kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 13 Şubat 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Annesinin ciğeriyle hayata tutundu

Nurdeniz KUTSEL
Doğuştan safra yolları olmayan 2 yaşındaki İdil'in karaciğeri sirozla kaplandı. İlaçlar fayda etmeyince minik kızın imdadına annesi yetişti..
İstanbul'da "Bilier Atrezi" hastası olan İdil Demir, doğduğu günden bu yana hastanelerde büyüdü. Çünkü talihsiz kızın doğuştan safra yolları yoktu. Doğduktan 17 gün sonra karaciğerinin büyük bir bölümünün sirozla kaplandığı anlaşıldı. Daha 40 günlükken ilk ameliyatını oldu. Ancak her geçen gün ağırlaşan küçük kız 2 yaşına geldiğinde vücudu artık ilaçlara cevap vermez hale geldi. Acil karaciğer nakli gereken küçük kız kadavradan alınacak uygun karaciğeri bir ay bekledi.

ORGAN BAĞIŞI SIKINTISI...
Aranan organ bir türlü bulunamadı. İdil'i kurtaracak şey, beyin ölümü gerçekleşmiş bir çocuktan alınacak uygun karaciğerdi. Ama bu da gerçekleşmedi. Vakit giderek daralıyordu. Son çare kan grubu uygun olan anne ve babadaydı. Babanın karaciğerinde yağlanma tespit edilince, anne ameliyat masasına yattı. Ameliyatı gerçekleştiren İstanbul Memorial Hastanesi Organ Nakli Bölüm Başkanı Prof. Dr. Münci Kalaycıoğlu, İdil'in çok şanslı bir bebek olduğunu söyledi. Prof. Kalaycıoğlu, "Uygun karaciğeri olduğu için sapasağlam olan İdil'in annesinin hayatını tehlikeye attık. Organ bağışı yaygınlaşsa hem yüzlerce çocuk kurtulur hem de kimse hayatını tehlikeye atmaz. Türkiye'de çocuk yoğun bakımlarında çocuklar ölüyor, beyin ölümleri gerçekleştiği için fişleri çekiliyor. Ancak bu çocukların organlarının bağışlanması söz konusu olmuyor. Organ bağışında bilinç artırılmalı" dedi.
Haberin fotoğrafları