kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 3 Şubat 2008, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Si se puede (evet başarabiliriz)

BİLGE ESER
Ülkenin en kalabalık ve en büyük ekonomiye sahip eyaletindeyiz. Mitingler nefes kesen hızla sürüyor. Demokrat aday Hillary mitingde destekçilerini coşturuyor. Hispanik çoğunluğun etkisiyle İspanyolca sloganlar yükseliyor..
107 milyon $ Süper Salı ön seçimleri için harcanan reklam parası

151 bin Süper Salı için yayınlanan TV reklamı sayısı

32 milyon $ Obama'nın ocak ayında topladığı para

4 milyon $ Obama'nın Kaliforniya'daki reklama harcadığı para

35 milyon $ Cumhuriyetçi Mitt Romney'in kendi servetinden harcadığı para

3 milyon $ Cumhuriyetçi John McCain'in kalan parası

Kaliforniya... 37 milyon nüfusuyla ABD'nin en kalabalık eyaleti. 200'den fazla dil konuşuluyor. Aynı zamanda "Silikon Vadisi" olarak adlandırılan teknoloji üssüne, eşsiz şarapların üretildiği bağlara ev sahipliği de yapıyor. "Terminatör" serisiyle ünlenen film oyuncusu Arnold Schwarzenegger'in valisi olduğu Kaliforniya, ülkenin ekonomisine en büyük katkıyı yapan eyalet durumunda. Eğer ülke olsaydı, dünyanın da en büyük 10'uncu ekonomisi olacak güçte bir eyalet... İşte ekonomi, şan şöhret ve nüfus açısından bu kadar etkin eyaleti kazanmak, Amerika'da başkanlık yarışında ter döken aday adayları için de büyük önem taşıyor.

BUSH'A YÜKLENDİ
5 Şubat'ta 22 eyalette Demokrat ve Cumhuriyetçi aday adayları arasında yapılacak "Süper Salı" ön seçiminde Kaliforniya eyaleti kilit durumda. San Francisco kenti önceki gün bu seçim yarışında heyecanlı saatler yaşadı. Çünkü ülkenin ilk kadın başkanı olmak için kolları sıvayan Demokrat aday adayı Hillary Clinton'ın dev mitingine ev sahipliği yaptı. New York senatörü Clinton, Hispaniklerin (Latin ve Güney Amerika kökenliler) ağırlıklı olduğu bir bölgede düzenlediği devasa mitingde tam bir gövde gösterisi yaptı. Konuşması sık sık İspanyolca atılan "Si Se Puede" (Evet Başarabiliriz) sloganlarıyla kesildi. Hillary, Başkan George W. Bush'a ağır eleştiriler getirdi.

'KOVBOY DİPLOMASİSİ'
Üç bine yakın kişinin toplandığı mitingde dinleyicileri, dünyada ABD'ye karşı duyulan tepkileri ve nasıl arttıklarını dile getirerek coşturdu. Artık tamamen diplomasiye dayalı bir yönetim benimseyeceklerini söyledi. "Artık kovboy diplomasisi bitti" diyerek Bush'a yüklenen Hillary Clinton, Irak Savaşı'ndan dolayı oluşan nefreti yok etmek için elinden geleni yapacağını kaydetti. "Ocak 2009'da göreve geleceğim. 60 gün sonra da askerlerimizi geri getirmeye başlayacağım" sözleri salonda alkış topladı. "Irak'ın komşuları ile de görüşeceğim. Bunlar arasında İran ve Suriye de var" dedi.