kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 26 Ocak 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Nicolas Sarkozy

Değişiklik Müslümanlara yarayacak

BELKIS KILIÇKAYA
Laiklik bir kez daha Fransa'da tartışılıyor. Değişiklik sayesinde Müslüman cemaat Fransız hükümetinden maddi destek alacak..
Laikliğin kalesi Fransa, Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin ortaya attığı laiklik tartışmalarına sahne oluyor. Daha önce "Ülkemizin Hıristiyan kökleri inkâr edilemez" diyerek tepki çeken Sarkozy, şimdi de laikliğin temeli 1905 yasasını değiştirmeye hazırlanıyor. Elysee Sarayı özel kalem müdiresi Emmanuelle Mignon Cumhurbaşkanlığı döneminde Sarkozy'nin 1905 yasasında revizyona gideceğini açıkladı.

SOSYALİSTLER TEPKİLİ
Fransa'da 1905 yasası gereği devlet ve din işleri birbirinden net bir biçimde ayrılıyor. Bu yasa devletin herhangi bir inancı tanımasının, bir inanca maddi destek sağlamasının, din çalışanlarını maaşa bağlamasının önünü kesiyor. İşte Sarkozy, bu yasanın günümüzün ihtiyaçlarına göre yeniden yorumlanmasını istiyor. Sarkozy'nin bu isteğinin arkasında 5 milyon Müslüman bulunuyor. Bu yasa değişikliği sayesinde Müslüman cemaatine maddi yardım yapılacak. Fransa'da yaşayan Müslümanların cami, mezarlık, dini eğitim gibi temel bazı dini ihtiyaçları karşılanabilecek. Mignon'un ifadesine bu değişiklikle ya devlet yardımının önü açılacak, ya da özel ve tüzel kişiler yaptıkları yardımı vergiden düşebilecekler. Müslümanların maddi imkânları bulunmaması nedeniyle, Hıristiyan ve Yahudiler gibi özel okulları yok, ibadethane açmak konusunda imkânları da... İşte bu yasal değişiklikle bu durum değiştirilecek. Sosyalistler ise laikliğin tartışmaya dahi açılmasına tepkililer.