kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 3 Şubat 2008, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

'Güvenceniz laik sistemdir'

Umut TÜTÜNCÜ SABAH
Başbakan Erdoğan, "Yaşam biçiminizi tehdit altında hissederseniz güvenceniz laikliktir, laik sistemin savunucusu biziz" dedi..
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, türban konusunda yaşanan tartışmalara atıfta bulunarak, "İster erkek, ister kadın olsun tüm vatandaşlarıma sesleniyorum. Yaşam biçiminizi tehdit altında, kendinizi sosyal baskı altında hissederseniz biliniz ki güvenceniz laikliktir, laik sistemdir. Biliniz ki güvenceniz laik sistemin savunucuları olarak bizleriz" dedi. Erdoğan İstanbul'da Grand Cevahir Otel'de düzenlenen 'Mesleki ve Teknik Eğitim Kursları Sertifika Töreni'nde türban konusunda yaşanan tartışmalarına değindi.

"LAİKLİK ORTAK DEĞER"
Yaptıkları düzenlemenin sadece üniversitelerde kılık kıyafet serbestisi ile ilgili olduğunu vurgulayan Erdoğan şunları söyledi: "Buna rağmen üniversitelerde fiili kılık kıyafet yasağının sınırları tarif edilmiş bir şekilde kaldırılması ile laikliğin ortadan kalkacağını, Türkiye'nin bir din devleti olacağını, cumhuriyet rejiminin temellerinin yıkılacağını, başı açıkların baskı göreceğini, toplumun bölüneceğini söyleyenlere bir çift sözüm var. Eğer bu görüşlerinizde samimi iseniz başınızı ellerinizin arasına alıp düşünün. Sizin gibi düşünmeyen ya da sizin gibi giyinmeyen herkesi laiklik ve rejim düşmanı olmakla suçlayarak toplumu asıl siz bölmüş olmuyor musunuz? İktidara muhalefet etmek adına her sıkıştığınızda cumhuriyet, laiklik ve Atatürk gibi birleştirici ortak değerlerimizi siyasi ihtiraslarınıza, ideolojik kavgalarınıza maske yaparak rejimin temellerine asıl zararı siz vermiş olmuyor musunuz? Eğer samimi iseniz bir de aynada kendinizi görün. Kendi değerlerinizle yüzleşin. Başı örtülü ya da dindar insanlar da herkes kadar laiklikten yanadır. Cumhuriyet değerlerine bağlıdır." Bugüne kadar hiç kimsenin başı açık ile başı örtülü kadınların arasında nifak sokamadığını anlatan Erdoğan, "Halkın arasında böyle bir dert yok. Ama yine de tüm vatandaşlarıma sesleniyorum, yaşam biçiminin tehdit altında, kendinizi sosyal baskı altında hissederseniz biliniz ki güvenceniz laikliktir. Laik sistemdir. Biliniz ki güvenceniz laik sistemin savunucuları olarak bizleriz" diye konuştu.

BAYKAL'A: NE ANLARSIN
Yasama organının milletten aldığı meşru yetkiyi kullanacağını vurgulayan Erdoğan "Kimsenin ben yasama organını tanımam, çıkardığı yasaya uymam deme lüksü yoktur. Olamaz. " dedi. Erdoğan AK Parti Siyaset Akademisi Yerel Yönetimler Programı'nın İstanbul bölümünün açılışını yaparken de üniversitelere getirilecek türban serbestisi konusunda laiklik uyarıları yapan ve "Türban nasıl dinin temel şartı haline gelmiştir. Yeni bir peygamber mi gelmiştir" diyen CHP lideri Deniz Baykal'a "Sen ne anlarsın bu işlerden. Bırak Diyanet İşleri Başkanı konuşsun. Sen ne anlarsın? Peygamberin gelip gelmediğini sen daha öğrenemedin herhalde" yanıtı verdi.