kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 9 Şubat 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Fehriye Erdal - Musa Asoğlu

Türkiye kovalayacak

ANKARA
Belçika mahkemesinin DHKP-C'yi terör örgütü saymayıp, üyelerini beraat ettirmesi Ankara'da tepki gördü. Türkiye hukuki ve siyasi girişimde bulunacak..
Anvers İstinaf Mahkemesi'nin, AB'nin listesinde yer alan DHKP-C'yi terör örgütü olarak kabul etmemesine ve örgüt üyesi 3 kişiyi beraat ettirmesine Dışişleri sert tepki gösterdi. Türkiye, Brüksel'deki avukatları aracılığıyla son aşamadaki kararı usul yönünden temyiz etmeye hazırlanıyor. Mahkemenin gerekçeli kararı alındıktan sonra başta dava hâkimi olmak üzere Türkiye hukuki ve siyasi girişimde bulunacak.

ŞAHİN DE ELEŞTİRDİ
Dışişleri Bakanlığı kararın ardından dün yaptığı yazılı açıklamada, alınan ilk bilgiler ışığında "mahkemenin kararını verirken DHKP-C'nin Türkiye, Almanya veya Hollanda'da terörist faaliyetlerinin Belçika'daki davayı etkilemeyeceği değerlendirmesiyle hareket ettiği doğru ise, bu değerlendirmenin başta BM Güvenlik Konseyi kararları olmak üzere terörle uluslararası mücadelenin temel ilkelerinin bir ihlalini oluşturduğu şüphesizdir" denildi. Dışişleri, "Mahkemenin bu değerlendirmesi DHKP-C'yi Mayıs 2002'den bu yana terör örgütleri listesine dahil eden AB Konseyi kararları, dolayısıyla AB hukuku ile de çelişecektir" diyerek Belçika adaletini eleştirdi. Açıklamada, Anvers İstinaf Mahkemesi'nin kararı ile sanıkların terör örgütü veya çete mensubu olma suçlarından beraat ettiğini, içlerinden üç teröristin belgede sahtecilik ve silah bulundurma suçlarından cezaya çarptırıldığını ancak cezalarının tecil edildiğini anımsattı. Cezalandırılanlar arasında 9 Ocak 1996 tarihinde Özdemir Sabancı ve çalışma arkadaşlarının ölümüyle sonuçlanan suikastın faillerinden Fehriye Erdal'ın da bulunduğunu ve halen firarda olan Fehriye Erdal'ın Sabancı suikastıyla ilgili Belçika Gand Mahkemesi'nde yargılanmasına devam edildiği hatırlatıldı. Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin ise "Belçika Hükümeti'nin altına imza koyduğu uluslararası anlaşmalar bağlamında, bu kararı ve kararları uluslararası zeminlerde değerlendireceğimizi ifade etmek isterim'' diye konuştu.