kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 27 Ocak 2008, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Neşe ve Jan Nahum çifti, oğulları Kerimhan (sol başta) ve Emirhan ile gurur duyuyor. 19 yaşındaki kardeşler tek yumurta ikizi.

Burs kazandılar ama reddettiler

Pervin KAPLAN
otomotiv sektörünün başarılı ismi Jan Nahum'un ikiz çocukları, Amerika'nın en iyi üniversitelerine burslu kabul edildi. Ama Nahum, başkaları yararlansın diye, oğullarının okul parasını ödeyecek..
ABD üniversitelerine erken kabuller açıklanmaya başlarken uzun yıllar Otosan, Tofaş, Otokar, Fiat, Petrol Ofisi gibi şirketlerde üst düzey yöneticilik yapan ve otomotivde tasarım ve nanoteknoloji alanında çalışan Hexagon adlı şirket ile, yeniden iş dünyasına dönen Jan Nahum'un ikiz oğulları da bu listede yer aldı. Koç Lisesi'nde okuyan oğlu Emirhan, New York Üniversitesi'ne, Robert Kolej'de okuyan Kerimhan ise Pennsylvania Üniversitesi'ne burslu kabul edildi. Zenginliğin her zaman başarı getirmediğini vurgulayan işadamı Nahum'a göre, zengin ailelerin çocuklarını bekleyen en büyük tehlike aile varlığının güvencesi ile rahat olmaları. Nahum, "Ekonomik olarak çok iyi ama başarısız çocukların olduğu birçok ev var. Bu ailelerin çocukları 'Nasılsa geleceğimiz garanti altında,' diyerek başarılı olmayı ciddiye almıyorlar. Bu düşünce de zengin ailelerin çocukları için büyük tehdit. Oysa bu şansı iyi kullanmaları gerekiyor. Ekonomik durumu iyi olmayan gençler diğerlerine göre hırsları ile daha da başarılı olabiliyorlar," diye konuşuyor.

BURS ALMALARINA İZİN VEREMEM
Oğullarından birinin yıllık öğrenim ücreti 40 bin, diğerinin de 60 bin dolar olan üniversitelere kabul edildiğini ancak burs için başvuru yapmalarına izin vermediğini söyleyen Nahum, "Zaten onlar da düşünmedi bile. Çünkü onların bursa başvurmaları büyük haksızlık olur. Gerçekten ihtiyacı olan başka çocukların önlerini kapamalarına izin vermemiz mümkün değil, biz bunu ödeyebilecek güçteyiz," diyor. Anne Neşe Nahum ise ikiz oğullarının yurtdışında okumaları konusunda en büyük teşviki kendisinin verdiğini belirterek, "Tamamen rekabetçi bir ortamda eğitim görmelerini istiyorum. Dünyanın dört bir yanından gelen seçilmiş öğrenciler ile bu rekabet ortamında eğitim görsünler. Kendi ayakları üzerinde karşılaştıkları sorunları ailelerinin koruyucu kanatları olmadan çözmeleri için tek başına yaşamaları gerekiyor."