kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 27 Ocak 2008, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Kerbela katliamı bundan 1328 yıl önce şimdiki Irak'ta yaşandı

İslamiyette mezheplerin keskin olarak ayrışmasına neden olan Kerbela olayı, bundan tam 1328 yıl önce şimdiki Irak sınırları içinde yaşandı. 'Cennet gençlerinin efendisi' olarak kabul edilen peygamberin torunu Hz. Hüseyin, İslamiyetin namazı ilk terk eden ve ilk içki içen idarecisi Yezid'in halifeliğine karşı çıktı. Hüseyin ve 72 yandaşı, Kerbela çölünde uzun süren açlık ve susuzluktan sonra Yezid'in askerleri tarafından acımasızca katledildi. Namaz üstünde öldürülen Hüseyin'in kafası kesildi, vücudu çırılçıplak soyularak atların arkasında sürüklendi. Kerbela'nın en küçük şehidi Hz. Hüseyin'in altı aylık oğlu Ali Asker de Yezid'in askerleri tarafından okla öldürüldü. Geride kalan kadın ve çocuklar ise çıplak develerin sırtında Şam'a götürülüp hapsedildi. Bunlardan Hz. Hüseyin'in kardeşi Hz. Zeynep, Kerbela'da yaşanan katliamı bütün İslam âlemine yaymak için yaşamının sonuna kadar çalıştı. Bu yüzden Hz. Zeynep 'Kerbela şehitlerinin mesajcısı' olarak bilindi ve Şiilerce kutsal sayıldı.

ADAKLAR FAKİRLERE
Aşura Meydanı'na bir Nezir Sandığı kurulur. Nezir, 'adak' anlamındadır. Sandıkta kadın ve erkekler için ayrı bölümler bulunur. Buraya atılan para ve altınlar, Hz. Hüseyin'e ihsan edilir. Günün bitiminde imam tarafından açılan sandıkta biriken para ve altınlar, fukaraya dağıtılır. Eğer caminin ihtiyaçları varsa, bir kısmı da camiye harcanır.

ALTI AYLIK ALİ ASKER
Kerbela'da yaşanan katliamı yayan ve teşhir eden kişi, Hz. Hüseyin'in kardeşi Hz. Zeynep'tir ve o yüzden bütün Şiiler için kutsaldır. Alınlara takılan 'Ya Zeynep' ibareli bantlar bu saygının ifadesidir. Öte yandan Kerbela'nın en küçük kaybı olan Hz. Hüseyin'in altı aylık oğlu Ali Asker de, maket bebeklerle canlandırılır ve kanlı kundağıyla beşiklerde taşınır.

ALEVİLER DE ALANDA
Caferilerden daha esnek bir inanca sahip olan Anadolu Alevileri de, Aşura törenlerinde yerini alır. Ancak Alevilerde kadın ile erkek arasında daha eşit bir ilişki olduğu için, törenlerde de yan yana dururlar, matemi birbirleriyle dayanışarak yaşarlar. Alanda Kerbela şehitlerinin ölmeden önce Allah'a yakaran elleri, tahtadan yapılan ellerle meydanda yükseltilir.
Haberin fotoğrafları