kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 17 Şubat 2008, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Cengiz Çetindoğan

Yeni sanat müzesi ile ilgili gerçekler

Kuruluşu bir sır gibi saklanan yeni müzeyle ilgili tüm gerçekleri araştırdım ve buldum. Tepebaşı'ndaki Tarhan Han'da kurulmakta olan yeni müzenin kurucusu dünyaca ünlü moda markaları Türkiye'ye getiren Demsa Group'un başında ve Hacı Sabancı'nın kızı Demet Sabancı'yla evli olan Cengiz Çetindoğan. Ünlü işadamı, kayınbiraderi Ömer Sabancı'nın önerisiyle başladığı Türk resmi koleksiyonuyla en sonunda bir müze kurmaya karar vermiş. Müzenin Beyoğlu'ndaki binasını tam 4,5 milyon dolara satın almış. Binanın şu anda mimari projesini, Suna Kıraç Vakfı Pera Müzesi'nin de restoratörü ve mimarı olan Sinan Genim yapıyormuş. Müze, yaklaşık üç bin metrekare ve beş kattan oluşuyor. Çetindoğan'ın bu kadar milyon dolara aldığı müze binasının içine kaç milyon dolarlık çağdaş Türk resmi koyacağı büyük bir merak konusu. Çünkü şimdilik, Çetindoğan'ın koleksiyonunda, ağırlıklı olarak klasik dönemden 100 ressama ait 500 eser bulunuyor. Süleyman Seyid, Şevket Dağ, Hoca Ali Rıza, İbrahim Çallı, Halil Paşa, Osman Hamdi, Nazmi Ziya, Avni Lifij, Orhan Peker ve 140x140 boyutlu çinili natürmortuyla Hüseyin Zekai Paşa, bu koleksiyonun önde gelen isimleri.

ÇİNİLİ NATÜRMORT
İşittiğime göre Çetindoğan, klasik resim alımlarında iki ismin; ressam Fethi Kayaalp ve Faruk Cimok'un eksperliğine güveniyormuş. Hüseyin Zekai Paşa'nın çinili natürmortuyla da çok gurur duyuyormuş. Hatta yakın çevresine "Kaplumbağa Terbiyecisi nasıl Pera'nın simgesi olduysa, bu resim de bizim müzenin simgesi olacak," diyormuş. Bakalım Demsa Collection, yerli resim piyasasına, çağdaş ve güncel sanat sahnesine nasıl bir hareket getirecek? Çetindoğan, müze için çağdaş alımlarında kimi söz sahibi kılacak? Kimler Demsa'lı olacak kimler olamayacak, önümüzdeki günlerde göreceğiz.... Hepimize şimdiden hayırlı olsun...

BEYAZ TÜRK SANATÇILAR
Artık yerli sanatçılar da açılışlarını son derece trendy mekânlarda trendy usüllerle gerçekleştiriyor. En son örnek Serkan Özkaya... Bana Onun Kellesini Getirin başlıklı yapıtını, Changa'da yemekli davet eşliğinde izleyiciyle paylaşmak istemiş. Son derece elitist bir tutum. Biz hayat, sanatla buluşsun, sanat hayata karışsın derken, genç sanatçılar, New York'taki kelli felli sanatçılar gibi pahalı lokantalarda yapıtlarını özel bir davetli listesiyle paylaşmaya karar veriyorlar... Genç sanatçı Serkan Özkaya'nın beyaz Türk sanatçı olma yollarındaki hızlı adımlarının yanı sıra Yahşi Baraz, bazı burjuva koleksiyonerlerin Peter Halley tutkusu yüzünden sürekli Amerika'ya gitmek zorunda kalıyor. Baraz'ın elinde Peter Halley'i bekleyenler listesi varmış. O yüzden galerici Baraz, Halley'in elindeki resmi ne zaman bitirdiğini duyarsa, soluğu onun yanında alıyormuş. Peter Halley bekleyenler listesinde kimler var dersiniz? Aziz Karadeniz başta olmak üzere zaten elinde Halley bulunan Can ve Sevda Elgiz çifti, Barbaros ve Sema Çağa çifti ve Hüsnü Özyeğin... Bu arada bazı okurlarım Yapı Kredi Bankası'nın, hayat ve sanat kavuşmasını destekleyen reklamındaki resmin kime ait olduğunu sormuş. Hemen açıklıyorum: Aliye Berger'in, 1954 yılında Yapı Kredi Bankası tarafından düzenlenen 'İş ve İstihsal' adlı yarışmada tüm erkek rakiplerini geride bırakarak birinciliği kazandığı resimdir bu... Şu anda Santralistanbul'daki 'Modern ve Ötesi' sergisinde sergileniyor. Televizyondan beğenenlere özellikle duyurulur.
Haberin fotoğrafları