kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 27 Ocak 2008, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Preveze Deniz Zaferi için düzenlenen geleneksel yelken yarışlarının yapılması da hükümetin aldığı kararla çıkmaza girebilir.

Spor kulüplerine kırmızı kart mı?

Nuh KÖKLÜ
31Mart'ta yürürlüğe girecek kararla spor kulüplerinde alkol satışı yasaklanacak. Gelirlerinin çoğunu organizasyonlardan elde eden bin 467 kulüp karardan etkilenecek. İstanbul Yelken, Taçspor gibi kulüpler ise tarih olabilir.....
31 Mart 2008, belki de birçok spor kulübü için milad olacak. Abdülkadir Aksu'nun İçişleri Bakanı olduğu dönemde spor kulüplerinde alkol satışının yasaklanmasına ilişkin yönetmelik değişikliği Resmi Gazete'de yayımlanmış ve kulüplere de yönetmeliğe uymaları için üç yıl süre tanınmıştı. Fenerbahçe gibi mali olarak kuvvetli bir kulüpten 60 yıldır tenisten basketbola kadar birçok branşta sporcu yetiştiren Taçspor'a kadar bin 467 kulübün tesisi düzenlemeden etkilenecek. Basketbol ve tenise yaptıkları yatırımlarla isimlerini duyuran Taçspor Kulübü'nün Başkanı Mahmut Naibi, 3 bin üyeleri olduğunu ve onların aileleriyle birlikte 10 bin kişinin düzenlemeden etkileneceğini, dahası maddi sorunlar yaşayacaklarını belirtiyor. Pekin Olimpiyatları hazırlıkları için altı yelkencisini Avustralya'ya gönderen İstanbul Yelken Kulübü Yönetim Kurulu Başkanı Erol Türkmen ise, yalnızca malzemelerine 1 milyon YTL harcadıkları altı sporcunun masraflarını, yaptıkları organizasyon ve yemeklerden karşıladıklarını vurguluyor. Ankara'da yalnızca sporun değil, sosyal hayatın da önemli mekânlarından olan Ankara Tenis Kulübü'nün halkla ilişkiler sorumlusu Arzu Şahin ise, "Biz resim sergisi açmak için gelir kapısı yaratmakla meşgulken, karşımıza anlamsızca yasaklar çıkıyor," diyor. İçişleri Bakanlığı'ndan bir yetkili, 31 Mart'ta yürürlüğe girecek uygulamanın ertelenemeyeceğini belirtirken, Türkiye Amatör Sporlar Konfederasyonu Başkanı Orhan Sapa da hükümetin yeni bir spor yasası üzerine çalıştığını, önceliğin ise belediye ve kamu kuruluşlarının sportif faaliyetlerinde olduğunu söylüyor. Sonuçta bin 467 kulüp geleceklerini önemli şekilde etkileyecek kararın kendilerine ne getireceğini tartışıyor.

Biz de mi Fazıl Say gibi yapalım? Mahmut Naibi (Taçspor Kulübü Başkanı):
"60 yıllık bir kulübüz, üç tenisçi için bir hocamız var, çocuklar turnuvalara gidiyor. Bütün bunları 150 YTL'lik aidatla karşılayamayız ki... Hükümet işin özünü bilmiyor; sportif faaliyetle meşgul olanla o kisveye bürünen birbirine karıştırılıyor. Kentin mülki amirleri de misafirimiz oluyor, onlar da bu yasağa anlam veremiyor."

Spor kulüpleri yasa tasarısı hazırlanıyor Orhan Sapa (Amatör Spor Kulüpleri Konfederasyonu Başkanı):
"Alkol, spor kulüplerinin ruhuna aykırı. Kulüp, alkol satışından gelir elde ediyorsa, kendi içinde yeni düzenlemelere gitmek zorunda. Spor kulüplerinin işleyişi dernekler yasasına göre yürütülüyor ama şu an spor kulüpleri yasa tasarısı hazırlanıyor. Öncelik kamu kuruluşlarında ama özel girişimle ayakta duran kulüplere de destek çıkılması düşünülüyor tabii ki."

Kararın spor ahlakıyla ilgisi yok Arzu Şahin (Ankara Tenis Kulübü Halkla İlişkiler Sorumlusu):
"Bin 800 üyemiz var. Gelirlerimizin önemli bir kısmı restorandan geliyor; daha da önemlisi kulüp içinde sosyalleşme alanı da orası. Zaten sporcular alkol almıyor ki, aileleri, üyeler geliyor. Hükümetin bu uygulamasının spor ahlakıyla ilgisi yok."

Yeni kaynaklar gösterilmeli Erol Türkmen (İstanbul Yelken Kulübü Yön. Kurulu Başkanı):
"Alkolle spor bağdaşmaz ama spor kulüpleri de çocukları kötü alışkanlıklardan uzaklaştırması için var. Spor kulübü altında faaliyet gösteren bazı kulüplerle, bizim gibi spora katkı yapan kulüpler birbirlerine karıştırılıyor. Hükümet böyle bir yasaklamaya gitmeden önce spor kulüplerinin doğacak zararlarını karşılayacağı alternatif kaynaklar göstermeliydi."
Haberin fotoğrafları