kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 14 Şubat 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Hizbullah, İsrail'le savaşa hazır

AA
Yeni Haber
Hizbullah lideri Seyid Hasan Nasrallah, İsrail istiyorsa bu ülkeyle "açık bir savaşa" hazır olduklarını söyledi.

Nasrallah, Suriye'de öldürülen Hizbullah komutanı İmad Mugniye'nin cenaze töreninde kurulan dev ekrandan yayımlanan konuşmasında, "Siyonistler, bu türden bir açık savaş istiyorsanız, bütün dünya duysun ki istediğiniz olacak" dedi.

Hizbullah'ın İsrail'le geçmişte Lübnan topraklarında ve sınırda savaşmasına atıfla "Hacı İmad'ı doğal savaş alanının dışında öldürdünüz" diyen Nasrallah, "Her insan gibi biz de kendimizi korumak kutsal hakkına sahibiz. Ülkemizi ve halkımızı korumak için elimizden geleni yapacağız" dedi.

Mugniye'ye düzenlenen suikastın, İran'la yakın ilişkileri bulunan Hizbullah örgütüne büyük darbe vurduğu belirtiliyor.

Hizbullah ve Tahran saldırıdan İsrail'i sorumlu tutmuşlar, ancak İsrail bu suçlamaları kabul etmemişti.

Mugniye, 1980 ve 1990'larda Amerikan ve İsrail hedeflerine düzenlenen saldırılar nedeniyle FBI'ın en çok arananlar listesinde bulunuyordu.

"BİZ, HİZBULLAH TEHDİTLERİNE NE YAPACAĞIMIZI BİLİYORUZ"

İsrail Dışişleri Bakanı Tzipi Livni, Hizbullah lideri Şeyh Hasan Nasrallah'ın İsrail'e savaş ilanında bulunmasının ardından, "Biz, Hizbullah tehditlerine karşı ne yapacağımızı biliyoruz" dedi.

Livni, yaptığı yazılı açıklamada, "Hizbullah bir terör örgütüdür, geçmişte terör saldırıları düzenledi. İsrail, Hizbullah kurulduğundan beri tehdit altında. Bu türden tehditlere karşı ne yapacağımızı biliriz. İsrail güçlü bir devlettir, Yahudi halkı güçlüdür ve bizim teröre yanıtımız açıktır. Şu ya da bu teröristin açıklamaları bunu değiştiremez ve paniklemiyoruz" ifadesini kullandı.

İsrail tarafından "bir numaralı terörist" olarak görülen Hizbullah komutanı Mugniye, Salı günü Suriye'nin başkenti Şam'da öldürülmüş, Hizbullah, İsrail'i suçlamış, Hizbullah lideri Şeyh Hasan Nasrallah da İsrail'e savaş ilan etmişti.

ABD'NİN TEPKİSİ

ABD Dışişleri Bakanlığı, Hizbullah lideri Şeyh Hasan Nasrallah'ın açık savaş ilanından sonra, "bir terör örgütünün, bir demokrasiyi tehdit etmesi halinde bunun, dünyanın bütün medeni uluslarını endişelendirmesi" gerektiğini söyledi.

Bakanlık sözcüsü Sean McCormack, Hizbullah komutanı İmad Mugniye'nin Suriye'de öldürülmesi ve Hizbullah ile İran'ın, İsrail'i suçlamasının ardından yaptığı açıklamada, Nasrallah'ın açık savaş ilanını değerlendirdi.

"Ne zaman bir terör örgütü, bir demokrasiyi tehdit ederse bu, dünyanın bütün medeni uluslarını endişelendirmelidir" diyen McCormack, genel anlamda benzer açıklamaların çok endişe verici olduğunu ve herkesi alarma geçirmesi gerektiğini belirtti.

Sözcü, Hizbullah'ın dünyanın her yerinde uzun bir terör ve şiddet geçmişi olduğunu da sözlerine ekledi.

Mugniye'nin ölümünün ardında İsrail'in bulunduğu suçlamasında bulunan Hizbullah lideri Şeyh Hasan Nasrallah, Mugniye'nin cenaze töreninde kurulan dev ekrandan yayımlanan konuşmasında, "Siyonistler, bu türden bir açık savaş istiyorsanız, bütün dünya duysun ki, istediğiniz olacak" demişti.

İsrail ise suçlamaları reddetmişti.