kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 31 Ocak 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Farenin beynine kamera yerleştirildi

Yeni Haber
Japon bilim adamları farenin hafızası ile ilgili detayları öğrenebilmek için hayvanın beynine 'mini' kamera yerleştirmeyi başardı. Araştırmacılar, deneyin insanlarda görülen Parkinson gibi hastalıkların tedavisinde yeni çığırlar açabileceğini bildirdi.
Journal of Neuroscience Methods and Sensors dergisinde yayınlanan makaleye göre, Japonya'nın batısındaki Nara Bilim Enstitüsü'nde görevli profesör Juh Ohta, farenin beynine 3 milimetre uzunluğunda, 2.3 milimetre genişliğinde ve 2.4 milimetre yüksekliğinde bir kamera koyduklarını söyledi.

Ohta, özel yarı iletken kamerayı fare beyninin hipokampüs bölümüne yerleştirdiklerini belirterek, "Fare ne zaman hafızasına birşeyler kaydetmeye başlarsa, kamera da devreye giriyor ve ekranda mavi ışık beliriyor" dedi.
Araştırmacılar, farenin beyninin aktif olduğu zamanları tespit ettiğinde parlayan bir maddeyi hayvana enjekte ediyorlar. Bu sayede, beyin çalışmaya başladığında parlaklık artıyor ve kamera bu ışıkları ekrana taşıyor.

Beyine kamera yerleştirme işlemini insanlarda da deneyerek, Parkinson gibi tedavisi olmayan hastalıklara çare bulmak istediklerini söyleyen Ohta, bunun en erken 10 yıl içinde olabileceğini, insan beyninin çok daha hassas olduğunu kaydetti.