kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 13 Şubat 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Danıştay davasında karar açıklandı

Yeni Haber
Danıştay 2. Daire üyeleri ve Cumhuriyet gazetesine yönelik saldırılarla ilgili davada, sanık Alparslan Arslan, 2 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırıldı. Sanıklar Osman Yıldırım, Erhan Timuroğlu ve İsmail Sağır müebbet hapse mahkum edildi. Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi, duruşmaya verilen aranın ardından, kararını açıkladı.

ALPARSLAN ARSLAN

Sanık Alparslan Arslan, ''Cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının öngördüğü düzeni ortadan kaldırmaya, yerine yeni bir düzen getirmeye, fiilen uygulanmasını önlemeye teşebbüs etmek'' suçundan Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) 309/1. maddesi uyarınca ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırıldı.

Arslan, ''Danıştay 2. Dairesi Başkanı Mustafa Yücel Özbilgin'i, tasarlayarak ve yerine getirdiği kamu görevi nedeniyle kasten öldürmek'' suçundan TCK 82. maddesinin (a) ve (g) bendleri uyarınca da bir kez daha ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandırıldı.

Alparslan Arslan; Mustafa Birden, Ayla Gönenç, Ayfer Özdemir ve Ahmet Çobanoğlu'nu ''tasarlayarak ve yerine getirdiği kamu görevi nedeniyle kasten öldürmeye teşebbüs'' suçundan ayrı ayrı olmak üzere TCK'nın 82. maddesinin (a) ve (g) bendleri ile 35. maddesi uyarınca 15'er yıldan toplam 60 yıl; ''patlayıcı madde bulundurmak ve taşımak'' suçundan TCK 174/1-2 maddeleri gereğince 4 yıl 9 ay, ''kişiler arasında korku, kaygı ve panik yaratacak şekilde patlayıcı madde kullanmak'' suçundan TCK 170/1-c maddesi uyarınca 1 yıl, Cumhuriyet gazetesine bomba atılması sonucu ''mala zarar vermek'' suçundan TCK 151/1. maddesi uyarınca 1 yıl, ''ruhsatsız silah taşımak'' suçundan 6136 sayılı yasanın 13/1. maddesi uyarınca 2 yıl hapis ve 450 YTL adli para cezasına çarptırıldı.

Mahkeme, sanık Arslan'ın üzerine atılı diğer suçlardan ise ayrı ayrı beraatine karar verdi.

SÜLEYMAN ESEN

Sanıklardan Süleyman Esen, ''Cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının öngördüğü düzeni ortadan kaldırmaya ve yerine başka bir düzen getirmeye teşebbüs etmek amacıyla kurulan silahlı suç örgütünün üyesi olmak'' suçundan Türk Ceza Kanununun (TCK) 314/2. maddesi ve 3713 Sayılı Terörle Mücadele Yasasının 5. maddesi uyarınca 7 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırıldı.

Sanığın duruşmadaki olumlu hal ve tavrını göz önünde bulunduran mahkeme, TCK'nın 62. maddesi uyarınca Esen'in 6 yıl 3 ay hapisle cezalandırılmasına karar verdi.

Mahkeme, Esen'i ayrıca ''patlayıcı madde bulundurmak ve taşımak'' suçundan TCK 1/2 ve 62. maddeleri uyarınca 3 yıl 11 ay 15 gün hapis cezasına çarptırdı.

Esen, üzerine atılı diğer suçlardan beraat etti.

OSMAN YILDIRIM

Sanık Osman Yıldırım'ın, ''Cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın öngördüğü düzeni ortadan kaldırmaya, yerine yeni bir düzen getirmeye, fiilen uygulanmasını önlemeye teşebbüs etmek'' suçundan TCK 309/1, maddesi uyarınca ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandırılmasını kararlaştıran mahkeme, TCK'nın 62. maddesi uyarınca, sanığın müebbet hapisle cezalandırılmasına karar verdi.

Yıldırım, ''patlayıcı madde bulundurmak ve taşımak'' suçundan TCK 174/1-2. maddeleri ile 62. maddesi uyarınca 3 yıl 11 ay 15 gün hapisle cezalandırıldı.

Yıldırım, ''kişiler arasında korku, kaygı ve panik yaratacak şekilde patlayıcı madde kullanmak'' suçundan da TCK'nın 170/1. maddesinin (c) bendi uyarınca ve TCK'nın 62. maddesine göre 10 ay hapse çarptırıldı.Yıldırım, ''Mustafa Yücel Özbilgin'i tasarlayarak ve yerine getirdiği kamu görevi nedeniyle kasten öldürmeye yardım etmek'' suçundan TCK'nın 82. maddesinin (a) ve (g) bendleri, 39. ve 62. maddeleri uyarınca da 14 yıl 2 ay hapis cezası aldı.

Yıldırım; Mustafa Birden, Ayla Gönenç, Ayfer Özdemir ve Ahmet Çobanoğlu'nu ''tasarlayarak ve yerine getirdiği kamu görevi nedeniyle kasten öldürmeye teşebbüse yardım etmek'' suçundan ayrı ayrı olmak üzere TCK'nın 82. maddesinin (a) ve (g) bendleri ile 35, 39 ve 62. maddeleri uyarınca 6 yıl 3'er ay olmak üzere toplam 25 yıl hapse mahkum edildi.

Yıldırım, Cumhuriyet gazetesine bomba atılması suretiyle ''mala zarar vermek'' suçundan TCK 151/1. maddesi ve 62. maddesi uyarınca 10 ay hapis cezası aldı.

Sanık, üzerine atılı diğer suçlardan beraat etti.

ERHAN TİMUROĞLU

Sanıklardan Erhan Timuroğlu'nun, ''Cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının öngördüğü düzeni ortadan kaldırmaya, yerine yeni bir düzen getirmeye, fiilen uygulanmasını önlemeye teşebbüs etmek'' suçundan TCK'nın 309/1. maddesi ile 62. maddesi uyarınca müebbet hapisle cezalandırılmasına karar verildi.

Timuroğlu, ''patlayıcı madde bulundurmak ve taşımak'' suçundan TCK 174/1-2. maddeleri ile 62. maddesi uyarınca 3 yıl 11 ay 15 gün, ''kişiler arasında korku, kaygı ve panik yaratacak şekilde patlayıcı madde kullanmak'' suçundan TCK'nın 170/1. maddesinin (c) bendi uyarınca ve TCK'nın 62. maddesine göre 10 ay hapse mahkum edildi.

Timuroğlu, ''Mustafa Yücel Özbilgin'i tasarlayarak ve yerine getirdiği kamu görevi nedeniyle kasten öldürmeye yardım etmek'' suçundan TCK'nın 82. maddesinin (a) ve (g) bendleri, 39. ve 62. maddeleri uyarınca 14 yıl 2 ay hapisle cezalandırıldı.

Timuroğlu; Mustafa Birden, Ayla Gönenç, Ayfer Özdemir ve Ahmet Çobanoğlu'nu ''tasarlayarak ve yerine getirdiği kamu görevi nedeniyle kasten öldürmeye teşebbüse yardım etmek'' suçundan ayrı ayrı olmak üzere TCK'nın 82. maddesinin (a) ve (g) bendleri ile 35, 39 ve 62. maddeleri uyarınca 6 yıl 3'er aydan toplam 25 yıl hapse mahkum edildi.

Timuroğlu, üzerine atılı diğer suçlardan ise beraat etti.

İSMAİL SAĞIR

Sanıklardan İsmail Sağır, ''Cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının öngördüğü düzeni ortadan kaldırmaya, yerine yeni bir düzen getirmeye, fiilen uygulanmasını önlemeye teşebbüs etmek'' suçundan TCK'nın 309/1. ve 62. maddeleri uyarınca müebbet hapisle cezalandırıldı.

''Patlayıcı madde bulundurmak ve taşımak'' suçundan TCK'nın 174/1-2. maddeleri ile 62. maddesi uyarınca 3 yıl 11 ay 15 gün hapse mahkum edilen Sağır, ''kişiler arasında korku, kaygı ve panik yaratacak şekilde patlayıcı madde kullanmak'' suçundan TCK'nın 170/1. maddesinin (c) bendi ve TCK'nın 62. maddesi uyarınca 10 ay hapis cezasına çarptırıldı.

''Mustafa Yücel Özbilgin'i tasarlayarak ve yerine getirdiği kamu görevi nedeniyle kasten öldürmeye yardım etmek'' suçundan TCK'nın 82. maddesinin (a) ve (g) bendleri, 39. ve 62. maddeleri uyarınca 14 yıl 2 ay hapis cezası alan Sağır; Mustafa Birden, Ayla Gönenç, Ayfer Özdemir ve Ahmet Çobanoğlu'nu ''tasarlayarak ve yerine getirdiği kamu görevi nedeniyle kasten öldürmeye teşebbüse yardım etmek'' suçundan ayrı ayrı olmak üzere TCK'nın 82. maddesinin (a) ve (g) bendleri ile 35, 39 ve 62. maddeleri uyarınca 6 yıl 3'er ay olmak üzere toplam 25 yıl hapse mahkum edildi.

Sağır, üzerine atılı diğer suçlardan beraat etti.

TEKİN İRŞİ

Sanıklardan Tekin İrşi, ''Cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının öngördüğü düzeni ortadan kaldırmaya ve yerine başka bir düzen getirmeye teşebbüs etmek amacıyla kurulan silahlı suç örgütünün üyesi olmak'' suçundan TCK'nın 314/2. ve 62. maddeleri ile 3713 Sayılı Terörle Mücadele Yasasının 5. maddesi uyarınca 6 yıl 3 ay hapse mahkum edildi.

''Patlayıcı madde bulundurmak ve taşımak'' suçundan TCK 174/1-2. maddeleri ile 62. maddesi uyarınca 3 yıl 11 ay 15 gün hapse mahkum edilen İrşi, üzerine atılı diğer suçlardan ise beraat etti.

3 SANIK HAKKINDA BERAAT KARARI

Mahkeme, sanıklardan Aykut Metin Şükre, Ayhan Parlak ve Salih Kurter'in üzerlerine atılı suçlardan ayrı ayrı beraatlerine karar verdi.

Mahkemenin kararının okunmasının ardından, sanıklardan Osman Yıldırım, Mahkeme Başkanı Mehmet Orhan Karadeniz'e küfür ve hakarette bulunarak, ''Ben, bu laik cumhuriyeti yıkacağım. Şeriat devletini kuracağım. Ben, 2. Osmanlı Devletini kuracağım. Sen beni, kimin yerine kurban ediyorsun?'' dedi.

Sanıklardan Alparslan Arslan'ın, karar açıklanırken, kulaklarını kapattığı dikkati çekti.

Arslan'ın babası İdris Arslan, adliye binasından ayrılırken, gazetecilere, ''Allah var, gam yok'' dedi.