kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 2 Şubat 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Altın, Uzungöl’de bölge halkından biriyle...

TEMA ile Türkiye'de çeşitli okulları gezip 'bisiklet'i anlatacaklar

- Turunuzun ikinci bölümünü TEMA ile birlikte mi yürüteceksiniz?
- Evet. TEMA, bizi İstanbul'dan Sidney'e kadar İpek Yolu üzerinden göndermeyi teklif etti. Kasım ayından beri bu proje üzerinde çalışıyoruz. Projenin adı da 'BisikleTema' oldu. Şu an TEMA'nın kaynak yaratma departmanı bizim adımıza sponsor arıyor. Diğer yandan da TEMA ile birlikte, bu tur İstanbul gibi bir şehirde nasıl uygulanır, diğer şehirlerdeki koşullar nedir gibi araştırmalar yapıyoruz. Ve bisiklet bilincinin oluşması için neler yapılması gerektiği üzerinde çalışıyoruz. Mesela 6 Şubat'ta bir sempozyumumuz olacak. Belediyeler, bisiklet dernekleri, akademisyenler hep bir araya gelip durum değerlendirilmesi yapacak. İstanbul'da çok önceden planlanan 650 km.'lik bir bisiklet yolu projesi var ama bugüne kadar sadece 23 km.'si yapıldı. Ben gerçekten bu yolun faydasına inanıyorum, özellikle de İstanbul trafiği göz önüne alındığında...

- Güzergâhınız ne olacak?
- İstanbul'dan Karadeniz Bölgesi'ne gideceğiz. Oradan tarihi İpek Yolu'nu izleyerek Gürcistan, Azerbaycan, Kazakistan, Özbekistan, Kırgızistan ve Çin'e ineceğiz. Çin'den güneydoğu yönünü takip ederek Vietnam, Lagos, Kamboçya, Tayland, Malezya, Singapur ve Endonezya'ya gideceğiz ve son olarak da Avustralya'nın kuzey bölgesinden Sidney'e ulaşıp turumuzu noktalayacağız.

- İkinci turu kaç ayda yapmayı düşünüyorsunuz?
- 17 ay gibi bir süre koyduk. 25 bin km. yol kat edeceğimiz için çok uzun bir tur olacak.

- TEMA ile işbirliğinizi anlatır mısınız?
- TEMA ile birlikte Türkiye'de çeşitli okulları ziyaret edip bisikleti tanıtacağız. Türkiye dışında da çevre üzerine faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşları ile iletişimde olacağız. Gittiğimiz ülkelerde İngilizce basın bültenleri dağıtacağız. www.tema.org.tr/bisiklet adlı bir web sitemiz de var. Site aracığıyla yol boyunca çektiğimiz fotoğrafları yayınlanıp izlenimlerimizi paylaşacağız. Ayrıca yanımızda bir video kamerası da olacak. Çekeceğimiz kasetleri İZ TV'ye yollayacağız. Onlar da gönderdiklerimizi harmanlayıp yayınlayacak. Bilindiği gibi 2010 yılında İstanbul Avrupa Kültür Başkenti organizasyonu var. Onlarla beraber bisiklet konusunda bir çalışma yapmak istiyoruz. Bir kültür şehri yayasız ve bisikletsiz düşünülemez.