiyatroları'nda da durum çok farklı değil; ayrıca oyuncular başka özel tiyatrolarda da oynayabiliyor. Bu konuda geçen sene bir problem yaşanmıştı. Ama yeni bir yönetmelik hazırlandı ve böylece gerekli iznin alınması bir engelden, formaliteye dönüştürüldü.

* Devlet Tiyatroları'nda bir edebi kurul projelere karar veriyor. Şehir Tiyatroları'nın yapılanması ise daha farklı.

* Devlet Tiyatroları'nda 'alaylı geleneği' yok, oysa Şehir Tiyatroları'nda var. Konservatuar mezunu olmadan da Şehir Tiyatroları'nda oynamak mümkün, ama Devlet Tiyatroları'nda değil.

* Şehir Tiyatroları'nda belirli bir puanlama sistemi var ve halen uygulanıyor.

* Devlet Tiyatroları'nda çalışmak için mutlaka konservatuarda görevinizle aynı bölümden mezun olmanız şart koşuluyor.

* Şehir Tiyatroları'nda üç aşamalı bir kadro sistemi var. İlk giriş 65 puanla başlıyor, en verimli çalışanlar, 100 puanla ödüllendiriliyor.

* Turgut Özal döneminde tiyatrocuların maaşlarıyla milletvekili maaşları birbirine çok yakındı. Oysa bugün tiyatrocuların aldıkları maaşlar, neredeyse açlık sınırının altında kalıyor.

* Oyuncular, tiyatroda iki ayda kazanabilecekleri parayı dizilerden bir haftada kazanabiliyorlar.

* Şehir Tiyatroları'nda bazı oyuncular aynı anda beş-altı oyunda çalışırken, bazıları hiçbir oyunda rol almayabiliyor. Oysa alınan maaşlar, aynı.