kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 13 Şubat 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Türkiye karın etkisinde

Yeni Haber
Hava sıcaklığı hafta sonuna kadar kuzey ve doğu kesimlerde mevsim normallerinin altında, güney kesimlerde mevsim normalleri seviyesinde seyredecek. Hafta sonu kuzey kesimlerden başlayarak tüm yurtta 5-7 derece azalacak.

İstanbul'da vatandaşlar sabaha kar yağışıyla uyandı. Sabah saatlerinde rüzgarın da etkisiyle tipi şeklinde görülen kar, sürücülere zor anlar yaşattı. E-5 ve E-6 Karayolunda yoğun kar yağışı nedeniyle trafik durma noktasına geldi. Kar yağışına hazırlıksız yakalanan şehirde Büyükşehir ekipleri de karla mücadele çalışmalarına başladı.

Meteoroloji İstanbul Bölge Müdürü Mustafa Yıldırım, İstanbul'da sabah saatlerinden itibaren lokal olarak başlayan karla karışık yağmur ve kar yağışının, öğlen saatlerinde etkisini kaybedeceğini, akşam ise yeniden başlayacağını bildirdi.

Yıldırım, İstanbul genelinde etkili bir kar yağışı beklemediklerini, karla karışık yağmur ve kar yağışının özellikle İstanbul Boğaz çevresi ve Anadolu yakasında süreceğini kaydetti.

''Lokal olarak başlayan karla karışık yağmur ve kar yağışı öğlen etkisini kaybedecek, akşam yeniden başlayacak'' diyen Yıldırım, hafif kar yağışının yarın da Anadolu yakasında süreceğini söyledi.Yıldırım, mevsim normallerinin altında seyreden hava sıcaklıklarının bugün en düşük 1, en yüksek 4, yarın da en düşük 1, en yüksek 6 olacağını belirtti.

Kuvvetli poyrazın İstanbul'da etkisini kaybettiğini belirten Yıldırım, bu hafta sonu İstanbul'da daha soğuk bir hava beklentisi olduğunu bildirdi.

İstanbul ve çevresinde bugün ve yarın karla karışık yağmur ve yüksek kesimlerde kar şeklinde yağış görülecek. Hava sıcaklığı gündüz 3 ile 4 derece, gece 0 ile 1 derece civarında seyredecek.

BURSA'DA YOĞUN KAR

Bursa güne kar yağışı ile başladı. Bursa'da sabah saatlerinden itibaren özellikle şehrin yüksek kesimlerinde olmak üzere aralıklarla kar yağışı gerçekleşti.

Yurdu etkisi altına alan kar yağışı ve olumsuz hava Bursa'da da bu sabahtan itibaren kendini yoğun bir şekilde hissettirdi. Sabah saatlerinden itibaren yağmaya başlayan kar yağışı özellikle Uludağ, teleferik ve heykel civarında etkili oldu. Hava sıcaklığı gece 2 derece, gündüz ise 3 derece civarında ölçüldü.

Uludağ'da kar kalınlığı son yağışlarla birlikte 163 santimetreye ulaşarak işletmecilerin yüzünü güldürdü. Uludağ'da dün akşam başlayan kar yağışı ile kar kalınlığı 163 santimetreye ulaştı.

Uludağ meteoroloji yetkililerinden alınan bilgiye göre; yağışların özellikle hafta sonuna doğru daha da artacak. Uludağ'da hava sıcaklığının eksi 10 derece civarında olduğu, gece ise eksi 13'lere kadar düştüğü ifade edildi.


ARDAHAN'DA SİBİRYA SOĞUKLARI

Ardahan'da yaşanan Sibirya soğukları devam ederken özellikle ticaret için şehre gelen araç sahiplerine zor anlar yaşatıyor.

Van'dan saman satmak için Ardahan'a gelen Cafer Topçu isimli vatandaş, donan aracını hem ateşle hem de piknik tüpüyle ısıtmaya çalıştı. Yaptığı uzun uğraşlara rağmen aracını çalıştırmayı başaramayan Topçu, soğuklar nedeniyle hem getirdiği samanı satamadığını hem de aracını çalıştırmayı başaramadığını söyledi.

Güneydoğu'dan gelen bir saman satıcısı ise, soğuklar dolayısıyla araçlarının donduğunu belirterek, bunun yanında getirdikleri malların ise ellerinde kaldığını ifade etti. Şehirde soğuklar nedeniyle de birçok evde sular donarken, beyazlaşan ağaçlar güzel görüntüler oluşturdu.
Meteoroloji Müdürlüğü'nden alınan bilgilere göre ise, gece en düşük hava sıcaklığı Ardahan'da sıfırın altında 25 derece olarak ölçülürken, gündüz en yüksek hava sıcaklığının sıfırın altında 15 derece olarak ölçüldüğü bildirildi. Kentte kar kalınlığının ise, 36 santimetre olduğu belirtildi.

VAN'DA 55 KÖY YOLU KARDAN KAPANDI

Van'da gece başlayan ve sabah erken saatlerde etkisini artıran kar, il genelinde 55 köy yolunu ulaşıma kapattı.

Doğu Anadolu Bölgesi'nde etkili kar sonrası çok sayıda köy yolu ulaşıma kapanırken, Meteoroloji yetkilileri 3 gün boyunca devam edecek kar ve don olaylarına karşı vatandaşların dikkatli olmasını istedi.

Dün gece geç saatlerde başlayan kar sabaha karşı etkisini artırarak tipiye dönüştü. Görüş mesafesinin yer yer 100 metrenin altına düştüğü ve il merkezinde kar kalığının 18 santim, yüksek kesimlerde ise 55 santim ile 1 metre arasında değiştiği ifade edildi.

Doğu Anadolu Bölgesi'nde 3 gün boyunca kar beklediklerini açıklayan Meteoroloji Bölge Müdürlüğü yetkilileri, Van'da gün içinde hava sıcaklığının 1, gece ise -5 derece olacağını söyledi.

İl Özel İdare Karla Mücadele Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada ise Van'ın Başkale ilçesinde 52 ve Gevaş ilçesinde 3 köy olmak üzere 55 köy yolu ulaşıma kapandı.

Van Belediyesi Fen İşleri Müdürlüğüne bağlı ekipler, kar temizleme çalışmalarına başladı. Sabah erken saatlerde şehir merkezinde başlayan kar temizleme çalışmaları Cumhuriyet Caddesi'nden başlayarak kazım Karabekir Caddesinde aralıksız devam etti.

Önceliği ana caddelere ile şehir içi ulaşımın yapıldığı güzergahlara veren ekipler, trafikte herhangi bir aksaklığın olmaması için büyük çaba sarf etti.

Belediye temizlik işlerine bağlı ekipler Cumhuriyet ve Kazım Karabekir Caddesi'nde çalışmaya başlayarak kısa sürede kaldırımları yaya trafiğine açtı. Kaldırım temizliği için yeni alınan rotatif kar temizleme araçları kullanılırken, aynı anda vardiyalı olarak çalışan 60 kişilik ekipte görev yaptı.

VAN'IN BAŞKALE İLÇESİNDE OKULLAR KARDAN DOLAYI 1 GÜN TATİL EDİLDİ

Van'ın Başkale ilçesinde kar nedeniyle okullar 1 gün tatil edildi. 63 köy ve 58 mezra yolunun kapandığı Van'da, kar kalınlığı şehir merkezinde 50, yüksek kesimlerde yer yer 1 metreye ulaştı.

Başkale'de kar nedeniyle şehir içi ulaşım güçlükle sağlanabilirken, Karayolları Bölge Müdürlüğü yetkilileri, şehirlerarası yollarda sorun olmadığını açıkladı. Okulların tatil edildiği Başkale Belediyesi ilan servisi tarafından duyuruldu. Başkale Milli Eğitim Müdürü Adil Demir, eğitime bir gün ara verdiklerini belirterek, karın durumuna göre bu aranın iki güne de çıkarılabileceğini söyledi.

Başkale Kaymakamı Ali Arslantaş, yoğun kardan dolayı ilçe merkezinde görevli karla mücadele ekiplerinin sabahtan itibaren seferber edildiğini kaydetti.

UÇAK SEFERLERİNE 'KAR VE SİS' ENGELİ

Van'da gece başlayan kar sebebiyle uçak seferleri karşılıklı iptal edildi.
Ferit Melen Havaalanı yetkililerinden alınan bilgilere göre, kar ve sis sebebiyle görüş mesafesi düştüğü için Türk Hava Yolları (THY) İstanbul-Van, İstanbul Sabiha Gökçen -Van, Ankara Van ile, SunExpress firmasının İzmir-Van ile Pegasus Hava Yolları'nın Ankara aktarmalı İstanbul-Van seferlerinin karşılıklıiptal edildiği kaydedildi.
Meteoroloji yetkilileri ise bölgede 3 gün boyunca belli aralıklarla kar beklendiğini belirterek, don ve buzlanmaya karşı sürücülerin dikkatli olmasını istedi.Karayolları Bölge Müdürlüğü yetkilileri de, bölgede kara yollarının açık olduğunu ancak kar, tipi ve buzlanmaya karşı sürücülerin, yanlarında zincir, takoz ve çekme halatını bulundurmalarını istedi.


HAKKARİ'DE 1 METREYİ AŞAN KAR, 127 KÖY İLE İKİ İLÇEYLE BAĞLANTIYI KESTİ

Hakkari'de etkili kar 2 ilçe ile 127 köy ve 377 mezra yolunun kapanmasına neden oldu. Şehir merkezinde 1 metre 5 santimetre olan kar kalınlığı, yüksek kesimlerde 2 metreyi aştı.

İl Özel İdaresi Köy Hizmetleri Şefliği, Hakkari ve ilçelerine bağlı 130 köyden 127'sinin yolunun kapandığını, 377 mezranın tamamıyla da bağlantısının kesildiğini belirtti. Karayolları 114. Şube Şefliği de, Hakkari-Şırnak, Hakkari-Çukurca ve Yüksekova-Şemdinli karayolunun çığ ve kar nedeniyle ulaşıma kapandığını duyurdu. Yapılan açıklamada, Hakkari'yi dünyaya bağlayan Van karayolunun sürekli çalışmayla ulaşıma açık tutulmaya çalışıldığı, ancak yer yer kar kalınlığı ve çığ nedeniyle sıkıntı yaşandığı kaydedildi.

HAKKARİ'DE OKULLAR 1 GÜN TATİL

Hakkari'nin Yüksekova ilçesinde etkili kar nedeniyle eğitime 1 gün ara verildi. Yüksekova'da kar kalınlığı 1 metreye yaklaşınca Kaymakamlık ve Milli Eğitim Müdürlüğü, eğitime 1 gün ara verilmesini kararlaştırdı.


BİNGÖL'DE 48 KÖY YOLU KAPALI

Bingöl'de 2 hafta önce yağan kar nedeniyle hala 48 köy yolunun ulaşma kapalı olduğu bildirildi. Bingöl İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Genç Kaymakamı Cahit Çelik karla mücadele çalışmalarının devam ettiğini ve kar nedeniyle ulaşıma kapalı köy yolu sayısının 48 olduğunu söyledi.

Çelik, yapılan çalışmalarda birçok iş makinesinin arızalandığını ve bu araçlardan şu an faydalanamadıklarını belirterek, "Karla mücadele ekiplerimiz çalışmalarına devam ediyor. Bu çalışmalar esnasında birçok aracımız arızalanarak iş yapamaz hale geldi. Karla mücadele esnasında 2 dozerimiz, 2 kar savurma aracımız, 1 kepçe ve 1 greyderimiz arızalandı. Bu araçlarımızın bakım ve onarımı yapılıyor. Araçlarımız onarıldıktan sonra diğer araçlarımızla beraber çalışmalara devam edecekler.'' diye konuştu.

METEOROLOJİ'DEN 5 GÜNLÜK HAVA TAHMİNİ