kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 9 Şubat 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Özbudun'dan son dakika uyarıları

Ersan ATAR
Prof. Dr. Ergun Özbudun, anayasa paketi ve Yükseköğretim Kanunu'nun ek 17'nci maddesinde türban takmayan öğrencilerin haklarını koruyacak değişiklik istedi..
"Sivil anayasa taslağı"nın mimarı Prof. Dr. Ergun Özbudun, anayasa değişikliğinin türban sorununu çözemeyebileceğini belirtirken, çene altı formülünü içeren ve eleştiriler üzerine daha sonraya bırakılabileceği sinyalleri verilen YÖK Kanunu Ek 17'nci maddenin türban takmayan öğrencilerin hakları korunacak şekilde yeniden düzenlenmesi gerektiğini söyledi. SABAH'ın sorularını yanıtlayan Prof. Dr. Özbudun'un uyarıları şöyle:

* Anayasa değişikliği türban sorununu çözer mi?
Ortada fevkalade tartışmalı bir hüküm var. Dolayısıyla değişik uygulamalara da yol açabilir. Bazı rektörler engel olmayabilirler, bazıları engel olma yoluna gidebilirler. Onun için kaotik bir durum ortaya çıkabilir. Bu iki yorumdan hangisinin geçerli olduğuna karar verecek olan Anayasa Mahkemesi'dir. YÖK yasasındaki Ek 17'nci maddede, türban takmayan öğrencilerin haklarını güvence altına almak gerekir.

* Anayasa Mahkemesi'nden döner mi?
Anayasa Mahkemesi 1991'deki kararında, "Yürürlükteki kanun deyişinin anayasayı öncelikle kapsadığından kuşku yoktur" demiş ve laiklik ilkesini içeren anayasanın 2'nci maddesinin bir "kanun" olduğuna, bu maddenin de türbanı yasakladığına karar vermişti. Mahkeme o kararı verdiği zaman bugünkü açıklıkta bir 42'nci madde hükmü yoktu. Bir adi kanunla, anayasayı karşılaştırmak sorunu vardı. Bugün ise iki anayasa normu var. Anayasa hükümleri arasında bir hiyerarşi yoktur. Mahkeme, ne yapar bilemiyorum.

* Türbanda ceza davası açılabilir mi?
Türbanlı öğrencileri alan ve almayan rektörlerin takınacakları tavır, idari yargının yanı sıra ceza davası konusu da olabilir. Türbanlı öğrenci alan rektörler aleyhine suç duyurusu hakkı kullanılacaktır.