kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 21 Ocak 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

''Irak’ta güvenlik koşullarında iyileşme var''

AA
Yeni Haber
BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'un Irak özel temsilcisi Staffan de Mistura, Irak'ta son dönemde güvenlik koşullarında iyileşme bulunduğunu, ancak ülkede uzun dönemli istikrar sağlanabilmesi için siyasi uzlaşmaya gerek olduğunu söyledi.

Mistura, bugün BM Güvenlik Konseyi'nde düzenlenen Irak konulu toplantıda yaptığı konuşmada, ülkede hem güvenlik hem de siyasi alanda bazı iyileşmeler görüldüğünü, özellikle Irak'ta meydana gelen şiddet olaylarında azalma yaşandığına dikkati çekti.

Mistura, yaşanan bu gelişmede Amerikalı asker sayısıdaki artışın, Şii lideri Muktada el-Sadr tarafından ilan edilen ateşkesin ve Irak komşularıyla daha çok işbirliği yapılmasının rol oynadığını söyledi.

Mistura daha sonra gazetecilere yaptığı açıklamada ise BM'nin Irak'ta artan görev ve sorumlulukları çerçevesinde Bağdat'taki merkez ofisini genişletmek istediğini anlattı. Egemenlik konusunda Iraklıların son derece hassas olduklarını ve bu noktada tümünün kendisini ''Iraklı'' gördüğünü anlatan Mistura, Irak'ta insanlar arasında farklılıklardan çok benzerlikler ve ortaklıklar üzerinde durulması gerektiğini vurguladı.

Kerkük referandumun ertelenmesinden de söz eden Mistura, referandumun geçen Aralık ayında yapılması halinde son derece büyük gerginliklerin doğacağına inandıklarını, Irak'ı böylesine bir gerilimden kurtarmak gerektiğini, bu yüzden ertelediklerini anlattı. Mistura BM'nin yalnızca Kerkük sorununda değil, Irak'ın tüm ''tartışmalı bölgelerinin'' statüsünün belirlenmesinde de rol oynacağını, bu noktada siyasi tartışmaların yaşanacağını, bunun normal olduğunu söyledi.

ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Zalmay Halilzad da güvenlik alanında yaşanan iyileşmeye dikkat çekerek ABD'nin geçen yıl Irak'a gönderdiği 30 bin dolayında ek Amerikalı askerin ülkedeki güvenliğe katkıda bulunduğunu söyledi.

Halilzad gazetecilere yaptığı açıklamada Suriye ve İran'ın fazla işbirliği yapmadığını belirterek ''Irak'a hala yabancı teröristler ve intihar bombacıları Suriye üzerinden giriyor, Suriye'nin bunu önlenmesi gerek'' diye konuştu. Halilzad, İran devrim muhafızlarının da Şii militanlara ''eğitim ve mali destek verdiğini'' ifade etti.

Kerkük referandumu konusunda BM Irak temsilcisi Mistura'nın önemli ve son derece olumlu oynadığını anlatan Halilzad ''Sorun devam ediyor, ama en azından Aralık ayındaki zaman baskısını biraz hafiflettik'' dedi.

Irak'ın BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Hamid El-Bayati de gazetecilere yaptığı açıklamada, Irak hükümetinin 2008 yılında ulusal uzlaşmayı sağlamak için yoğun çaba sarfettiğini, ülkede eskiye göre her alanda iyileşme görüldüğünü söyledi.

Bu arada, Rusya'nın BM Daimi Temsilcisi Vitali Çurkin, Irak'ta azalan şiddetin iyi bir gelişme olduğunu, ancak bu eğilimin devam edip etmeyeceğinin şüpheli bulunduğunu ifade etti.