kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 17 Şubat 2008, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Gerçek adı Madonna Louise Ciccone olan Madonna dindar bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi.

50'sine basan Madonna hakkında bilmeniz gereken 50şey

16 Ağustos'ta 50 yaşına basacak olan Madonna'nın, 'pop müziğin kraliçesi' unvanını kimselere kaptırmaya niyeti yok.Britanya’nın önde gelen müzik dergilerinden Q, Madonna hakkındaki 50 ilginç bilgiyi, kraliçenin 50. yaşı şerefine bir araya getirdi.....
1- Madonna küçük yaştan itibaren dikizci' bir kişiliğe sahipti. Gittiği rahibe okulunda gizlice rahibeleri dikizler, onları çıplak yakalamaya uğraşırdı.

2- Bob Dylan, Madonna'yı gençliğinde çok etkilemişti: "Evimizin bodrum katında Lay Lady Lay'i dinlerdim. Yatağa yatıp o şarkıyı dinler, bir yandan da ağlardım."

3- Üvey annesinden pek de hoşlanmazdı. Madonna, Joan Gustafson'un tampon kullanmasını engellediğini, ellerini yıkarken kendisine seksten bahsettiğini söylemişti: "O ne zaman 'penis' dese musluğu açardım, böylece söylediklerini suyla boğduğumu düşünürdüm. Çok korkunç günlerdi..."

4-
Bekâretini 15 yaşındayken, erkek arkadaşı Russell Long'la sevişerek kaybetti. Russell'ın Cadillac'ının arka koltuğunda seviştikleri de olurdu. Long, "Arkadaşlarım Cadillac'ıma 'aşk vagonu' derdi," diyor.

5- Öğrencilik yıllarında hayat şartları zordu. Michigan Üniversitesi'nden dans bursu alan Madonna'nın geçinmek için dükkhırsızlık yaptığı da olurdu. Oda arkadaşına "Meşhur olduğumuzda hayır kurumlarına bir sürü bağış yaparız," demişti.

6- Ünlü olmadan önce Emmy ve Breakfast Club isimli rock gruplarında şarkı söyledi. "Gruptayken kendimi hapsedilmiş hissediyordum," diyor.

7- Sire Records'un patronu Seymour Stein, onunla ilgili şunları söylüyor: "Çok cesur bir tip, bunu iyi anlamda söylüyorum." Stein, Madonna'nın ilk çıkış şarkısı Everybody'nin demosundan o kadar etkilenmişti ki, ilk plak anlaşmasını yapmak için onu kaldığı hastaneye, yatağının başına çağırmıştı.

8- İlk başta insanlar Madonna'nın beyaz mı yoksa siyah mı olduğunu bilmiyorlardı. Warner Brothers patronu Michael Rosenblatt: "İnsanların onun siyah olduğunu düşüneceklerini umuyorduk," diyor.

9- New Order grubu, Madonna'nın ilk hayranlarındandı. İngiltere'de turneye çıktıktan sonra basçı Peter Hook ve menajer Rob Gretton performansından o kadar etkilenmişlerdi ki, bir daha dans etmesi için ona 50 sterlin önerdiler. Madonna'nın cevabı: "S.ktirin gidin," oldu.

10- İlk defa bir gece kulübüne gittiğinde, yanında bir kitap getirmişti. "İçeri girip kendi kendinize dans edebildiğinizi bilmiyordum," diyor.

11- Saçının rengi onun için çok önemli: "Saçım koyu renk olduğunda kendimi İtalyanmış gibi hissederim. Açık renk olduğunda ruhani bir moda girerim."

12- Madonna ve Prince bir süre birlikte takıldı. 1985'te birlikte iki ay geçirip Paisley Park'ta iki şarkı kaydettiler. Prince ondan bıkınca, Madonna, "Beni terk etmeye nasıl cüret edersin! Sen benim kim olduğumu biliyor musun?" diye gürlemişti.

13- Madonna, ilk kocası Sean Penn'le birlikteyken Prince'le de görüşüyordu. Penn durumu öğrenince yumruğunu duvara geçirdi ve duvarda bir delik açtı. Madonna, Prince'in dönüp duvarı tamir etmesinde ısrarcı oldu. Prince de bu isteğe uydu.

14- Michael Jackson'a şefkatle yaklaştı. 1991 Oscar töreninden önce Los Angeles'taki bir lokantada buluştular. "Uzanıp gözlüklerimi çıkardı," sözleriyle Jacko bu sahneyi anlatmıştı: "'Artık benimle çıkıyorsun,' demişti. 'Bana erkek gibi bak, yoksa fena olur,' diye de eklemişti."

15- Prens Charles onu Highgrove'a çağırdı. Bu olayı yıllar sonra anlatırken: "Çok çekiciydi," demişti.

16- Kızı Lourdes'in babasıyla Central Park'ta tanışmış. Bisiklete binen fitness antrenörü Carlos Leon, koşu yapan Madonna'nın yanından geçmiş, o da Carlos'u kahve içmeye davet etmiş.

17- Madonna'nın asıl 'sperm bağışçısı' ise, basketbolun kötü çocuğu Dennis Rodman'dı. 90'lı yılların ortasında çıkmaya başladıklarında, kendisini hamile bırakmak üzere Las Vegas'tan New York'a gelmesini talep etmişti.

18- Üçüncü sayfa kızlarından nefret ediyor. "İngiltere'deki herkes çok namuslu havalarında ama aslında hepsi de otuzbirci," demişti.

19- Oral sekse ise pek hoş bakmıyor: "Bu, erkeklerle kadınlar arasında bir utanç konusudur. Erkekler cinsel organlarını kullanarak kadınları boğuyor, ama kadınlar erkekleri boğamıyor, olmaz böyle iş."

20- İnsanlara ayak uydurmayı istememişti hiç. Okuldan arkadaşı Tanis Rozelle: "Madonna lisedeyken sıradışı biriydi. Diğer kızların aksine, koltuk altlarındaki tüyleri almazdı."

21- Londra'da kimse onu tanımıyor. "Marbie Arch'da yaşıyorum, orada herkes Suudi, herkes çarşaf giyiyor," diyor: "Kimse benimle ilgilenmiyor. Oysa New York'ta insanlar beni yolda görünce 'Şşşt Maddy, saçının rengini beğenmedim ha!' diye bağırabiliyorlar!"

22- 2005 tarihli single'ı Hung Up'ı kaydederken, Gimme! Gimme! Gimme! şarkısından sample (şarkının bir bölümü) kullanma izni istediği ABBA'nın kulu kölesi olmuştu: "Stokholm'e birini göndermem gerekti. Yanında, onlara müziklerine nasıl taptığımı anlattığım mektup da vardı."

23- Kabbalah Centre'ın yöneticilerinden Haham Michaerl Berg, 2004 tarihli Becoming Like God kitabındaki büyük harfleri pembe renk yapmasının Madonna'nın fikri olduğunu söylemişti.

24- Düetleri pek inandırıcı bulmuyor. Bono'nun teklifini geri çevirdi, Frank Sinatra'yı da...

25- Ama düet yapmama kuralını Britney Spears için bozdu. Sonuç, 2003 MTV Ödülleri'ndeki 'lezbiyen' öpücüğün heyecanını yakalamayı başaramayan Me Against The Music albümü oldu.

26- Sülün avlamak, onun için meditasyon gibi bir şey: "Uzun süre, ormanda kesinlikle hiçbir şey yapmadan duruyorsunuz..."

27- Tuvalette oturmak da aynı şekilde: "En derin düşünceler bana tuvalette gelir. Tuvalette oturmaya bayılırım, bu böyle biline!"

28- Onu eleştirenler, yazdığı altı çocuk kitabının Kabala öğretisinin reklamını yapan eserler olduğunu söyledi. "Bu hikâyeleri Kabbalah Centre'dan almadım," demişti bir gazeteciye.

29- Gıcık tipleri seviyor. "Utangaç insanlarla çalışmayı severim," diyor.

30- 1985 yılı ağustos ayında evlendiklerinde, Sean Penn, Madonna'nın takma ismi olan Daisy'i baş parmağının üzerine dövme yaptırdı. Daha sonra da, "Kız arkadaşları, şayet çok dikkatle vücudunu incelemezlerse, o dövmeyi imkân yok göremezler," dedi Madonna.

31- Madonna'nın Daisy'den başka bir takma ismi daha var. Küçükken onu Nonni diye çağırırlarmış, Sex isimli kitabı çıktığında ise, Dita olarak. Kabala inancına mensup kişilere göre ise o, Esther. Arkadaşları ise, Madonna'ya kısaca 'M' diye sesleniyor.

32- Uyuşturucu ona göre bir şey değildi. "Tanıdığım herkes kokaine sarmıştı. Benim ihtiyacım olan şeyin ise beni sakinleştirmesi gerekirdi. Kimsenin elinde bunu sağlayacak bir uyuşturucu yoktu."

33- Ama 80'li yıllarda ecstasy takıldığı da olmuştu. "Ecstasy'yi severdim. Ben doğam gereği şüpheci biriyim. Ecstasy alınca aniden herkesin düşmanım olduğu yolundaki şüphem ortadan kalktı."

34- Kendisini asla bir yazar olarak görmemiş. 1991 yılında şöyle dedi: "Kendimi bir masanın başına geçip onca kâğıdı doldurmaya adayamam. Dikkatim çabuk dağılır da..."

35- Şarkı sözü yazmak onun için her şeyden kurtuluş anlamına geliyor. "En iyi işlerimi, en üzgün olduğum zamanlarda çıkarırım," diyor: "Ama zaten herkes için de durum böyle değil mi?"

36- Kimse onu satın alamaz. Warren Beatty onu baştan çıkarmak için ayakkabılar ve iç çamaşırları gönderdiğinde, Madonna, "Hediyeler alıp kontrol edebileceğin genç bir yıldız adayı değilim ki ben," diyerek Beatty'e ayar vermişti.

37- Ama yine de bu, ona en güzel armağanları Beatty'nin almasını engellemedi: "Mücevherler, kolyeler, bilezikler, broşlar... Bir erkeğin size iyi mücevherler vermesi, çok sık rastlanan bir durum değildir. Hakikaten çok şaşırmıştım."

38- Olay çıkarmanın ne kadar önemli olduğunun farkında. Pepsi, Like a Prayer klibinin yarattığı olaylardan sonra, 5 milyon dolarlık bir televizyon reklamı kampanyasını iptal etti. Klipte Madonna siyah bir azizle öpüşüyordu. Madonna yine de parayı cebe indirdi.

39- Gap, 2003 yılında bir TV reklamında Missy Elliott'la oynaması için ona 10 milyon dolar ödedi. Reklam beğenilmedi. Ama 10 milyon doları almıştı bir kere...

40- Asla 'normal' lezbiyenler gibi olmadı, ama 1980'lerde biseksüel komedyen Sandra Bernhard'la ilişki yaşadı. Çift, David Letterman'ın programına 'iki kız arkadaş' modunda çıktı, gerçi Madonna daha sonra "Milletle matrak geçiyordum," diyerek duruma yeni bir bakış açısı da getirmişti ama...

41- Fırsatı olsa, Marlene Dietrich'le sevişeceğini söylüyor. "Çok erkeksi bir kadındı, ama cinsel bir cazibesi de vardı," diyor.

42- Spice Girls üyelerine toz kondurmuyor.

43- Courtney Love'la kavgası bitmiyor. MySpace sayfasına geçenlerde yazdığı bir yazıda, Courtney: "Madonna süper bir işkadını, ama sanatçı olarak zayıf... ciddiye alınmayacak biri," demişti.

44- Her şeye pozitif bakma gücüne sahip. Ağustos 2006'da, Wiltshire'daki malikanesinde attan düştükten sonra köprücük kemiğini kırdı ve "Hayatımda yaşadığım en acı verici olaydı," dedi: "Ama bu kazadan pek çok şey öğrendim."

45- Malawi'de Madonna'ya bayılıyorlar. Bir ankete göre insanların yüzde 70'i Madonna'yı 'çok iyi bir kız' olarak görüyor ve neredeyse hepsi, Papa Don't Preach'in onun en iyi şarkısı olduğu konusunda birleşiyor.

46- 2006'daki Confessions turnesi, dindar grupları çileden çıkardı. Onları kızdıran şey, Live to Tell şarkısını söylerken kendisini aynalı dev bir haça asmasıydı.

47- İlk film yönetmenliği denemesi Filth & Wisdom'da, Gogol Bordello ve Eugene Hütz başrollerdeydi... Hütz: "Bana 'Eee, kadın kıyafeti giymek nasıl bir hismiş?' diye sorduğunda, eğlenceli bir iş çıkaracağımızı anlamıştım," diyor.

48- Yaşlanmak Madonna'yı durduramaz. 2007 yılında yaklaşık 120 milyon sterlin değerinde 10 yıllık bir anlaşma imzaladı.

49- Şarap meraklıları, Madonna'nın Michigan'daki Ciccone Bağları'nda yaşayan babası tarafından üretilmiş Madonna şarabının tadına bakabilirler.

50- İstediği zaman alçakgönüllü de olabilir! "Karşısına çıktığımda Tanrı'nın kaç tane hit şarkı yapmış olduğumu hiç mi hiç umursamayacağından eminim," demişti Madonna geçenlerde: "Onun umursadığı tek şey, insanlara nasıl muamele etmiş olduğum olacak..."
Haberin fotoğrafları