kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 14 Şubat 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Putin KKTC'yi savundu

Yeni Haber
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Avrupa ülkelerini, KKTC ile Kosova'ya yaklaşımları konusunda çifte standart uygulamakla suçladı. Kremlin'de düzenlediği yıllık basın toplantısında Kosova'nın statüsü konusuna değinen Putin, bu bölgenin bağımsızlığını tanımanın "ahlaka aykırı ve yasa dışı" olacağını söyledi.

Kosova'nın bağımsızlığını tanımayı planlayan Avrupa ülkelerinin çifte standarttan "utanç duymaları" gerektiğini söyleyen Putin, "Kimseyi gücendirecek bir şey söylemek istemiyorum. Ancak Kuzey Kıbrıs aslında 40 yıldır bağımsız. Niye tanımıyorsunuz? Avrupalılar, çifte standart uygulamaktan utanmıyor musunuz?" diye konuştu.

Putin, Gürcistan'dan bağımsızlığını isteyen Abhazya ve Güney Osetya ile Moldova'nın ayrılıkçı Trans-Dniester bölgesini örnek gösterdi ve Kosova'nın ayrılma nedenini sordu. Putin, "Burada bir ayrıcalık yok ve bunu herkes gayet iyi anlıyor" dedi.

AGİT'E ELEŞTİRİ

Basın toplantısında, 2 Martta yapılacak devlet başkanlığı seçimine gözlemci göndermeyi reddeden Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatını da (AGİT) eleştiren Putin, AGİT üyesi olarak sorumluluklarını yerine getirdiklerini, ancak Teşkilat içindeki bazı grupların Rusya'ya, nasıl davranması gerektiğini öğretmeye çalıştığını söyledi.

"Bırakın karılarına lahana çorbası yapmayı öğretsinler" diyen Putin, baskılara boyun eğmeyeceklerini kaydetti.AGİT, Rusya'nın yapılacak çalışmalara kısıtlama getirmesini gerekçe göstererek seçime uluslararası gözlemci göndermeyeceğini açıklamıştı. Batı, Putin'in yerine aday gösterilen Başbakan Yardımcısı Dimitri Medvedev'in kazanmasına kesin gözüyle bakılan seçimin demokratik normlara uygun yapılacağına kuşkuyla bakıyor.

"BAŞBAKAN OLMAYA HAZIRIM"

Putin, Kremlin'deki 8 yıllık devlet başkanlığı dönemini sona erdirecek seçimin ardından başbakanlık görevini üstlenmeye hazır olduğunu da kaydetti.Başbakan olmak konusunda çekincesi olmadığını kaydeden Putin, "ikinci adam" olmanın kendisine kafi derece güç sağlayacağını, "nitekim güce bağımlı olmadığını" kaydetti.

Putin, "Ülkedeki en büyük idari güç, Rusya Federasyonu hükümetidir" dedi ve ülkesine başka bir görevle hizmet etmenin kendisini "ağlatmayacağını, aksine mutlu edeceğini" söyledi.Devlet Başkanı Putin, devlet başkanlığı döneminde büyük bir kişisel servet edindiğine dair iddiaları ise "saçmalık" olarak nitelendirdi.Rusya Devlet Başkanı, "Halkım, Rusya gibi bir ülkeyi iki dönem yönetmem konusunda bana güvendi. Bu açıdan zenginim. Bunun, en büyük servetim olduğuna inanıyorum" diye konuştu.

"ÖNCELİĞİMİZ EKONOMİK VE SOSYAL SORUNLARI GİDERMEK"

Basın toplantısında, Rusya'nın Batı ile karşı karşıya geldiği Soğuk Savaş dönemine geri dönmenin değil, ekonomik ve sosyal alandaki sorunları gidermenin öncelikli hedefleri olduğunu ifade eden Putin, "Bizim Soğuk Savaş dönemine dönmek istediğimizi iddia etmek cesur bir varsayım" diye konuştu. Putin, "Bununla ilgilenmiyoruz. Ana hedefimiz, ülke içinde kalkınmak, sosyal ve ekonomik sorunlara çözüm bulmaktır" dedi.