kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 8 Şubat 2008, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Belçika adaletinin sonu

Fikret AYDEMİR BRÜKSEL
Sabancı suikastı sanığı Erdal'ı gözlem altındayken elden kaçıran Belçika, teröristleri yine ödüllendirdi Firardaki teröriste 2 yıl tecilli hapis cezası veren mahkeme, Erdal'ın tutuklanmasına gerek görmedi..
Belçika Yargıtayı'nın, Brugge Mahkemesi'nin hapis kararlarını 'adli hatalar' nedeniyle 'usulden' bozmasıyla Fehriye Erdal ve arkadaşlarını yeniden yargılayan Anvers Temyiz Mahkemesi kararını açıkladı. Mahkeme, Sabancı suikastı sanıklarından firari Fehriye Erdal'ı 2 yıl tecilli, Musa Asoğlu'nu 3 yıl tecilli ve Kaya Saz'ı da 21 ay tecilli hapis ve toplam bin 239 Euro para cezasına çarptırdı. DHKP-C ve militanlarının Belçika dışındaki eylemlerini dikkate almayı red eden Anvers Temyiz Mahkemesi, gıyabında yargılanan terör örgütü DHKP-C lideri Dursun Karataş ile Zerrin Sarı, Şükriye Akar ve Bahar Kimyongür beraatine karar verdi.

TERÖR ÖRGÜTÜ DEĞİL
Belçika'da 2004 yılında kabul edilen "terörle mücadele yasası" çerçevesinde yargılanamayacağını vurgulayan Anvers Temyiz Mahkemesi, daha önceki mahkeme kararlarının aksine, "DHKP-C'yi terör örgütü" olarak nitelendirmeyi reddetti. Anvers Mahkemesi, Fehriye Erdal, Musa Asoğlu ve Kaya Saz'ı "izinsiz silah bulundurmak" ve "sahte belge düzenlemek" suçlarından tecilli hapse mahkum etti. Anver Mahkemesi'nin gerekçeli kararında, savcılığın, DHKP-C'nin bir terör örgütü, sanıklarınsa terör örgütü üyesi olduklarını, bir çete veya suç örgütünün söz konusu olduğunu somut verilerle kanıtlayamadığı belirtildi. Temyiz hakkı bulunmayan Anvers Temyiz Mahkemesi'nin kararına itiraz hakkı olarak Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) yolunun açık olduğu ifade edildi.

KARAR YARGITAY'DAN DÖNDÜ
Sabancı suikastı zanlılarından Fehriye Erdal ve terör örgütü DHKP-C üyesi 10 sanığı Belçika'da işledikleri sahte kimlik kullanmak, silah ve patlayıcı madde bulundurmak, terör örgütü üyesi olmak, terör eylemleri planlamak ve haraç toplamak suçlardan dolayı yargılayan Bruges Ağır Ceza Mahkemesi, 28 Şubat 2006'da açıkladığı kararı Yargıtay'dan döndü. Belçika Yargıtay'ı, Gent Temyiz Mahkemesi'nin de 7 Kasım 2006'da onayladığı, Fehriye Erdal'a 4, örgütün başı Dursun Karataş'a 5, DHKP-C sözcüsü Musa Asoğlu'na 6, Kaya Saz, Bahar Kimyongür ve Şükriye Akar Özordulu'ya 4'er yıl hapis cezası kararını "adli hatalar" nedeniyle iptal etti.